A szerzőről

1961-ben született Budapesten. A szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán magyar-népművelés, az ELTE-n szociológia, a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen filozófia szakos diplomát szerzett. Három évet tanult különböző teológiai kurzusokon, másfél évig járt a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmelmélet szakára. Volt szállodaportás, mozi üzemvezető, éveken át tagja volt a Magyar Filmklubszövetség elnökségének, Esztergomban az Általános Művelődési Központ igazgató-helyettese, három évig tanított az esztergomi Vitéz János Tanítóképző Főiskolán, ahonnan a katolikus egyház érkezése miatt távoznia kellett, mert időközben hívő lett és megtért. 1992-től újságíró, dolgozott a nem szélsőjobboldali Magyar Hírlapnál, a Világgazdaságnál, a 168 Óránál, a Fekete Doboz Alapítvány szerkesztő-riportereként, évek óta rendszeres szerzője a Hócipőnek. Tolerancia-díjas (második fokozat), Citibank a Minőségi Újságírásért díj (második helyezettje), Soros Alapítvány Oknyomozó Újságíró-díjat kapott a Vannak még tartozások című fekete dobozos filmjéért (Elbert Mártával, Jávor Istvánnal és Upor Péterrel megosztva). A filmet a Magyar Filmszemlén is bemutatták. A Nap-Kelte Kereszttűz című műsorának rendszeres kérdezője volt. Amerikában él, tudósítóként dolgozik. Cége, az Olivia Media and Publishing Corporation az Amerikai Magyar Népszava Szabadság tulajdonosa. Legbüszkébb arra, hogy tizenhárom éves labdarúgó pályafutása alatt két alkalommal házi gólkirály volt a Naszály focicsapatában. Tizenegyest soha nem hibázott. Három alkalommal játszott a magyar újságíró válogatottban. Öt könyve jelent meg: Fesz van (1999), Varga Zoli disszidál (2000), Jobb magyarok (2001), Maffiaregény (2002), Megint Pelikán (2003). Kedvenc filmje a Szindbád, a délies és keleti ételeket szereti, emellett a rák, gyerekkorából pedig a pörköltszaftos kenyér és a sült vöröshagyma a kedvence. A vörösbort szereti, nem a fehéret. Kedvenc futballcsapata a Naszály és a Manchester United. Felesége Bartus Helga orgonaművész. A világ legokosabb és legszebb kislányának papája.

31 Comments

31 Reader’s Comments

 1. olah zsuzsanna

  Mindig nagy elvezettel olvasom, nagyon nagyon kedvelem stilusat, eleslatasat.
  Neha kicsit erosnek erzem, de igy helyes, nem lehet mindig ovatoskodni.

  Kuncze Gabort kedvelem meg / igaz o nem itt van jelen/ szinten hasonlo jo meglatasaiert humoraert.

  Udvozlom Kedves Bartus Ur! Orulunk Onnek!

 2. bojtos tamás

  Kedves Laci!
  Örülök, hogy olvashatok tőled, rólad. Gratula!!!
  Legutóbb talán a Clarc Ádám téri körforgalomban intve üdvözöltük egymást.
  Azóta töbször gondoltam rád,és hálás vagyok hogy így alakultak a körülmények.
  Öröm számomra, hogy üdvözölhetlek, és kívánok neked magánéletedben és munkásságodban, áldott hétköznapokat, ölellek szeretettel,
  t

 3. Kuna Anikó

  Kedves Bartus László!
  Kincs az érkezése, irásaira felfigyeltünk, nagyra becsüljük éleslátását, szókimondását.Olyan gondolatokat fogalmaz meg, amik bennünk vannak, de igy leirva megerősitenek, bátoritanak. Segitsen továbbra is meglátásaival, tudásával, mert aki itt még gondolkodni tud és nincs az agya átmosva, hálás Önnek ezért.

 4. Kedves László!
  Nagy örömmel fogadtam a Gyurcsányos blogját! Nagyon velőtrázó témába nyúlt bele,ami elég nagy érdeklődésre tart számot.
  Sajnálattal látom, hogy törlésre került a blogbejegyzés! Ugye nem a szólásszabadságon esett csorba?
  Megtenné, hogy átküldi nekem az írását?
  Jó egészséget és további sikereket kívánok!
  Tisztelettel: Nagy Szilveszter

 5. Látom, hogy előző hozzászólásom még moderálásra vár, ellenben a blogbejegyzés ismét elérhető!
  Köszönöm!

 6. Kedves Szilveszter,

  elnézését kérem, de egy cikk soha nem kész. Még kiegészítettem néhány helyen, erre az időre visszavettem. Itt senki nem korlátozza a szólásszabadságot.

