A szituációs szobába belépők arca elárult mindent. Szótlanok voltak, nem ettek, tekintetük a monitorra szegeződött. Obama elnök ekkor már napok óta nem hagyta el a műveleti központnak berendezett helyiséget. Nyakkendőt két napja nem viselt, a szobában várta a Fehér Házba érkező jelentéseket. Az izgalom nőtt, amikor meglátták Leon Panetta, a CIA főnökének kocsiját, ahogy begördül a Pennsylvania Ave felőli kapun. Táskájában hozta a műholdfelvételeket, amelyek a megfigyelt területen zajló személyi mozgásokat rögzítették. Ezeken a képeken O. mellett feltűntek olyan lények, akik testében a röntgenfelvételek nem találtak csontot.

Fehér Ház Nyugati szárnyát lezárták. Bo, az elnök kutyája, erős csaholással vette tudomásul, hogy átmenetileg Sasha és Malia lakosztályában helyezik el. Amikor az operatív művelet elkezdődött, még nem lehettek biztosak abban, hogy jó nyomon járnak. Ahogy teltek a napok és az órák, úgy erősödött a bizonyosság, hogy ezúttal igazi nyomra találtak. Ma reggel kaptak először olyan információt, hogy a CIA emberei O. közelébe jutottak. Michael Morell, a CIA igazgatóhelyettesének feladata volt, hogy elterelje a figyelmet az akcióról.

Az izgalomnak valami megmagyarázhatatlan légköre vette körül őket, amikor a monitoron megjelent egy tengerészgyalogos, és mögötte a Sándor Palota sziluettje. A háttérből halk tárogató szó hallatszott, a felvételen annyit lehetett látni, hogy a korábbi bazsarózsák eltűntek. Az amerikai katonai hírszerzés bukkant először a nyomára annak, hogy a korábban köztársasági elnöki palotának használt épületben ma egészen más tevékenység folyik. A fordulatot az hozta, amikor a CIA nyomolvasói egy futár mobiltelefonjának cellaadataihoz jutottak, s megfejtették a „Gojostol” szó jelentését. Marie Harf CIA-szóvivő igyekezett a New York Times-ban csökkenteni a kiszivárgott információ jelentőségét, és nem kívánta kommentálni a lap értesüléseit, amelyek az amerikai államadósság helyzetét összefüggésbe hozták O. stadionépítési terveivel és kínai kapcsolataival. Több alkalommal visszajátszották a „Gojostol” néven azonosított férfi szövegét, amelyben azt magyarázza, hogy „bennünket követ majd a világ”. A CIA írásszakértői már egy hónapja dolgoztak a keze írásán, miután sikerült néhány feljegyzését megszerezni. Meg tudtak fejteni néhány szót, de végül arra a megállapításra jutottak, hogy olyan titkos kódokat használ, amelyek megfejthetetlenek. Az írás nem követi egyetlen létező civilizáció nyelvtani szabályait sem, és semmiféle emberi aggyal felfogható logikát nem ismer.

Az Afganisztánban szolgálatot teljesítő amerikai haderő főparancsnoka, David Petraeus mutatott műholdfelvételeket egy titkos épületről, ahol rendszeresen többszázezer levelet bontanak fel, melyeket elolvasás nélkül megsemmisítenek, kizárólag a rajtuk levő kódokat dolgozzák fel.

Közben egy lopakodó Black Hawk típusú helikopter képei jelentek meg a Videoton nevű futballcsapat stadionja fölött, Bagdadtól mintegy kétezer mérföldre. A teremben izgalom támadt, amikor a helikopter kamerái megtalálták az állítólagos O.-t a lelátón. Konspirációs célból egy bankvezérrel és egy olajcég vezetőjével vette magát körül, utóbbinál egy táska pénz volt látható, amit mindig magával hord. O. egy pillanatra felismerhetővé vált. „Ő az” – mondta izgatottan Obama, és a sarokban helyet foglaló Hillary Clinton. Mire óriási örömujjongás tört ki a teremben, a nemzetbiztonsági tanács tagjai a laptopjaikat dobálták a levegőbe. A lopakodót visszarendelték a bázisra, és az elnöki stáb a beazonosítás után a művelet második szakaszának kidolgozásába kezdett.

