Egyelőre mindenki viccelődik azzal, hogy a családtagoknak kell megmosni a halottak, felöltöztetni, aztán eltemetni. De amikor eljön majd a pillanat, amikor kiderül, hogy a temetkezési szolgáltatás megemelt díját nem tudja kifizetni a család, és a szerető feleségnek, gyereknek kell megmosni az elhunyt hozzátartozó hulláját, akkor már kevesen nevetnek majd. Belegondolt valaki abba, hogy majd egyeseknek oda kell állni, és el kell kezdeni szeretett hozzátartozója hulláját mosni? Felöltöztetni a kedvenc ruhájába, majd saját kézzel betenni a földbe? Nem olyan vicces azért ez mégsem.

Gondolt már valaki arra, hogy az elhunytak megmosása gyakorlatot és szakértelmet igényel? Hogy vannak az eljárásnak egészségügyi követelményei? Egy halott bomló test fertőző. Ezt bárki megteheti csak úgy?

Mi van azokkal az idős párokkal, akiknek nincs hozzátartozójuk. Többségük szegény ember. A nyolcvanéves nénike mossa meg, öltöztesse fel és temesse el az urát? Kire számíthat? Kit kérhet meg?

De ezek majdhogynem technikai kérdések. Találnak valakit a faluban, aki segít. Vagy megcsinálja olcsóbban.

Az igazi kérdés az a megalázás és szívfájdalom, hogy ha valakinek nincs elég pénze, hogy igénybe vegye a temetési szolgáltatást, akkor ottmarad kettesben a halottal, aki csak az Orbán-rendszer bürokratáinak egy halott, a családtagnak a szeretett férj, feleség, apa vagy anya. Ha fizikailag képes lenne is elvégezni ezt a munkát, nem mindenki képes rá lelkileg. Vannak, akik félnek a halottaktól. Van, aki nem úgy akarja megőrizni az emlékezetében az elhunytat, amikor élettelen és bomlásnak induló testét mosta.

Állati sorba aljasítják az embert, ha nincs elég pénze. Megalázzák, és a legnagyobb fájdalmában és tehetetlenségében hagyják magára. Sokaktól ezzel megvonják a tisztességes eltemetéshez való emberi jogot. Dögként kezelik a hullát, és ott hagyják a család nyakára, hogy csináljon vele, amit akar. Hol van ebben az emberség, a tisztelet, az embernek kijáró méltóság?

Ahogyan ezek az emberekkel bánnak, annyit is érnek.

11 Comments

11 Reader’s Comments

 1. “Ahogyan ezek az emberekkel bánnak, annyit is érnek.” helyett, javsalom:
  Ahogyan ezek az emberekkel bánnak, annyit sem érnek.
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  :’(

 2. Ezt nyugodtan lehet nevezni emberiesség elleni büncselekménynek. Europaban mi vagyunk az egyetlenek, vagy mi leszünk az egyetlenek, ha ezt a törvényt bevezetik. De még az is lehet, hogy az egész vilagon.

 3. A Parlamenti 2/3 megszavazta. Tényleg bizonyítottan HULLAGYALÁZÓK!
  Mit szól ehhez a kulturált nyugat??????????????????????

 4. Norbert, a kulturált Nyugatnak ezt a mocskot tudomására kell hozni. Lássák, olvassák, de hiteles fordításban, nem ov bandájának ferdítésében, mire képes ez a mocsok bagázs. Az AN oldalán megjelent kommenteket biztosan olvassa ez a bagázs.
  De az angol lap olvasói nem.
  Navracsiscs most megjelent cikke után ezt a törvényt egészében meg kellene jelentetni abban a lapban, online és és a papíralapú lapban is, amelyben a cikk megjelent. Majd Navracsiscsnak elküldeni a kommenteket, olvasói leveleket.
  Már ez az egyetlen törvény is pontosan mutatja, milyen cinikus és aljas ez a bagázs.

 5. Olcsóbban temethetek?
  Csak a pap árai ne emelkedjenek. Mert erről nem szól a rezsicsökknetés.

 6. A nyugat? Az tojik ránk. Egy ilyen gyáva, tesze-tosza népre, aki hagyja magát a vágóhidra hajtani, minek pazarolnának bármit is. Mindenhol vannak bajok, de úgy néz ki, azért megoldják. Ilyen mélyre csak a magyarok tudtak süllyedni, akiket Orbán még annyira sem tart, mint egy football labdát- amibe ugyan belerug, de szereti.

 7. “Vagy megcsinálja olcsóbban.”

  A hozzátartozó nem csináltathatja meg mással olcsóbban! Csak ingyen!
  Ez feltétele a “szociális temetésnek”. A temettető nem kínálhat pénz, és aki elvégzi, nem fogadhat el pénzt érte!

 8. http://index.hu/video/2013/05/30/sirasas/
  Ezek belegondoltak abba, hogy milyen törvényeket hoznak?

 9. Mielőtt átmegyek a túloldalra, megmosom magamat,felötözöm. Kimegyek a temetőbe,majd elkaparom magamat.Majd odalent a pofám leszakad.

 10. Régóta mondom irreálisan magasak a temetkezési árak.Az egyszeri ember aki egyik napról él a másikra nem tud 500 ezret kifizetni egy koporsós 300 ezret egy hamvasztás 160 egy szórás ,ha simán haza akarja vinni akkor is minimum 100 ezret gombolnak le róla.Van ismerősöm aki temetőben dolgozik nekik alig adnak pénzt a többit a főnökök teszik el.Milyen eljárás az ahol mások nyomorából szomorúságából ekkora hasznot húznak?Ne mondja nekem senki ,hogy 100 ezernél többe kerül egy koporsós nekik mert kiröhögöm.A pártok mismásolnak évek óta pedig ezt meg kéne oldani minél hamarabb nem Fidesz módra hanem emberségesen és a családok számára elfogadható reális ,nem több száz százalékos haszonkulcsa.Szégyen ország szégyen politikusai és annak vak süket és néma birka népe vagyunk……………….(tisztelet a kivételnek,azt meg lehülyézik hülyének nézik,próbálják eltiporni aki gondolkodni merészel).

 11. Nagyon emberi, amit Bartus Laci ír.

Írja meg véleményét!