  Üdvözlettel, Bartus László

 7. Kedves László,
  kínomban fordulok Hozzád, mert bár már írtam a nepszava@nepszava.com-ra is, meg tán olvasói hozzászólást is, de gyakorlatilag senki nem válaszolt, pedig egy megfontolandó javaslatom volt.
  Ha a megadott címre adnál egy szerkesztői elérhetőséget, talán előbbre vihetnénk az ügyet. Ez itt mégiscsak publikus…

 8. Kedves István,

  elnézésedet kérem, hogy nem kaptál választ, hatalmas levelezést bonyolítunk, talán nem volt azonnal kész válaszunk, és ha nem sikerül azonnal reagálni valamire, az könnyen eltűnhet az emailek erdejében. Kérlek, küldd el a leveledet még egyszer, és figyelek rá, hogy megfelelő válasz szülessen. Még egyszer elnézésedet kérem, és köszönöm a türelmedet, várom újabb leveledet a nepszava@nepszava.com címre.
  Üdvüzlettel, B. Laci

 9. Amint tehetem elolvasom az írásait`.Szükség van rá.

 10. Kedves Bartus László,

  milyen címre küldhetek Önnek magánlevelet?

 11. Keedves Hanna,

  erre a cimre irhat nekem: nepszava@nepszava.com Udvozlettel, Bartus Laszlo

 12. Tóth Sándor

  Mit kíván a magyar nemzet?

  1. Szociális biztonságot
  2. Emberi és szociális jogokat
  3. Magyar Köztársaságot, demokráciát (az állam korlátozását, az önkormányzatiság, a közvetlen demokrácia erősítését.)
  4. Orbán alkotmánya helyett újat, a magyar nép európai alkotmányát
  5. Új pártfinanszírozást
  6. Magyarország legyen az Európai Unió teljes jogú tagja, a pária szerepből való kikerülést
  7. A szocializmus európai normáit
  8. Szembenézést a múlttal
  9. A zsidó és cigány gyűlölet megszüntetését
  10. Parlamenti választáson csak az a párt indulhasson, amelynek van számon kérhető programja
  11. Minden magyar ott lehessen boldog, ahol él
  12. Az Orbán-diktatúra után, népszavazással megerősített, törvényes elszámoltatást

 13. Kedves Bartus Úr!

  Két hete jelent meg a “Mitől döglik meg ez az ország? avagy a garasországi neokapitalizmus természetrajza” című könyvem (magánkiadás). Az elmúlt 20 évről írtam, öt részben, az utolsó az elmúlt nem egészen egy évről szól, jan. 31.-i lezárással.
  Ha a lapjukat érdekli, küldök egy példányt.
  Az eddig nyomtatásban is megjelent írásaim a http://www.adlibrum.hu/Tuckos/ webshop-oldalon láthatók és rendelhetők meg. Hat írásom a Magyar Elektronikus Könyvtárban (a négy nyomtatott eredeti változatai is, kivéve az Orbánékkal foglalkozó 5. részt): http://www.mek.oszk.hu

  Üdvözlettel, és gratulálok a kemény cikkhez

 14. Bartus Úr,
  a mai Index napi nonszensz című anyagában, az ATV-vel kapcsolatos véleményéből idéznek. Úgy gondolom, nem biztos, hogy helyes az álláspontja. Ma az ATV az egyetlen adó ahol normális gondolatokat, -a Klubrádió meg az egyetlen rádió- lehet hallani. Nincs más!!!! Az adót az új médiatörvény, a megszavazásra váró “alkotmány” alapján bármikor ellehetetleníteni képes a kormányzat. Szerintem, ha a tulajdonos megkisérli kitapogatni a mozgásteret, azzal -a jelen helyzetben- a túlélés, és számunkra a normális beszéd meghallásának, a gondolkodásra késztető, véleményformálásnak egyetlen ma még lehetséges eszközét védi. Nem tudom ki a tulajdonos, de Ön életkorát nézve azt gondolom ismeri a “régi világban” megtanult túlélési taktikákat. Megtanultunk olvasni a sorok között, a hallott szavak közti gondolatok értelmezését stb. Ma még nem vagyunk abban a helyzetben, de sajna nem is vagyunk messze ettől az állapottól. Így azt gondolom, ha a tulaj a mozgásteret felméri, azzal védi a nézőket, hallgatókat.
  Egyebekben nagyon nagy örömmel olvasom írásait.
  Üdvözlettel

