Magyarországra utazik Hillary Clinton külügyminiszter, hogy részt vegyen a Tom Lantos Intézet megnyitásán. A magyarországi sajtóba is kiszivárgott, hogy az amerikai külügyben nagy vita előzte meg a látogatást. Való igaz, hogy az amerikai külügyminiszteri látogatás botrány és szégyen abban az esetben, ha Clinton nem azért megy Magyarországra, hogy az alkalmat kihasználva, beszóljon a magyar kormánynak. Mindaz ugyanis, ami Magyarországon történik, totális ellenkezője mindannak, amit Amerika jelent, amit képvisel, amiért a Tom Lantos Intézetet az előző kormány határozata alapján létrehozták, és ami Tom Lantos életművét jelenti.

Már az is szégyen és gyalázat, ahogy az Egyesült Államok csak csendes távolságtartással szemléli egy NATO tagországban a demokrácia teljes lebontását, a jogállamiság lábbal tiprását. Adtak bizonyos jelzéseket akkor, amikor a májusi kelet-európai csúcsot nem Budapesten, hanem Varsóban rendezték meg, amikor Obama elnök nem Budapestre, hanem Varsóba ment. De ezt csak a diplomáciában jártas vájt fülűek értik meg, az egyszerű embernek nem mond semmit, nem is érti, nem is tud róla, meg se hallja. Márpedig ha így van, akkor semmiféle nyomásgyakorlást nem jelent az autokratikus hatalmat építő Orbán-rezsimnek.

Ez olyannyira nem jelent semmit, hogy Orbán azt a szemtelenséget is megengedte magának, hogy miután Budapest helyett Varsóba ment Obama, Gojóstolat nem engedte megjelenni a tiszteletére rendezett közös vacsorán. Büntette Obamát, helyette a Vatikánba rendelte egy koncertre, ami tőle elegáns gesztus volt, mert mehettek volna futballmeccsre is, ahogyan szoktak, csak ezen a napon biztos nem játszott a Videoton. Miután Orbán barackot nyomott Obama fejére, és megalázta az amerikai elnököt, Hillary Clinton elmegy most Budapestre. Ha nem azért megy, hogy egyenesen és világosan beolvasson azért, mert Magyarországon Mussolini fasiszta rendszerét utánzó államot építenek fel, akkor ez az Egyesült Államok szégyene, a magyarországi demokraták, a magyar nép cserbenhagyása és megalázása.

A magyar demokraták mindig is úgy tekintettek Amerikára, mint a szabadság és a demokrácia hazájára, amely nemcsak példát mutat, de sokat tesz a demokráciáért, más népek szabadságáért. Mindig is abban bíztak, hogy Amerika kiáll a demokrácia értékei, a magyar demokraták küzdelme mellett, és nem paktál le egy nacionalista populista vezetővel, amely a jogállam legalapvetőbb szabályait lábbal tiporva egy autokratikus hatalmat épít Európa közepén.

A NATO-ba is azért lépett be Magyarország, mert a demokráciák családjába akart tartozni, és bízott abban, hogy a belépéshez támasztott demokratikus követelményeket a szövetség vezetői azután is megkövetelik az ország mindenkori vezetőitől, ha Magyarország már a NATO tagja lesz. Ha Hillary Clinton nem használja ki ezt az alkalmat arra, hogy nyomást gyakoroljon a magyar kormányra, hogy számon kérje a demokrácia értékeit, akkor azt Magyarországon bátorításnak veszik a demokrácia ellenségei, és propagandájukban úgy értelmezik majd, hogy az Egyesült Államok jóváhagyását adta, legitimációjával tüntette ki mindazt a gyalázatot, ami ma Budapesten történik. Ráadásul mindezt Tom Lantos nevéhez kötve.

Tom Lantost úton és útfélen a legválogatottabb és legalpáribb jelzőkkel gyalázta és zsidózta az a magyar jobboldal, amelynek képviselői most megnyitják majd a Tom Lantos Intézetet. Tom Lantos halála előtt nem sokkal találkozott még Washingtonban Orbánnal, és ezt arra használta fel, hogy beolvasott neki a szélsőjobboldallal való összejátszásuk, a Magyar Gárda megalakulása miatt, amit a Fidesz alig leplezetten támogatott. Most forog a sírjában, hogy ezek a fideszesek nyitják meg a szabadság és a demokrácia védelmére hivatott Tom Lantos Intézetet, amelynek az ő szellemében kellene működnie.

