Amerikában tartózkodik Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom elnöke, igazán kedves és nagyszerű ember. Nem nagyon tudom, hogyan beszéljem le arról, hogy Obama elnökkel és Clinton külügyminiszterrel akarjon találkozni. Amennyit a romaügyről tudni kell, annyit tudnak: milyen gyalázatos módon viselkedett a nemzeti ügyek kormánya, amikor másfél hónapon keresztül hagyta, hogy nácik terrorizáljanak embereket. Lőgyakorlatra készültek a faluba a fasiszták, amikor egy amerikai kimenekítette a nőket és gyermekeket. Miután ennek nemzetközi visszhangja lett, egy csapásra vége lett a terrornak. Azóta azt vizsgálják, kiknek állt érdekében lejáratni a szegény magyar kormányt. Az ötvenes éveket idéző eljárás elől hazamenekült Amerikába az emberségéről tanúbizonyságot tevő Richard Field. Ezt tudják, és azt is, hogy amikor az Egyesült Államok elnöke Varsóba érkezett, az ottani vacsora helyett Orbán és tintanyalója, Schmitt Pál, a Vatikánba ment egy Liszt-koncertre. Ezzel büntették Obamát, aki a magyar demokrácia módszeres lebontása miatt Magyarország helyett inkább Lengyelországba ment. Mit tud még ehhez hozzátenni Horváth Aladár?

De az igazi lelki gyötrelmet nem is ez jelenti, hanem az, hogyan beszéljem le arról, hogy az amerikai feketék polgárjogi mozgalmait tanulmányozza, és azok alapján keressen megoldásokat a magyarországi cigányok problémáira. Elmeséljem neki szörnyű felismerésemet, amit ráadásul egy nagyon jó dokumentumfilm is megerősített? Arról van szó, hogy a feketék helyzete akkor kezdett megváltozni, amikor önvédelmi csoportokat szerveztek, és egyenként kezdték kivégezni a Klu-Klux-Klan vezetőit. Borzalmas vérfürdők követték egymást, de az eredmény az lett, hogy a szövetségi kormány beavatkozott. Megakadályozta, hogy a helyi kormányzat, a rendőrség fedezéket nyújtson a rasszistáknak, és elkezdték őket letartóztatni, felelősségre vonni, ami korábban nem történt meg.

Azt kell mondanom, Barack Obama nem lenne ma elnök, ha a feketék polgárjogi mozgalma nem gazdagodik ezzel a cseppet sem szép és kívánatos fellépéssel. A békés polgárjogi mozgalom vezetője, Martin Luther King, paradox módon, maga is erőszak áldozata lett. Az egyenlőséget nem csupán a békemozgalom, hanem a kemény fegyveres fellépés alapozta meg. Eljuthat egy probléma arra a szintre, amikor már nincs más megoldás. Félek ezt elmondani Aladárnak, mert Magyarországon azt fogják mondani, hogy fegyveres harcra és öldöklésre uszítok. Pedig nem. Csak azt mondom, hogy a nácikkal és az elnyomás különböző formáival szemben egy ponton túl már csak az segít, ha az elnyomottak megvédik magukat, esetenként fegyvert ragadnak. Eddig a pontig nem kéne eljutni. A holokauszt idején, mint az állatokat hajtották vágóhídra a magyar csendőrök a zsidókat. Több százezer embert küldhettek a halálba szinte egyetlen puskalövés nélkül. Nagy hiba volt. Az amerikai szabadságot nem lehetett másképp kivívni csak polgárháború által, mert észak és dél harca két világ konfliktusa volt, ami soha nem oldódott volna meg politikai úton.

Ha Horváth Aladár arra kíváncsi, hogyan jutott Amerika odáig, hogy itt végre embernek érezheti magát, akkor nagyon furcsákat kellene neki mondanom. Ha ezt a modellt követnék, akkor egyetlen éjszaka alatt fejbe lőve találnák az összes magyar náci vezetőt. És mire a gyáva nyilas banda összeáll, hogy bosszút álljon, kivégeznék a második vonalat. A harmadik vonalat már csak figyelmeztetni kellene, hogy vetkőzzön ki a maskarából, és felejtse el a Jobbik nevű náci pártot, a Magyar Gárdát és a kuruc.info-t, és erre kap két napot. Csönd lenne, néma csönd.

Erre azért mégsem akarom tanítani Horváth Aladárt, mert neki van egy álma, és csak azért imádkozom, hogy egyszer őt le ne lőjék. De a történelemnek vannak érdekes tanulságai. Azoknak a náciknak, akik szándékosan provokálnak, és a felelőtlen kormányzati embereknek, akik ezt elnézik és a háttérből – aktívan vagy passzivitásukkal – támogatják, érdemes e tanulságokat megszívlelni. Mert irtózatos szerencséjük van, hogy a cigányoknak ilyen jámbor vezetőik vannak, mint Horváth Aladár. De a türelem, nem tart örökké. Addig kellene megállni, amíg ezek a folyamatok a maguk törvényszerűségeik folytán el nem kezdődnek. Mert az igazi vér nem olyan, mint a mozikban, hanem szörnyű. És az ország vezetőinek is meg kellene gondolni, meddig mennek el a diktatúra építésében. Nehogy eljussanak odáig, mint ahova az észak és a dél jutott.

Orbánék uszítottak embereket Gyurcsány és mások házához. Most pedig az ő házához akartak vonulni. Nem értek egyet Gyurcsánnyal, aki azt mondta, ne menjenek Orbán házához tüntetni. Néha muszáj, hogy egyesek saját bőrükön érezzék, amit másokkal tesznek. Vona azt mondta, elvenné a cigány nőktől a gyerekeiket, mert nincsenek jó kezekben. Neki azt kell mondani, az ő gyerekeit is el kell venni, mert egy náci párt vezetője nincs jó hatással a gyerekeire. Magyarországon életveszélyes folyamatok indultak el. A tapasztalat azt mutatja, szándékoktól függetlenül, egy ponton túl elkerülhetetlen az erőszak. Ezt kellene megelőzni urak.