 15. Kedves Achille,
  köszönöm kedves levelét, ebben most nem értünk egyet. Az ATV tulajdonosának homlokához nem nyomtak fegyvert, hogy legyen történelmi egyház jó pénzért, és paktáljon le a demokrácia ellenfeleivel. Nincs szovjet hadsereg, nem visznek a Gulágra, Magyarország az Európai Unió és a NATO tagja, lehet egyenes derékkal is járni, és egyenesen is viselkedni. Nincs szükség efféle “trükkökre”. Ha valaki ellenzéki televíziót működtet, akkor ne adja el magát a kormányzó pártnak, az nem tisztességes, és megkérdőjelezi azt, mennyire korrekt módon ellenzéki. Nem lehet tudni, mi zajlik a háttérben, milyen üzleteket kötnek a nézők és az ellenzéki riporterek háta mögött azzal a hatalommal, amelynek leváltásában bíznak a nézők.
  Köszönöm megtisztelő levelét és véleményét,
  üdvözlettel, Bartus László

 16. Kedves Bartus Laszlo. Nem olyan reg fedeztem fel Önt itt a Facebookon.
  Azota rendszeresen olvasom cikkeit es be kell vallanom, hogy az en gondolataim
  irja le, csak Ön sokkal de sokkal szebben tudja kifejezni magat.
  Most olvastam rövid öneletrajzat , es az utolso mondatnal veglegesen a szivembe
  zartam.

 17. hát ,te sem vagy orbán fanatikus. nem csodálkozom.

 18. A szerző sokoldalú, ismeri az analógia törvényét: minden mindennel összefügg,így a társadalmi változások is erősen kihatnak Európára is.A változás csiráját Gorbacsov hozta el, az 20 év alatt érlelődött és még mindig nem tudni,hogy mikor virágzik és mikor lesz belőle érett gyümölcs.A teremtés sorrendje: előbb az eszme,a terv,majd az alkotás, a gyakorlat. Mivel 48,56 szép elgondolás volt, 89 egy szép terv, modern köztársaság, mi állampolgárok csak együttesen egy irányba tudjuk megvalósítani elképzelésünket, a széthúzás csak gyengít bennünket, tehát olyan államférfi kell hazánknak, aki egybegyűjt,mint Jézus és nem szétválaszt bennünket.

 19. Kedves Bartus László!

  Mostantól kezdve rendszeresen olvasom Önt. Most még egyéb olvasnivalóim vannak (munka kategóriában), de ahogy tudok visszatérek és olvasok és olvasok.
  Egy fórumozó ajánlotta Önt egy másik fórumon. Mostantól rendszeres olvasója leszek. Vagy ezzel kezdtem? :)

  Üdvözlettel: egy bogaras

 20. Tisztelt BArtus László!

  Hogyan lehet feliratkozni hírlevélre? Ráklikkelek a FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE gombra és onnantól sesemmise…

  Üdv: bogaras

 21. Továbbítok egy facebookon terjedő felhívást, amellyel nagyon egyetértek.
  Javaslom, hogy tűzzétek ti is a zászlótokra! Hirdessétek terjesszétek a lapban, weboldalon,, e-mailben, táblán, plakáton, Facebookon, Twitteren, ahol csak tudjátok.
  Jó lenne, ha csatlakozna az a mintegy 70 szervezet is, amely megmutatta, hogy össze tud fogni a szeptember végi utcai demonstráció érdekében.
  Ez az akció nemcsak egy város elégedetlenjeit mozgatja meg. Felsorakoztathatja az egész országot!

  A népszámlálási kérdőív anonimitása röhej. Pontosan kódolva vagyunk, lakáscímmel, születési, végzettségi stb. adatokkal a kubatov féle adatbázis számára. Nem kérünk belőle!

  Változtassuk a népszámlálást engedetlenségi népszavazássá!

  Valljuk meg, hogy mindannyian pirézek vagyunk!

  A hitünket firtató kérdésre valljuk meg, hogy demokraták vagyunk!

  Vállaljunk szolidaritást a hajléktalanokkal, valljuk hajléktalannak magunkat!

  Vállaljunk szolidaritást a munkanélküliekkel, valljuk munkanélkülinek magunkat!

  … és így tovább, ki-ki elkeseredettsége, kiábrándultsága, szarkazmusa és humorérzéke szerint.

  Oszt megnézheti, mire megy a Duce az ebből levonható népszámlálási statisztikáival.
  Szembenézhet azzal, hogy működik a nemzeti együttműködésének rendszere.

  Ha csak a népszámlálandók tíz százaléka vallja piréznek, demokratának, stb. magát, (ez több, mint az ú.n. szociális kérdőíveket visszaküldők száma), az jelzésértékű lehet ennek a bagázsnak, hogy készül az ellen-fülke-forradalom.