Bármily fájó, meg kell említeni, mindez a Lantos család, az özvegy és a leszármazottak szégyene. Ismerniük kellett annyira Tom Lantos életét, szilárd és jellemes karakterét, hogy efféle kompromisszumokba soha nem ment volna bele. Még azért a 3 milliárd forintos támogatásért sem, amit a magyar kormány az adófizetők pénzéből a Tom Lantos Intézetnek ad. Vajon miféle szabadságot és demokráciát képvisel az a Tom Lantos Intézet, amelyet a demokrácia és a szabadság lábbal tiprásáról elhíresült, a nyugati lapok által Európa utolsó diktátorának nevezett Orbán Viktor fog megnyitni.

Abban az országban fognak Tom Lantosnak emléket állítani, amelyből holokauszt túlélőként elmenekült, és ahol az antiszemitizmus polgárjogot nyert a közéletben, ahol egy náci párt van a parlamentben, amelyyel a Fidesz önkormányzatokban együttműködik. Egy olyan országban, amelyben elfoglalta a kormányzat a közmédiát, amelyből kiszorult nemcsak az objektivitás, de minden más ellenzéki vélemény is. Mindaz, ami történik meggyalázása Tom Lantos egész életművének, az elveknek, amit képviselt, és ha ehhez az Egyesült Államok külügyminisztere is asszisztál, az elárulása lesz az emberi jogoknak.

Ha Clinton nem fejezi ki tiltakozását az ellen, ami ma Magyarországon zajlik, akkor olyan állapotok kiépítését szentesíti, amelyekért a világ más részein Amerika háborúkat vív, és szankciókat alkalmaz. Közös lesz a szégyen a Lantos családdal.

20 Comments

20 Reader’s Comments

 1. miezittenkérem?

  A világ még mindig azt hiszi, hogy Orbán és sleppje kultúremberekből áll, akik értenek a diplomáciai utalásokból. Az első, ami eléri az ingerküszöbüket, az a tízkilós kalapács a két fülük közé. Azt már nehéz kimagyarázni.

 2. Tartok töle, hogy ügyes trükkel az orbanistak befeszkelik magukat az intezetbe. Kivancsi lennek, hogy milyen ellenszolgaltatast kertek azert a 3 milliardert .

  Mindenesetre ebren kell lenni.

 3. Miezittkerem, Clinton szavai nem pusztán O. fasisztoid kormányának kell, hogy szóljanak, hanem a magyar emberekhez is. Nem pusztán kritikusnak kellene lennie, hanem oda kellene állnia a demokrácia hívei mellé.

 4. A látogatás ténye fehérre mossa a kormányt. Bicska Maxihoz nem jöhet el a kormány hírnöke.

 5. Az amerikai diplomácia jelenlegi problémáit helyesen kritizálja Bartus! Kíváncsian várom Clinton nyilatkozatát!

 6. Örül a lelkem, hogy ilyen cikkeket olvashatok, amely balzsam is egyben a mai közbeszéd elviselésére. A hozzászólókkal is egyetértve, csak annyit mondanék még: ez nem történhet meg velünk, hogy Amerika ismét cserbenhagy bennünket!

 7. Clinton kiáll mellettünk.

 8. Melyik szó nem jó a három közül?

 9. Ha az amerikai nagykövet asszony parolázására gondolok Orbánnal, akkor nem sok kétségem van a látogatás mibenlétében.
  Ha viszont Tom Lantos életútját, és megnyilvánulásait – a családjától függetlenül – nézzük, akkor nem elképzelhetetlen, hogy Hillary Clinton orrba gyűri Orbánt verbálisan.
  Mindaz amit képvisel státuszánál fogva feljogosítaná egy ilyen akcióra!
  Értékelném, ha nem siklana el az itteni történések fölött, csupán a diplomácia kedvéért.
  Valaki mondja már meg ennek az eszement Orbánnak a kialakított diktatúráról a véleményét!Meg azt is hogy a világ nem tolerálja.
  Nem mintha Orbánnak számítana… Legföljebb hadat üzen… Csak úgy verbálisan, mert ebben nagyon nagy.,

 10. Szerintem Hillary jól teszi, hogy elmegy Budapestre. Nem hiszem, hogy Tom Lantos másképpen vélekedne, ha élne. Egyelőre még ott tartanak, hogy szemtúl szembe elmondják, ha valami nem tetszik. Kiváncsi vagyok, hogy a kormányon kívül kivel fog még Hillary találkozni.

  Egyébként nem féltem, az amerikai diplomácia kap elég hideg zuhanyt Netanjahu-tól vagy a pakisztániaktól. Magyarország még nem a legpofátlanabb szövetséges, bár dobogós helyre lassan pályázhat.