26 Comments

26 Reader’s Comments

 1. Kecskeméti Károly

  Az előbbi egypártrendszerből való a beszélgetés:
  – Mi van veled, mit csinálsz mostanában?
  - Építem a szocializmust.
  - Szerencsés ember, nyugdíjas állásod van!
  Reménykedjünk, a honi állapotok rövidebb ideig kényszerítik a szerzőt pontos és erőteljes dolgozatainak postázására.
  (A lábszagú önkénytől mentes, az értelmesebb és kulturáltabb országért jókat olvasni nem elegendő, meg kéne mozdulni, olykor bizony ordítani is immár!)

 2. Így igaz. És ami a cigányoknak a gárda, az nekünk magyaroknak a fidesz.
  Vagy hagyjuk magunkat a vágóhídra küldeni (mint anno a zsidók), vagy ellenállunk egyre határozottabban valamilyen formában.

 3. Épp ezért kellene felhagyni már végre ezzel a kirekesztő, gyűlölködő, fasiszta eszmékkel és úton-útfélen, az emberek folyamatos gerjesztésével. Normálisan gondolkodók között senkinek nem érdeke, hogy polgárháború legyen az országban! Mint tudjuk, a cigányság sokkal hevesebb vérmérsékletű, tényleg eddig csak a szerencsén múlt, hogy nem szakadt a cérna.
  Nem szabadna engedni, törvényileg szigorítani, büntetni kellene az etnikai kisebbségnek szánt mindennemű jogtalan atrocitásokat, nem csak beszélni róla.
  Természetesen, ugyan úgy súlyosan büntetni azokat a romákat, akik jogtalanul kijátsszák, visszaélnek a törvény adta lehetőségekkel, vagy azokat akik viselkedésükkel lehetőséget teremtenek arra, hogy a provokációk létrejöjjenek.
  Nem klf. gárdáknak a feladata a rendteremtés, hanem a magyar rendőrségnek! Persze orbán(kb) kormánya összekacsintva szellemi társaival a Jobbikkal, ezzzel nem foglalkozik, ill. csak amikor már a fél világ erről beszél.
  Itt mutassa meg, hogy milyen férfi!

 4. Hát igen, eddig csak romákra lövöldöztek, de ha ez így folytatódik, akkor fellángol az erőszak és megszüli a mi “Fekete Párducainkat”. Lehet, hogy már léteznek is, csak uralkodnak indulataikon. Én nem tudom, hogyan viselném, ha úton-útfélen tolvajnak, naplopónak néznének, korcsnak neveznének. Azt hiszem, kinyílna a bicska a zsebemben! A haláltáborokban a nácik már egyszer közös platformra hoztak minket: zsidókat, kommunistákat, cigányokat, homoszexuálisokat. Most magunktól kéne tömörülni! Mi vagyunk a fajmagyarok fő ellenségei, de lehet, ha összefogunk, mi vagyunk a többség. Mondjuk, erre momentán nem sok esélyt látok… Ha csak a baloldalt nézem, a helyzet katasztrófális, egymás fikázásán túl csak az Orbán-cigányozásban professzionális. Örüljünk, hogy legalább nem zsidóznak?
  Üdv

 5. Remelem h sikerul beszelniuk Obamaval,Clintonnal(looool)es akkor a hatalmas,mertekado,kovetendo,csudanagy Amerika rajon arra,hogy sok gonosz kicsi ember el itt hungariban es nem szeretik ,h a ciganyok lopnak,csalnak,hazudnak,elvisznek minden mozdithatot,lelopjak a ternest etc.Szoval remelem Obama megmenti az osszes joravalo,becsuletes,derek,es foleg szorgos ciganyt,es segit nekik integralodni az amerikai hamburgertarsadalomba:-))Nemes,szent ugy.Fajo szivvel fog rajuk visszaemlekezni Hungary,es termesztesen mindenki nagyon fogja sajnalni h elkoltoztek.

 6. Nem vagyok jobbikos sőt, de azért el kellene gondolkodni azon is, hogy kis közösségeket hogyan tarthat lelki (söt néha fizikai) terror alatt néhány kisebbségnek mondott személy. Azokat az embereket ki védi meg, és mi van ha ezek az emberek is egyszer fellázadnak és öntörvényüen megszabadulnak az öket terrrizáló “kisebbségtől” El kellene menni néhány Szabolcsi, Borsodi faluba és körül kellene nézni ki fél, kitől.
  A rendőrség alkalmatlan rá, hogy rendet teremtsen, mert kiherélték őket. Ki fog rendet tenni. Az a szörnyű sejtésem, hogy nem más csak a megalázottak. Ez egy olyan probléma, hogy nem lehet okos senki, de valahol valami nagyot fog pukkani.

 7. Mondom: a jobbosok cigányoznak és zsidóznak, a balosok “csak” cigányoznak! Nem vagyok optimista a helyzettel kapcsolatban. Azt hiszem Bartus úr, cikke nem talált értő fülekre… Én még szeretnék itt élni, de roppant nehéz tolerálni a söpredéket!
  Üdv