Mike Mullen admirális foglalta össze az eddig ismert adatokat. Egy Lasar nevű azonosíthatatlan tárgy Audijából megszerezték a rendszer legfontosabb iratait, a költségelszámolási íveket. O. elfoglalt egy kis országot, amely a Földbolygó vezető nagyhatalma lesz. Megtalálta, vagy egy másik bolygóról elhozta, a világ bajainak ellenszerét. Obama több kísérletet tett arra, hogy találkozzon O.-val, aki kitér a találkozók elől, hivatalos állami vezetők tanácskozása helyett is futballmeccsekre megy, és onnan irányítja együttműködési rendszerét. A CIA szerint O. módszereit meg kell szerezni, mert egyedülállóan hipnotizálnak, és a hatalmat örökre meg lehet tartani velük. „Merjünk nagyok lenni”, szólt közbe Obama. O.-nak sikerült leráznia az IMF-et, Amerika pedig Washingtonból sem tudja kitenni. Sikerült megőrzésre átvenni a nyugdíjalapot, és az államadósságra költeni, amire a nyugdíjasok egy szót sem szóltak. Úgy oldotta meg a válságot, hogy a bankok fizettek neki, nem ő a bankoknak, mint Obama. Feltalálta a rugalmas alkotmányt, amely igazodik a döntéseihez. Amerika képtelen megszabadulni az alkotmányától, emiatt húsz év alatt nem tudnak egy törvényt keresztülvinni a szenátuson. Ezt O. egy nap alatt megoldja. Felismerte az amerikai demokrácia zsákutcáját, ezért a Roosevelt teret is átkereszteltette. Amerikában a Union megbénítja a termelést, ha a jogaihoz nyúlnak, O. visszamenőleg megszünteti mindazokat a jogokat, amelyeket a szakszervezetek kétszáz év alatt kiharcoltak, és emelkedik a népszerűsége. Közmunkaprogramot vezet be, amely kétkezi munkásokkal feleslegessé teszi a levegőt szennyező markológépeket. Villanyáramra sem lesz szükség, mert a konténerekbe csak aludni járnak. A növekvő adót O. hobbijára, futballpályák építésére költik. Rövid idő, és nem lesznek vitatkozó pártok, hanem átnevezik a parlamentet, és múzeumnak rendezik be. O. magában oldja fel az ellentéteket, létrehozza a legfejlettebb demokráciát, ahol mindenki egyetért mindenkivel. A sajtó magától nem ír olyat, ami neki nem tetszik, ezzel megteremti az igazi sajtószabadságot. A fogyasztás alapú társadalomból kitörési pontot mutat: ez a munkaalapú társadalom. Amerika átvenné e módszereket, ha sikerül O.-t elrabolni vagy valamelyik meccs szünetében Obamát a közelébe juttatni.

A biztonsági szolgálat közben eltávolította a CIA egy munkatársát, akit néhány hete rúgtak ki, mert a pszichológiai karakterelemzése után azt javasolta, hogy O.-t fogják el, és vigyék Guantanamo-ra. Azt állította, hogy az együttműködés rendszerének pontos leírását megtalálta egy régi könyvben. A szerzője: Benito Mussolini. A címe: Gondolatok.

A nemzetbiztonsági kabinet a következő tervet fogadta el: Hillary Clinton menjen Budapestre a Tom Lantos Intézet megnyitására. Amikor O. szokása szerint kezet csókol, ajánlja fel az amerikai labdarúgó szövetség elnöki tisztét, ígérjen egy új stadiont Erdélynek. Vegye rá O.-t, hogy adja át a forgatókönyvet Obamának, és mentsék meg együtt a világot.

(Megjelent a Hócipőben)

15 Comments

15 Reader’s Comments

 1. Olah Zsuzsanna

  Nah! Jo jo, de most komolyan! Mit lehet csinalni? Mi lesz, es meddig?

 2. Kedves Oláh Zsuzsanna! Van két lehetőségünk: sírunk, vagy nevetünk. Inkább nevessünk, mert ami itt folyik, azt ez az írás szellemesen mutatja be. Arról, hogy sírni is legyen okunk O gondoskodik.