  Biztos vagyok benne, hogy el fogja mondani (sajnos csak négyszemközt), hogy Washington mit vár el Budapesttől. Rengeteg jelzés mutat arra, hogy OV-ról való pocsék vélemény tekintetében, az egymást feneketlenül útáló demokraták és republikánusok teljesen egységesek. A magyar kormány teljes washingtoni konszenzust hozott létre.

 11. Bizony, bizony Bartus úr így megy ez mostanság, hogy sem Clinton asszany, de még az EU sem billenti tunikán Orbánt, már csak úgy képletesen legalább. Azért nem, mert jelen gazdasági, politikai érdekeik így kívánják.
  A logikai összefüggések a következők:, dacára annak, hogy Orbán torka szakadtából üvöltötte, hogy neki nem parancsol sem Brüsszel, sem Berlin stb., mégis Ő volt az egyetlen aki pontról-pontra végrehajtotta amit az EU kívánt, ebbe beleértve MO népének teljes elnyomorítását is, az ehhez szükséges eszközök pedig, mint pl. a demokrácia teljes eltörlése, egy majdnem fasisztoid rendszer kialakítása nem zavarta őket. Lényeg, hogy az Úniós államoknak legalább MO ne kerüljön pénzébe. Tessék megnézni az EU-s elnökség végén úgy megdicsérték Orbánt, hogy a fal adta a másikat .Úgyhogy mos kuss van és ennek Amerika is nagyon örül. Amiről Ön beszél az pusztán emóció (még ha ez így is van rendjén) viszont Amerika külügyminiszterének idelátogatása, bármi legyen is az oka, mégis csak diplomácia és politika.Amerika pontosan a demokrácia védelmében amíg csak lehet nem fog beleavatkozni Orbán politikájába, még a szavak szintjén sem, egy azonban bitos, nem valószínű, hogy meghívják az Államokba. Per pillanat ennyi amit tehetnek. Nem tudom Ön mikor volt itthon, de ha már valamennyire is ismeri Orbán Viktort Őt nem lehet megregulázni, legfeljebb csak Gvuantanamóval. Ezt ki vállalja fel?

 12. “http://index.hu/belfold/2011/06/25/kina_bevasarolta_magat_magyarorszagba/”

  Nem vallalok nagy kockazatot ha azt mondom hogy ha Clinton valamilyen komolyabb kritikat mer megfogalmazni azt OV drasztikusan fogja lereagalni.

  OV hatalmanak megtartasahoz penzre van szukrege. Aki ezt biztositja attol nem fog kerdezni semmit csak kezetnyujt. Kina ugy nez ki hogy hajlando anyagilag tamogatni OV-t cserebe pedig a kinai es magyar nep orok es megbonthatatlan baratsaga kezdodik.

  Tavolodunk europatol a demokratikus ertekektol.

 13. Igen pénzre van szükségünk.De miért?Azért mert orbán folyamatosan elszúrja a törvények sorát rossz döntéseket hoz, beszólogatnak a papagáj kórus tagjai ami nekünk nagyon sokba kerül.
  Elvárom Clinton külügyminiszter asszonytól,hogy a nyilvánosság előtt mondja el a kifogásait az orbán kormány leépítő demokrácia felfogásáról.Nem hadat üzenni de úgy elmondani ahogy annak idején beolvastak neki az európai unióban.
  Ez nem beleszólás lenne a belügyekbe nyílt kiállás a demokrácia értékei mellett amit sokan jó néven vennénk.Nem kell a gyereket szépíteni megmondani magyarul hiszen sokan máshogy nem értenek.
  Hátha sokan felébrednének és az egy siker lehetne Amerikának is . Igaza van Bartus úr Amerika nekünk az igazi szabadság hazája nem szeretnénk csalódni benne is.A cikk ragyogó terjesztem.Köszönöm!

 14. Marhára kíváncsi vagyok mit mond Clinton asszony. Szerintem nyilvánosan legfeljebb virágnyelven tudatja a véleményét, azaz általában fog beszélni a demokráciáról, elmondja majd mennyire bízik Magyarországban, hogy tovább fejleszti a demokráciát, bla-bla.bla. Aztán, hogy négyszemközt mit mond az OVisnak = azt sosem fogjuk megtudni. Az sokatmondó lenne, ha nem adna alkalmat az OVisnak a négyszemközti beszélgetésre, míg mondjuk az ellenzék vezetőivel (na nem a jobbikkal!) megtenné, Az OVist megütné a guta . Bár már látnánk!