 8. Kedves Laci. Igaz, hogy egy kisebb csoport elnyomását meg kell szüntetni. De csak akkor lehet megszüntetni, ha egyrészt az a kisebb csoport is tisztában van a helyzetével és a nagyobb csoport nagyobb része is belátja, hogy a kisebb csoportnak igaza van. Nos ma még Mo-on nem ez a helyzet. Féllelmed éppen ezért jogos, mert egy csoportban sincs meg a számszaki többség, hogy a jót, az általunk tisztességesnek tartott állapotot igényelje. A szervezettség szintén hiányos. Sajnos azt kell mondjam, amit a klasszikus viccben, hogy van-e a falutokban antiszemitizmus? Igény már van rá, de még nem elég tömeges. Egyelőre abban kell reménykedni, hogy a politikától megcsömörlött, szavazni nem akaró tömeg talál magának egy formációt (azaz lesz egy ilyen), amelyikről elhiszi, hogy tud tenni valamit. Most adta a nol Heller Ágnes presszós interjúját. Ö idézi Brechtet, hogy az emberekben megvan a kísértet a jóra, de ez akkor jön ki belőlük, ha egyedül vannak. Egyelőre kevesen mennének el választani. Képzeld, az utolsó önkormányzatit már én is majdnem kihagytam.
  Miért írtam ezt? Valószínűleg azért, hogy azt is hozzátegyem, hogy sajnos Horváth Aladárnak azzal is meg kell küzdenie, hogy őt sem fogadják el, mert olyan általános lett a cigényok társadalomból kirekesztése, amire ők erősen antiszociális választ adtak. Mi mást adhattak volna. Ez az ő csendes polgárháborújuk, ezt kéne átcsatornázni. Ehhez olyan csoportokat kellene szervezni, ahol nem előítéletes kiszorítottság alapján szerveződnek, hanem társadalmi kiszorítottság alapján, de részt vesznek benne a társadalomba integráltak, térsadalomhoz kötődők is. Táncsoport szervezésével nem lesz munkájuk, megélhetésük, eladható munkaerejük. Szóval nem egyszerű Horváth Aladár feladata, nekünk viszont nem szabad úgy értelmezni, hogy ezzel Orbánékat el lehet zavarni. Az előző kormányok alatt izmosodtak a fasiszták, ez alatt csak folytatják. Akkor is késő volt, most pedig bűnösen késő. Abban igazad van, hogy az elégedetlenség szításában jó társat kaptak a mai gyűlöltektől. Én nem látok gyors megoldást. Lehet, hogy nem is cigénykérdéssel, hanem szegény kérdéssel kéne foglalkoznunk, ott vannak a hajléktalanok, a kisnyugdíjasok, .. Nem si folytatom, aki politikára adja a fejét az nem lopni, hanem segíteni akarjon!

 9. Miamare!
  Én Motofockerrel teljes mértékben egyetértek. Ugyanakkor csodálkozom, hogy az Ön/Te egyébként igaznak tűnő mondataid közé oda került az a “Természetesen” kezdetű bekezdés, olyan mentegetődzés féle, amely teljesen fölöslegesen arról szól, ami természetes… Mert hát miről is beszélünk? Arról, hogy hogyan is volt nem is oly rég Amerikában, és hogyan lett mára… Ott ma már az Unió elnöke szinesbőrű ember. A hatvanas években még elkülönítették a “feketéket” és korra, nemre tekintet nélkül kegyetlenkedtek is velük, és annak a politikának a hívei lépten nyomon hírdették, hogy jogos a szegregáció, mert nem szeretnek dolgozni, és a bűnesetek nagy többségét ők követik el. Holott ha csak egy kicsit is elgondolkodunk tudjuk, hogy elsősorban maga a kirekesztés váltja ki a deviáns magatartást.
  Tehát kedves Miamare! Ha valóban jót akarsz mondani, mondj is jót s ne takarózz a törvény – egyébként természetes – szigorával. Az ítélkezést bízd rá. Mert biz a vészkorszakban sok látszólag jószándékú – magát nem antiszemitának valló – ember hümmögte azt a mondatot: “azért a zsidók is tehetnek róla, hogy így alakult, különben nem mondanák annyira és annyian…”

 10. Mindenkori jelszavam:Élni és élni hagyni!
  DE! Csorbul némikép az enpátia készségem cigány polgártársaim felé, mikor azttapasztalom, hogy a zsír gazdag cigányság merőben elzárkózik szegényebb fajtársaik megsegítésétől. TV-ben halottam, mikor egy cigányvajda kijelentette idézem: “Ezzel a söpredékkel úgysem tudnánk mit kezdeni, ezért teljesen elhatárolódunk tőlük, ebből talán majd tanúlnak” Hát így.
  Másrészt jelen pillanatban sajnos a magyarországi magyarságnak is van ép elég baja, segítséget nem vár, de nem is igen várhat sehonnan.Emlékeztetni szeretrnék az 56-os népfelkelésre, mikor az Amerika által beígért segítség a suezi viszályok miatt elmaradt. Csókolom, ki vagyunk a vízből Magyarország, mint mindég most is ,magára marad.jöhet itt bármi. Pofázni meg könnyű!

 11. Naa! Most meg már moderálnak is. Óriási! Hol vagyunk, csak tán nem az ATV-ben?
  No, akkor némi kis magyarázat azt hiszem szükséges.
  Engem már OV. 10 évvel ezelőtt úgy megmoderált, hogy a kardiológiai intenzív osztéáya adta a másikat egy életmentő műtét után. Azóta is attól kódulok, mert a legmagasabb százalékra vagyok lerokkantolva 10 éve, s ezalatt a 10 év alatt sikerült még további két gyógyíthatatlan betegséget beszereznem. Ha nem félnék egyéb fájdalmaim mellett, akkor legszívesebben egy koporsótetőt tetováltatnék magamra. Erről ennyit. Engem már fölösleges moderálgatni, fenyegetni meg pláne. Amit ember elveszíthet : egzisztenciát, állást, egészséget, nehezen összegyűjtögetett kis pénzecskét, gyermekem megtakarítását, állását már mind sikerült elveszítenem. A bűvös kör bezárult.
  Eszem ágában sincs embertársaimat megbántani, főként úszítani, lázítani, Egyet szeretnék: felrázni Őket Csipkerózsika álmukból és biztatni, hogy bárha meg is tévesztették Őket merjenek megmoccanni és ne hagyják, hogy ez az elviselhetetlen terror uralkodjék felettük. A tömegek fegyelmezett, de határozott megmozdulásai igen eredményesek lehetnek, de ahhoz nagyon össze kell fogni, nemre, pártállásra való tekintet nélkül és határozottan demonstrálni kell, hogy mi vagyunk többen nem a parlamenti 2/3.Ehhez elég fegyelmezetten kivonulni és békés úton, de határozottan felszólítani a kormányt az azonnali távozásra. Fölösleges lenne ezért háborúba menni, már csak annál is inkább mivel Orbán éppen erre vár. Ő a mindenkori , fő háborúban álló. Szegény.Én el is hiszem, hogy iszonyú háború dúl benne, hiszen ő nem ilyen lovat akart. Ő egy kényelmes feles többséget, ahol a felelősség megosztható, most meg mivel áll szemben, hogy rászakadt a reterát az összes cseppfolyós valamivel együtt, mozgástere meg nulla.
  Más szóval kezében a labda, a pálya meg üres, nincs kinek passzolni.
  Baloldali szoc.lib. társaim pedig értsék már meg a következőt: A magyar társadalom szavazóinak többsége nem elég, hogy az előző kormányt és ezzel az egész baloldali politikát elküldte a búsba, de ráadásul egy olyan konglomerátumnak adott többségi felhatalmazást akiket már kétszer egymásután leírt. Erre lehet válasz Orbán iszonyatos megveszekedettsége, de Gyurcsányék mozdulni nem akarása is. Ezért bátorkodtam említeni az ügyvezető kormányzás lehetőségét, mert úgy néz ki, hogy egyhamar pártpolitikai alapon nem tudunk moccanni. Sajnos még a 2014-s választásokkal kapcsolatban sincsenek illúzióim, mert Orbán pusztán demokratikus úton nem leváltható, mivel sajnos már hírből sem emlékszik rá, hogy mi az hogy demokrácia.Összesen ennyi amit el szerettem volna mondani. Remélem ezt már nem kell moderálni.