 3. Pedig ez a Guantanamo megoldás határozottan tetszik nekem :-)

 4. hmmm—– Maradjunk Gojostol miatt az indián megoldásnál:

  B2++Tomahawk

 5. Gratulálok,nagyon találó, egy baja van, nem kivitelezhető a VV-ban…

 6. Ha ha ha… Köszönjük, egy kis üdítő.

 7. Vigyázat , mert röhögök……../ Erich Kästner : Emil és a detektívek c.regényéből /

 8. Nagyon szellemes!

 9. Végre röhögve konstatálhatom Bartus úr igazságait! Nagyon jóóóóóóóóó!
  Ja, EMBEREK ÉBRESZTŐ! Közeleg az ősz, ami még forróbb lesz, mint a jelenlegi hőmérsékleti csúcsok, amelyek 90-100 éves rekordokat döntenek meg. Mi pedig O.-t és és rabló-sikkasztó-megfosztó, rothadt bandáját döntjük meg ősszel!!! Úgy legyen!

 10. En tovabbra is egy szmolenszki repuloutat tudnek leginkabb tamogatni.
  Az lenne a legjobb megoldas: koltseghatekony es a kornyezetet is tisztitana.

 11. Hová tűnt Bartos úr cikke, a “A római iskola ” című ??????

  KEDVES SZERKESZTŐK KÉREM, HOGY JAVÍTSANAK A MŰKÖDÉSI RENDSZEREN, NEM TŰNHETNEK EL CIKKEK !

  Bartos úr cikke brilliáns!

 12. Végre kicsit röhögni is lehet a nyomorunkon.
  Gratulálok! :lol:

 13. Az eltávolított CIA munkatársnak az is felróható, hogy szerinte a magyarok szívesen feláldozzák a szabadságukat csak azért, hogy a képzeletbeli póráz végére kerülhessenek. Ennek a póráznak a másik végén lehet, hogy Jézus van, lehet hogy egy párt vagy maga O, a csodák csodája. A lényeg, hogy legyen valaki, aki biztonságot ad és erőt sugároz, elzavarja az IMF-et és az államadósságot lecsökkenti nullára, emellett még az USA eladósodását is fedezi a nyugdíjpénztárakól megszerzett vagyonból. Ez már sok volt a nemzetbiztonsági kabinetnek és az illető munkatárs részére sürgősen magyar állampolgárságért folyamodtak annak érdekében, hogy a helyszínen nézhesse az ATV műsorát, kifejezetten Fásy Ádámot és minél előbb vidám legyen a vasárnapja. Azóta nincs róla szavahihető információ, de egyesek látni vélték egy holdfényes éjszakán a Lipótmező elhagyott épületei közt bolyongani két táblával, amit aztán dühében később eldobott. Az egyikre az volt írva, hogy demok, a másikra pedig rácia.

 14. Kedves memmi,

  A római iskola című cikk nem tűnt el, csupán a Vélemény rovatban található. Innen is nyitható: http://nepszava.com/2011/06/velemeny/bartus-laszlo-a-romai-iskola.html

  Köszönöm érdeklődését és kedves szavait.

  Üdvözlettel, Bartus László

 15. Földi Eperke

  Egy korábbi felvételen mutatták rövidnadrágos miniszterelnökünket, ahogy fogadta magánrezidenciáján (mi nem az még ebben az országban) Matolcsy urat, de ez valahogy mégis gyanus…Hol lehet most? Hol lehet, mikor pl.David Cameron prime minister is megszakitotta nyári szabadságát a világválság és London városrombolásai miatt, de Orbánia miniszterelnöke nem jön fel Pestre. Miért is jönne…Állati jól kereső szóvivője és államtitkárai beszélnek helyette is. Aggódom érte. Csak nincs Innsbruckban megint, ahol először az agressziója, most meg a “ránk fog figyelni az egész világ” diagnózissal kezelik? Ami miatt ránk fognak figyelni, azt miatta is szégyelem.

  Bartus úr, nagyon szeretjük az AN-t, különösen Önt, támogatom és szurkolok Önökért.

Írja meg véleményét!