 15. hát azért az eros tulzás h az USA demokráciáért vív háborút…a tobbi dolog stimmel, de ez a kiindulási alap illetve zárosor nem stimmel, így az egész elveszti a súlyát…

 16. kecskemeti

  A látogatás ténye felülírja az esetleges bírálatot. Semjén Zsoltot szabadság emlékéremmel tüntették ki Clinton asszony jövetele előtt. A miniszterelnököt lepecsételték egy pesti aktussal. A Lantos intézetet pedig a Fidesz brüsszeli embere, Schöpflin György kurátor-elnökösködi. A kommmunisták nagykövete, a csökkent képességű dzsessz-zenész Simonyi András Laura Bush asszonyt udvarolta körül,

 17. Aung San Suu Kyi Béke Nobel-díjas pár nappal ezelőtt ezekkel a szavakkal kezdte a BBC idei Reith leckéit – (ez azért is jelentős számunkra, mert titokban vették fel a burmai diktátorok orra alatt – ennél jellemzőbb, megértőbb szószólót keresve sem találnánk) :
  .
  „The first autobiography I ever read was providentially, or prophetically, or perhaps both, Seven Years Solitary, by a Hungarian woman (Hajós Edit: Hét év magánzárka) who had been in the wrong faction during the Communist Party purges of the early 1950s. At 13 years old, I was fascinated by the determination and ingenuity with which one woman alone was able to keep her mind sharp
  and her spirit unbroken through the years when her only human contact was with men whose everyday preoccupation was to try to break her.”
  .
  Aki hallani akarná: http://downloads.bbc.co.uk/podcasts/radio4/reith/reith_20110624-1035a.mp3

  Aki olvasná: http://downloads.bbc.co.uk/rmhttp/radio4/transcripts/2011_reith1.pdf

  Csak egy cikk a nagyon sok közül: http://www.guardian.co.uk/tv-and-radio/2011/jun/28/aung-san-suu-kyi-reith-lecture

  Aung San Suu Kyi SZOBROT A BÖSZÖRMÉNYI ÚTI NYILAS SZOBOR HELYÉRE ÉS A VILÁG BÉKE-NÓBELDÍJASAI AVASSÁK FÖL.

 18. Ünnepeljük tehát együtt a Tom Lantos intézet megnyitását, de ami még ennél is fontosabb, ígérjük meg magunknak, hogy folytatjuk ezt a munkát a magyar-amerikai együttműködés szellemében, azon értékek védelmében, amelyeket ő annyira fontosnak tartott, és siettessük annak az órának az eljövetelét, amikor az éj mindenki számára nappallá válik.

 19. Felmerül a kérdés, hogy milyen gazdasági rendszer az, amely a reformnak nevezett sokkterápia eredményeként az országot nem kivezette az adósságfüggésből, hanem ezt a függőségét a négyszeresére fokozta? Mint már utaltunk rá, a magyar társadalom szegénységének és megoldhatatlan gazdasági gondjainak elsősorban ez a 80 milliárd dolláros – és évről-évre egyre növekvő – adósságtömeg az oka. Ezért kell megértenünk, hogy miként jött létre ez az adósság, hogyan növekedett négyszeresére a piaci reformoknak nevezett változtatások következményeként, az 1982-től fokozatosan, majd 1990-től felgyorsítva bevezetett magánpénzrendszer és magánpénzmonopólium következtében. Visszatekintve az elmúlt évtizedre úgy tűnik, hogy a rendszerváltoztatásra valójában a további eladósítás véget volt szüksége a pénzügyi internacionálénak. Egy elnéző tulajdonossal, az állammal, amely ráadásul nem is volt hatékony és ideológiája miatt túlságosan sok szociális kötelezettség vállalására kényszerült, már nem lehetett tovább fokozni az ország eladósítását, és kamatfizetés formájában még jobban megcsapolni a jövedelmét. De sok magántulajdonossal, a költséges szociális rendszer lebontásával, a termékszerkezet versenyképes átalakításával ez az adósságteher még a négyszeresére volt növelhető. Olyan exporttermékek termelésére kellett átállni, amelyeken elő lehetett állítani növekvő adósság kamatait a pénzoligarchiának, az adót az államnak, valamint a globálisan versenyképes profitot és önköltséget a multinacionális cégeknek. Ennek persze tömeges munkanélküliség, az ország teljesítményének a tartós visszaesése, valamint a magyar társadalom kétharmadának a példa nélkül álló elszegényedése lett a további következménye. Vagyis a piacgazdaság, a demokrácia és a szabadság szólamainak a hangoztatása közepette átvehette a főhatalmat a pénzoligarchia, végletesen kettéosztva szegényekre és gazdagokra a magyar társadalmat.

Írja meg véleményét!