 12. Stumpné Bekes Margit

  Sajnos a FIDESZ szereptévesztésben van! Nekik kormányozni kéne és nem forradalmat és háborusdit játszani,mert ebbe nagyon hamar belebukhatunk!
  Ha már a saját hatalmának biztositóját is kikezdi és támadja,akkor azt kell mondanom,hogy végképp elment az eszük! Márpedig a TEK nem alkalmas,hogy megvédje őket,ha az emberek fellázaadnak!! Hogyan gondolhatják,hogy társaik ellen fognak fellépni azok,akik szintén kinnt lennének az utcán,ha nem kényszeritenék őket arra a bizonyos “összetartásra”.Egyszerűen amit Orbán Viktor művel,azt épeszű ember nem csinálja.De hát tudjuk,hogy mi van…
  Remélem,hogy itt lesz hamarosan az az idő,amikor politikai oldalra tekintet nélkül,kikényszeritik maguknak a megsarcoltak a jogaikat!! Ebben minden tisztességes magyar állampolgárnak támogatni kell őket!!!
  Hajrá rendvédelmiek,katonák,tüzoltók stb!!!

 13. szerintem Orbán is látja, hogy a cigányság túlságosan békés, hiába provokálgatták, neki meg echte háborús pszichózisra van szüksége, mert a hadikommunizmus minden sanyarúságot elfogadtatna a néppel (szerinte)
  És tartok tőke, hogy ezért froclizza a rendvédelmieket, akik valamilyen szinten agresszívek (erre válogatják őket) és erejük teljében vannak. Ki fog provokálni egy szükségállapotot! Az alatt nincs választás, betilthatók a pártok, a gyülekezés, korlátozható az internet, stb: csupa cukros dolog egy viktátornak!

 14. Pető Zsolt Attila

  Kedves László!!

  Megrendülve olvasom írását, és haza kellene jönni, hogy egy kicsit ne csak a Szocik a Demokraták szemszögéből írjon.Nézzük egy kicsit a két oldalt a Bal és bal liberális -Amerika hű , viszont a jobbik a Náci mozgalom megalapítói.Viszont ne felejtsük el, hogy a Zsidók elhurcolása és a kivégzése azért nem úgy történt ahogy tanították.Nos kedves Amerika, mit tettek önök 5 évig mikor Luxemburg királyné segítséget kért??Vártak és árulta a Náciknak a fegyvereket, nagy bevétel volt!Nos ennyit Amerika szabadságáról.!Van egy pár Magyar rokonom kint, hát-hát ott is csőd szélén az Amerikai Gazdaság-nem baj majd Obama elviszi a balhét a hátán/egy kicsit átlátszó volt?
  Visszatérve Orbán-Vona pároshoz!A kettő párt a szavazók 2/3t elnyerte, sőt még most is több mint 50%-nál tartanak.Az ország lakossága, nem lát, mert annyira elvannak foglalva saját anyagi helyzetükkel, hogy azzal sem foglalkozik- kéne a bankokkal szemben tenni valamit!Igen a bankokat vissza kellene küldeni oda ahonnan jöttek, és mindent elvenni tőlük.Hiszen a mostani Krízis helyzetet pont a Szocialista vezetés asszisztálta végig.Sajnos ők azok akik, megérdemelnék, hogy vagyontalanná és hontalanná váljanak.Viszont Orbánék sem az Amerika sem az Európa seggét nem nyalja.Nos ez senkinek sem tetszik.Csak ténylegesen az a probléma, hogy rendőr államot alakítottak ki és rettegve visszarendelik a védelmi erőket, erőszakkal de újra rendbe állítanak több 10000 rendvédelmes embert!Tehát kedves László, ne feledje mikor a HIT gyülekezetéből kivált, és pont a Szocik és A Demokraták szerették volna az ön fejét!Magyarországon egy komoly rendszerváltásra van szükség-szemléletváltás keretében.Viszont arra senki se tehet utalást, hogy a vér folyjon.Elvégre is tudjuk, élkezdődőt a 3. világháború-vér és fegyverek nélkül-Gazdasági Válság.És a világ nagyhatalma Amerika van a legnagyobb bajban-Kína a baj okozója!Kína megvette Amerikát!Viszont gazdasági erősödést generálhatna Amerikának, ha Európában fegyveres felkelés alakulna ki.Tudják mit, Amerika mindig kimaradt a fegyver ropogásból, most legyen ott.Lövöldözzenek és robbantsanak náluk.Aztán majd Európa is megy, persze pár évig meg gazdagodunk a fegyverkezésből, aztán megyünk segíteni!