  Ilyen népszavazási lehetőséget egyhamar nem kínál fel nekünk ez a hatalom.
  Éljünk vele!
  Használjuk ki!
  Valljuk meg mit gondolunk róluk!

  Ne féljetek, hogy ellenpropagandát indít a kérdőívek kitöltése előtt: az is csak a kezdeményezésünk ismertségét növeli, azzal is szavazókat nyerünk.

  Hajrá pirézek!
  Hajrá demokraták!
  Hajrá mindenki, aki elégedetlen Orbalini Viktátor másfél éves országlásával!

 22. Sugár János ( Radius)

  Sajnos, még nem olvas eMailt sem a szavazásra jogosultak jelentős része, nemcsak a nyomdai sajtóból a nyomtatott betűt…

 23. Fehér István

  Lacikám!
  Gratulálok Neked, Nektek — a világ legszebb lánya papája- és mamájaként is!
  Hogy legokosabb, az bizonyára miattad is természetes!…
  Meg egyébként is gratulálok!
  Egy hiányom van — nem, kettő:
  – hogy — amint olvasom — nem vagy itthon.
  – hogy a Magyar Nemzetet, vagy a Magyar Hírlapot nem jegyzik olyanok is, mint anno Baróti Géza, Ruffy Péter — hogy a Móricz-i szintű “gyaloglókról”, vagy a hírlapíró Mikszáthról ne is beszéljünk!….
  Ölellek!
  (az egyik volt VG-s társad)
  Fehér Pista

 24. Kedves László!
  Egy email cím után kutakodtam, de a hozzászólásokban felleltem. Köszönöm,és élek a lehetőséggel.

 25. Javaslom a Fesz van c. könyvet Bartus Lászlótól. Én szénné röhögtem rajta magam. És remekül leleplez egy rendszert, mely kifelé tökéletesen az ellentétét sugározza annak ami valójában.

 26. A könyv itt letölthető PDF – ben : http://utolsoidok.com/tanusagtetelek/hitgyuli.pdf

 27. Karancsi Tibor

  Szia Laci!!! Kérlek, vedd el velem a kapcsolatot úja!!! Üdv.: Tibor

 28. Zoard Zvezdovics

  Tisztel Laszlo Ur.
  Nagyon szeretnem elolvasni a maffiaregeny cimu konyvet. Egyszer modom volt elolvasni az elso 20 oldalt, de vissza kellett adnom a tulajdonosanak es azota sem tudom beszerezni. PDF formatumban is erdekelne ! Lehetosegek ? En canada ban elek, Torontoban.
  Zvezdovics Zoard

 29. Laci… irni tudni es gondolkodni tudni… nagy terhet cipelsz.
  Minden jot Nemeteorszagbol.

 30. Mivel az egyházakba döntött milliárdok, amivel januártól már el se kell számolni, burkolt kampánypénzek, fontosnak tarjuk az egyházi vezetők sikkasztásainak leleplezését. Bombabiztos bizonyítékaink vannak, amelyek a választás előtti kampányban bombaként hathatnak.

  Sikkasztás Isten áldásával – 7

  A „Sikkasztás Isten áldásával” sorozat 7. része két újabb dokumentumot tesz közzé. Az OKM és a Református Egyház között létrejött támogatási szerződés (2007.02.21.) és a Józsefvárosi Önkormányzat által kiadott engedély (2005.05.12.) dátumai bizonyítják, hogy az OKM által 2007-ben folyósított 115 milliós összegnek köze nem volt a Reviczky utcai beruházáshoz, amelyre elszámolták. Erre a HEFOP 4.1.2. pályázatból már 2004-ben megvolt az EU-s forrás és már 2005-ben az építési engedély!

  http://jhnnsclvn.wordpress.com/2013/09/16/peculation-with-gods-blessing-7/

 31. Megjelent az Egyházfórum 2013/3. számában Jakab Attila írása Bölcskei 115 milliós sikkasztásáról. A korrupt egyházak ma a kormány támogatói. Orbánék döntik beléjük a milliárdokat, hogy a szavazásnál viszonozzák ezt nekik. A műveletlen tömeg hallgat rájuk. Ezért volna fontos a leleplezésük minél nagyobb nyilvánosság előtt. Nagyon örülnénk, ha az Amerikai Népszavában is megjelenne egy cikk az egyházfő százmilliós lopásáról. Az Egyházfórum csak rendelhető, nem kapható seol. Amennyiben foglalkozni kívánna a témával, továbbítanánk Önnek a szám elektronikus változatát. Ez meggyorsítaná a munkát. Kérem, jelezzen vissza, küldjük-e Jakab Attila cikkét.

Írja meg véleményét!