 15. Humor: Rendben van minden itthon, mert a hazai vezetőnk is színesbőrű ember:)

 16. Pető Zs.A. úr! Tyhű de zavaros fejű ön! De minek ezt még fitogtatni is?
  Egyébként echte magyar jellemvonás azonnal hárítani másokra a felelősséget – Amerikára, a bankokra, – a lényeg, hogy másra. Bartus úr meg akár itthonról – akár Amerikából, demokrataként írna, tehát nem osztaná az ön barnafoltos nézőpontját.
  Továbbá ez a bankok kifosztása, mint ötlet már a középkorban sem működött volna, amikor az aranynak kincsképző és pénzfedezeti szerepe volt. A pénzforgalom nagy része már akkor váltókon alapult. Most meg a bank tőkéjének csak igen picurka része van a trezorokban anyagiasulva – A TÖBBI EGYETLEN GOMBNYOMÁSSAL elérhetetlenné tehető. Diktátorok és feketeseggűnek nyilvánított országok külső követelései meg igen könnyedén befagyaszthatók. Tehát ez a bankok pénzének lenyúlását csak a Móricka képzeli el kivitelezhetőnek.
  A nemzeti jövedelem 80 %-a az exportban realizálódik. Gyurcsány 6 %-ot szorított meg. Esetleg ismeri az elemi matematikát? Mert a szövege alapján még ebben is kételkedem!
  Van elég gondunk a kiépülőben levő viktatúrával, felesleges az ilyen eszement ötletekkel is foglalkozzunk!

 17. Tisztelt Bartus Úr!

  Nagy tisztelője vagyok az Amerikai Népszavának és minden olyan lapnak amely nem hagyja magát zavartatni politikai fuvallatoktól, nem ijed meg kormányoktól, miniszterektől, diktátoroktól. Ahol szabadság van, ahol zavartalanul működnek a demokratikus intézmények ott a sajtó háborítatlanul végezheti alapfeladatát: pártatlanul tájékoztat, felhívja a figyelmet a társadalmi folyamatok görbületeire úgy, hogy megpróbál a dolgok mögöttes területeire is betekinteni. Magyarország, a magyar társadalom egyik ilyen mögöttes területi problémája a roma kérdés. Mióta az eszemet tudom (57 éves vagyok) minden hazai kormány kiemelten foglalkozott ezzel a kérdéssel, mérhetetlen mennyiségű pénzt különítve el a megannyi felzárkóztatási programra.
  Nem emlékszem arra, hogy nálunk ki lettek volna írva a tömegközlekedési járművekre, a szórakozó helyekre, az iskolákra, a könyvtárakra, hogy “Cigányoknak belépni tilos!” Nem emlékszem arra sem, hogy a cigányság tagjai egyszer is tüntettek volna polgárjogaikért tömegesen Bp. utcáin és ez nem véletlen. Még máig sem tudok egyetlen olyan karizmatikus roma kisebbségi vezetőről aki egységbe tudta volna kovácsolni ezt a népet valamilyen fajta közös célért amely mindegyiküket egyformán érintette volna.
  A roma nép összetétele hazánkban rendkívül heterogén, sokféle érdek mentén működik és mindenek előtt már ős idők óta törzsi alapon szerveződött. Ezt a belső kaszti tagozódást még az un. kádár-rendszer sem tudta kiölni belőlük amelyben nem voltak ekkora szociális problémáik mint manapság. Horváth Aladár tévesen ítéli meg a cigányság küzdelmeinek irányát akkor, amikor megpróbálja az ön segítségével lemásolni az amerikai színesbőrűek polgárjogi mozgalmát. Az a cigány vezető aki erre buzdítja népét, nincs tisztában a magyar polgári jogrenddel. Azt meg, hogy maga egyenesen gyilkosságok elkövetésére inspirálja őket, rendkívülien veszélyesnek és felelőtlennek tartom! Kérdem én: Mivel lennének akkor ők különbek azoknál akiket ön fasisztáknak aposztrofált a cikkében? Ma a romák legnagyobb problémája a szegénység. Az a fajta elképzelhetetlen mély nyomor, amelyből szabadulni – így szét tagoltan, magukra maradottan – nem fognak tudni egyhamar és amelyet nem egyedül, hanem a körülöttük élőkkel együtt kell elszenvedniük ami a problémák egy másik forrását is jelenti. “A legnagyobb rabság a nyomor!” Amíg ezt nem sikerül felszámolni társadalmi méretekben, nincs miről beszélni. Hogyan várhatják el a romák azt, hogy ne különböztessék meg őket a körülöttük élő gádzsó népek, ha egymás között is faji alapon ítélik meg egymást. A gazdag cigány lenézi a szegényt, a tanult a tanulatlan, a beás az oláhot, a köszörűs a vályogvetőt. Amíg nem lesznek egy akaraton, nem vezérli őket egy cél nincs esély a kilábalásra. Könnyű mindig kifelé mutogatni és arra várni, hogy valaki más oldja meg a problémáikat. A segítségük nélkül nem fog menni. A cigány kérdés Magyarországon a magyar társadalom és legfőképpen a magyar cigányok ügye! Idővel szerintem képesek lesznek arra, hogy megszervezzék önmagukat, levessék ősi szokásaik vadhajtásait és fejlődésnek induljanak, de a saját kútfőjükből merítve és nem amerikai példák hamis ígéreteivel a zsebükben.

 18. kukkatz: “olyan általános lett a cigányok társadalomból kirekesztése, amire ők erősen antiszociális választ adtak.”
  Nem tudom, hogy az itt megnyilatkozók közül hányan élnek Mo.-n, de a véleményükből következtetve nem sokan. Kedves kukkatz és tsai.; a cigányok nem azért adnak antiszociális választ, mert a társadalom kirekeszti őket, hanem eleve egy antiszociális fajta, aki nem tud és nem is akar a társadalmi normákat betartva együtt élni a többséggel és a többségi -egyelőre- társadalom ad erre kirekesztő választ. Na ebből kellene kiindulni, ha a megoldást keresik; talán a cigányságnak illene alkalmazkodni és nem lógni az állam csecsén, azaz eltartatni magukat másokkal, akiket egyébként amúgy is előszeretettel -hagyományból- meglopnak illetve alkalmanként meg is ölnek. Aztán ha ezt megteszik -mármint az alkalmazkodást-, és felhagynak az élősködéssel, akkor talán megszűnik a kirekesztés is. Ez az, amire képtelenek évszázadok óta, akármennyi pénzt pumpálunk a “felzárkóztatásba”.

 19. Mielőtt nekem esnek, hogy előítéletes és rasszista vagyok: nem vagyok az előítéleteim rabja, sajnos tapasztalatból ez a véleményem róluk. Amíg azt látom nap mint nap, hogy gyalog vagy buszon nem közlekednek, csakis kizárólag taxival -amit viszont általában “elfelejtenek” kifizetni-, hogy egész (!) nap a játékteremben lógnak azt lesve, hogy kit lehet kifosztani illetve naponta az autóm árát dobálják a gépbe, miközben hónap elején sorban állnak a segélyért, amíg minden mozdíthatót ellopnak bárhonnan, ha van rá szükségük ha nincs -vasúti biztonsági berendezések kábeleit, közúti veszélyjelző táblákat stb., tekintet nélkül arra, hogy másokat életveszélybe sodornak-, amíg fényes nappal a nyílt utcán kirabolnak bárkit, akinél feltételezhetően bármilyen érték van, amíg egyedülálló időseket vernek agyon brutálisan pár ezer forintért és még sorolhatnám, addig ne számítsanak arra, hogy elfogadják őket és megszűnik a kirekesztés.
  Én magam az eddig elszenvedett személyes sérelmeim alapján is -az újságokban olvasott szörnyűségek és a választott képviselőik sorozatos, immár szinte magától értetődő lopásaik, sikkasztásaik miatt pedig pláne- azon a véleményen vagyok, hogy értelmetlen segíteni, felzárkóztatni akarni őket; ablakon kidobott pénz, kolonc a társadalom nyakán. Körül kell keríteni egy megyét magas fallal, odatelepíteni mindet, aztán ott ölhetik illetve meglophatják egymást.
  Aki tépi a száját értük -már elnézést-, védi a jogaikat -mitől is?- , azt hiszi, hogy a többség kirekesztő hozzáállása az oka a helyzetüknek és nem saját maguk, az szerintem nem ezen a világon él, hanem elefántcsont-toronyban vagy demagóg és cigányt csak a híradóban látott. (Irigylem őket a szerencséjükért.)

 20. ORSOS TIBOR

  TISZTELT LÁSZLO!

  A MOSTANI KISSEBBSÉGI VEZETÉS MEGHIRDETETT EGY TÁBORT,
  Ingyenes nyári tábor a hátrányos helyzetű gyermekeknek
  Amikor az állami pályázati pénzből tényleg hátrányos helyzetű gyerekek nyaralnak – http://goo.gl/2I4kJ
  Készítette: Kormányzati portál
  Fényképek: 4
  Össz érték:24m Ft

  Ott voltunk,a fonyodligeti táborban,és köszönöm 23 pici gyerek nevében.
  De ebböl 4 picit,mint ahogy a tábor meglett hirdetve:”hátrányos helyzetü gyerekek részére”Ök hátrányos helyzetben is lettek hagyva,söt a sárga földig lettek megalázva.Jogorvoslatért hiába fordultam a tábor vezetéséhez,azt ott nemkaptam.
  Emberséges bánásmodot csakis,kizárolagsan a tábori orvoscsoporttól kaptam-kaptunk!!
  Probáltam ezügyben afejesek ottlétekor a kapcsolatot felvenni,ami komoly falakba ütközött! A tábor vezetöszemélytöl is volt fenyegetés:
  “Meg ne probáljak balhét csinálni mert ez a dolog a pénzröl szól,miveltölük kapják a támogatást.Ez az fejesek interjuja alatt történt!
  De kérdem én: mennyi pénz lenne elég a tábor 2 vezetöjének,hogy ne sikladjanak el pici sérült roma gyerekek jogai felett??
  Kérem önt Lászlo ur,hogy találjunk jogorvoslatot az ügy megoldására.
  Köszönettel:orsos tibor
  nagybakonak,2011.06.24

 21. Lakatos Zsolt

  A nyomort kihozta az országban élő romák zömének és a szerencsétlen nem romákra? mindannyian tudjuk a választ kérdem én , hogy akkor van e értelme bántani az egyszerü embernek egymást?

 22. Pető Zsolt Attila

  Kedves Kekec!!

  Szerintem önnek a mondatok elemzésével és értelmezésével vannak hiányosságai!A történelmet és a személyes alapokat már nem említem.Gondolom önnek is vannak-voltak élő rokonai akik visszatértek a halál táborból, mert nekem voltak, tudja többet adok az ő általuk elmondottakra mind a történelem könyvekre.Nos ön menjen vegyen leckét elemi 1 osztályától kezdődően.!

 23. Kedves Taxi33!

  “Mielőtt nekem esnek, hogy előítéletes és rasszista vagyok: nem vagyok az előítéleteim rabja, sajnos tapasztalatból ez a véleményem róluk. Amíg azt látom nap mint nap, hogy gyalog vagy buszon nem közlekednek, csakis kizárólag taxival -amit viszont általában “elfelejtenek” kifizetni-, hogy egész (!) nap a játékteremben lógnak azt lesve, hogy kit lehet kifosztani illetve naponta az autóm árát dobálják a gépbe, miközben hónap elején sorban állnak a segélyért, amíg minden mozdíthatót ellopnak bárhonnan, ha van rá szükségük ha nincs -vasúti biztonsági berendezések kábeleit, közúti veszélyjelző táblákat stb., tekintet nélkül arra, hogy másokat életveszélybe sodornak-, amíg fényes nappal a nyílt utcán kirabolnak bárkit, akinél feltételezhetően bármilyen érték van, amíg egyedülálló időseket vernek agyon brutálisan pár ezer forintért és még sorolhatnám, addig ne számítsanak arra, hogy elfogadják őket és megszűnik a kirekesztés.”

  Ha te ezt mind a bőrödön tapasztaltad, vagy láttad, akkor gratulálok.
  Ha cigány kérdésben itt valaki szólhat az én vagyok.
  Én egy cigány környéken lakom. A körülöttünk levő utcák között csak a mi utcánkban nem laknak cigányok. Mellékesen a sarokszokszédom (ahol már igencsak sok cigány lakik) a helyi általános iskola igazgatója. Megkédeztem egyszer tőle, hogy nem bánta-e meg, hogy oda költözött a cigányok miatt. Képzeld azt mondta: Nem. Ezt kapd ki. Ez meg hogy lehet?
  Amit tudni kell a környékről:
  1) csendes környék. Csendessége miatt még aki elköltözik innen az is visszajön egy idő után. Csendessége miatt a városból ide jönnek a gyerekeiket sétáltatni, babakocsiztatni a kismamák.
  2) sok cigány – talán kevesebb magyar
  3) egy nagyon nagyon jó képviselő (ez szerintem a titka mindennek), aki úgy nevelte a cigányokat, mintha a saját gyerekei lennének. Abban az időben volt mellettük, amikor elhatalmaskodott a társadalmi kilátástalanság miatt a zsidózás és a cigányozás. VAgyis pont jókor, pont jó helyen. Most azt hiszem a 3. ciklust viszi. Nincs diplomája, de még azt sem mondanám, hogy hatalmas az empátiája. Inkább azt mondanám, hogy határozottságával, akaratával és mindig a megfelelő helyen levésével tud hatni a cigányokra. Ő az ékes bizonyíték arra, hogyha nem indult volna meg az óriási kirekesztése a cigányoknak, akkor nem lennének azok az általad TAPASZTALT rettenetek az országban, amik vannak. Bár mondom: én nem tapasztalom.
  4) Minden cigány családban 1, de maximum 2 gyerek.
  5) Mindenki szóba áll mindenkivel (cigány-magyar)
  6) Képzeld barátságok vannak (cigány-magyar), sőt házasságok is vannak (cigány-magyar)
  Sőt így a végére tartogatok neked egy történetet. Az egyik ismerősömnek cigány a szomszédja (ami persze itt nem ritkaság). Elment nyaralni és elfelejtette bejelenteni a cigány szomszédjának, hogy az édesanyja jön majd etetni a kutyát. Az édesanya ment is, de a cigány szomszéd nem engedte be, mert hogy neki a nyaralni ment magyar szomszéd nem mondta, hogy valaki is megy majd a kutyát megetetni. Másfél hétig etette a cigány szomszéd a kutyát, de a házba egy embert sem engedett be. Mellesleg itt elterjedt mondás: Nem kell zárni a kaput és az ajtót, ha cigány a szomszédod. Mi se zárjuk a kaput, s néha még az ajtó is záratlan marad. Ez a legtöbb magyar esetében úgy néz ki, hogy ha a szomszédhoz lopni mennek még akkor sem szólnak. Ha leesett egy cserép a tetődről biztos lehetsz benne, hogy a munkanélküli szomszédod fog szólni, ha olyan nincs, akkor ázhatsz be apuskám. Mert hogy lehet, hogy amit felsoroltál az mind a cigányoknak a vele született rendellenessége, de ilyen alapon azt is mondhatnák, hogy az irígység meg a magyar vele született rendellenessége és nem egy szomszédoktól, barátoktól, ismerősöktől felvett rossz szokás.
  Soha nem általánosítok se cigányra se magyarra, mert semmit sem tartok vele született rendellenességnek és csak akkor lehetne általánosítani. Csak éppen bemutattam, hogy a magyarra is hatnak olyan külső körülmények, hogy rossz szokásokat kezd el magáévá tenne. Sajnos a magyarok most olyan rossz szokásokat kezdenek el magukévá tenni, amibe belerokkan az ország, mert a fasizmus és a nácizmus felé vezetnek.

  Ja egyébként a romák ott ahol én élek kivétel nékül gyalog közlekednek. Többet mint a magyarok. Mellesleg ettől szülnek zökkenőmentesen ellentétben a magyar anyákkal. De erről megkérdezhetsz egy nőgyógyászt is.
  A magyar terhes anyák terhes tornára járnak, míg a cigányok minden nap lerónak 3 km gyalogutat minimum.
  Nem tudom, hogy hol élsz, de én akárhova mentem (Mátra, Szabolcs, Komárom-Esztergom, Szeged környéke) mindenhol annyi cigányt láttam az utakon sétálni, míg a magyarok ülnek az autóikban, hogy ha a járókelők számából kellene megállapítanom, hogy kik vannak többen ebben az országban az általad láthatóan gyűlölt cigányok, vagy a magyarok, akkor a cigányokra tenném le a voksomat. Taxiból integető cigányt meg még életemben nem láttam. Bár az is lehet, hogy te budapeseti zenész cigányokról beszélsz, bár én őket is a kis hagszerükkel a hónuk alatt az utcákon szoktam látni gyalog.
  Nem mondom azt, hogy egyébként mindenhol így vannak a cigányokkal, mint nálunk, de hidd el, vannak pozitív példák arra, hogy nagyon jól lehet velük élni EGYÜTT. És ezt kellene követni, nem az élből elutasítást.
  Amikor Szögi Lajost megölték a cigányok mindenki azt mondta. “Egyből tudtam, hogy csakis cigány követte el.”
  Én erre azt válaszolom mindig: “Amikor tömegmészárlást hajtottak végre Móron egyből tudtam, hogy csak magyarok tehették.”
  Mások ugyanis a hatások, amik a cigányok élből való agresszióját előidézik és mások azok a hatások amik a magyarok megfontolt, célzott agresszivitását előidézik.
  És tudod mi a szörnyű? Hogy mindkét csoport a cigány és a magyar is halad a vesztébe. Az egyik az elfolytott kiközösítésre adott agresszív válaszaival, azok benne levől lehetőségeivel. A másik pedig a saját problémáinak más népekre való kivetítéséből adódóan épít fel egy náci rendszert, amely megtanítja őt az agresszív válaszokra, a célzott, tömeges és agresszív válaszokra. Ha még nem tartozol ide tudd meg: te is ide fogsz tartozni! Sajnos. Te is mint nagyon sokan mások, akik majd viszik az országot a hatalmas nagy gazdasági és társadalmi trutyiba.
  Pedig ehelyett lehet békésen is élni. Úgy ahogy mi tesszük.
  Mellékesen még egy adalék. A cigányoknak (többségüknek) van egy jó szokása. Aki tiszteli őket, köszön nekik nem lopják meg. Nem mondom, hogy azok a ciágányok akik itt laknak nem lopnak máshol (mert bármilyen hihetetlen enni kell, képzeld még JÓZSEF ATTILA is lopott ha éhes volt és fázott, benne van a saját írású önéletrajzában) Lehet, hogy amiket te leírtál az okozza azt, hogy még az agyad is ellopták.

 24. Taxi33

  Ja hogy te taxis vagy? És több cigányt fuvarozol mint magyart? Hú….
  Erre nem is gondoltam. Akkor bizonyára neked van igazad. De mint mondtam a cigány megérzi, hogy ki az aki őt kiközösíti. Lehet, hogy egymásnak adják a telefonszámodat? :)
  Gondolkodj el ezen is.

 25. taxi33
  Ja még valami cigány kérdésben neked!
  A múlkor kaptam egy körlevelet. Az volt benne, hogy a cigányok hogyan élnek putrikban, meg hogy macskát esznek.
  Sajnos ez nem cigány kérdés. Egyre inkább nem az.
  Egy történetet szeretnék neked leírni. Ezt egy nagyszerű könyvben olvastam (Scitovsky Tibor: Egy “büszke magyar” emlékiratai. Ezt a könyvet mindenkinek ajánlom. Egyrészt azért, hogy megtudja minden magyar, hogy mikor lehet arra büszke, hogy ő egy “magyar”. Másrészt pedig azért mert a legnagyszerűbb olyan önéletrajzi könyv, amiben mellesleg a szerintem legnagyobb közgazdász, aki valaha is élt felhívja a figyelmet a végre és rámutat arra is, hogy hogyan kellene innen, ebből a végből kikecmeregni).
  Na szóval ebben a csodálatos alkotásban írja le valahol, hogy amikor Franciaországban élt a háború ideje alatt (ami felé tartunk), akkor kóbor macskákat fogtak be a francia éttermek és azokat szolgálták fel. Mindenki tudta, hogy kóbor macskát eszik és mégis úgy tettek, mintha nem azt ennének. Az étlapon megjelentek a rendes húsok az illúzió keltés végett. Professzor volt a Cambridgei egyetemen évekig, majd Franciaországban a háború idején macskát evett. Van amikor még csak a cigányok szegények. És utálhatjuk őket érte, hogy szegények és lopni mennek mert éheznek, és a macskát is megeszik. Jöhetnek az állatvédők is. De tudod amilyen kilátások elé nézünk azt kell mondjam: “sokasodjatok kóbor macskák, mert hamarosan nagy szükség lesz rátok.”
  Mellesleg az éhségre van egy film, egy igaz történet. Életben maradtak a címe. Ott egymás húsát ették meg.
  A lopás éhezési probléma. Amikor pályakezdő munkanélküli voltam szinte csak én voltam munkanélküli magyarként (szerencsére csak fél évig), ma tele vannak magyarral a munkaügyi központok. Maholnap éppúgy éhezni fognak a magyarok mint a cigányok, és maholnap éppúgy lopni fognak a magyarok mint a ciágányok. Talán akkor majd leesik az embereknek végre, hogy a lopás szegénykérdés és nem cigánykérdés.
  TALÁN. DE TALÁN AKKOR MÁR TÚL SOK LESZ A NÁCI.

  Egyenlőre itt nem írok többet. De te taxi33 ennyit hoztál ki belőlem.

 26. Horváth Aladár gratulál a rendőrség munkájához, ugyanakkor hangsúlyozza: már korábban a magyar titkosszolgálatok látókörébe kellett volna kerülniük a most elfogottaknak, mert rendszeresen hangot adtak cigányellenes nézeteiknek. A romákat sújtó etnikai előítéletekről azt mondja:”A szegényeket, mint a cigányokat, lenézi és megveti a kis- és nagypolgárok többsége. A média nagy része által szinte csak cigányokkal illusztrált szegénység, nyomor, deviancia arra való, hogy az elesettek gondjai iránt még gyengébb legyen a társadalom érzékenysége. Hogy csak őket lehessen okolni helyzetükért, amire hivatkozva a maradék segítséget is megvonhatják tőlük. A cigány leszakadók nyomora egyre kilátástalanabb. A falu széli régi cigánytelepek világát felváltotta a falvakon, kistérségeken, sőt határokon átívelő homogén cigánygettók kilátástalansága.” Úgy véli, ahogy a holokausztot megelőző időkben, most is erőszak fenyegeti a vidéki cigányságot. Arra a kérdésre, hogy mennyiben tehető felelőssé a politika a cigány leszakadók szegregációjáért, Horváth Aladár úgy válaszol: “A társadalom jó részének szűklátását, buta előítéleteit, gerjesztett indulatait simán fel tudja használni a politika saját önző érdekei szerint. És azt hiszem, ez fordítva is igaz. A politikának nemhogy a felzárkózás, de a leszakadás megfékezése sem állt közvetlen érdekében. A társadalom pedig eldöntötte, nem fog együtt élni az egyre zavaróbb nyomorgókkal, akik segítség, munkajövedelem, kapcsolati tőke híján törvényszerűen csúsztak az alacsonyabb presztízsű és komfortú lakóhelyekre, a cigánygettókba. Ahonnan csak kivételes esetekben van visszaút.” A hazai cigány polgárjogi mozgalom ismert alakja szerint legalább ésszel kellene bírnia a politikának, ha már szíve nincs. Hogy mire gondol Horváth Aladár, megtudhatja a csütörtökön megjelenő 168 Órából, Bányai György interjújából.

Írja meg véleményét!