Munkára magyar

Egy konferencián azt mondta a nemzet örökös miniszterelnöke, hogy valamiféle paradigmaváltás van a világban. Ezt mindig úgy kell érteni, hogy valami eredetinek vélt gondolat szállta meg a nemzeti együttműködés vezetőjét, amit megpróbál Magyarországra erőltetni, és ezt a korszakos felfedezését – mint Móricka – általában az egész világra vetíti. Ami az elméjében megfogan, azt a világban végbemenő változásnak véli.

Legújabb felfedezése az volt, hogy a fogyasztás alapú világot felváltja a munkára alapuló világ. Ezt szerintem senki nem érti, mert a fogyasztás alapú gazdaság eddig azt jelentette, ha van fogyasztó, el lehet adni a terméket, ha el lehet adni a terméket, akkor van mit termelni, ha van mit termelni, van munkahely, akkor van munka és megélhetés. A munkára alapuló új világról semmit nem tudunk, csak annyit, hogy Orbán Viktor túl alacsonynak találja a magyarországi foglalkoztatást, túl sok az eltartott, és kevés a dolgozó.

Ezen persze csak ő csodálkozik, és azok, akik vérig vannak sértve, ha például e lap hasábjain a magyarokról elhangzik, hogy nem szeretnek olyan nagyon dolgozni, mint ahogyan azt állítják. Ezért most az inga kileng a másik oldalra jó magyar szokás szerint. A nemzeti ügyek kormánya most mindenkit dolgoztatni akar, akár van annak értelme, akár nincs. Rejtő regényeket idéző jelenetek zajlanak a munka frontján, a komcsi időkre emlékeztető munkaversenyekkel. Engem speciel a katonaságra emlékeztet, amikor az volt a feladat, hogy csak a katona soha meg ne álljon, hanem állandó mozgásban legyen. Voltak napok, amikor egy nagy földrakást átlapátoltunk jobbról balra, két méterrel arrébb. Majd ugyanezt a földkupacot a következő napokban visszalapátoltuk oda, ahol volt. Nem kérdeztük meg, hogy ennek mi értelme volt, mert hátha ad valami okos magyarázatot az őrmester. Ettől inkább megkíméltük magunkat. Az esztelenségnek van egy olyan foka, amikor már nem kérdez az ember.

Hasonló események zajlanak Magyarországon, pontosabban, most kezdődik az őrültségnek az a különös formája, amikor már senki nem kérdez semmit, rá sem néz a másikra, csak csinálja. Januártól indul be teljes erővel a közmunka program, akkor jön csak el a munkaalapú társadalom igazán. Debrecenben már megjelentek az első fecskék: diplomások söprik az utcát.

Nagyon helyes, mondja erre a nem diplomás, aki nem járt öt évig egyetemre, rohadjanak meg a diplomások, az ő fogalmai szerint ezek úgysem dolgoztak soha. Ennél azért vannak bonyolultabb összefüggésekben is gondolkodni képes agyak, akik azt mondják, hogy azért ennél hasznosabban is tölthetnék az időt azok, akik az utcasöprésen kívül még másra is alkalmasak lennének. Hogy az irigyeknek is tegyünk egy gesztust: csinálhatnának mást, akiket drága pénzen kitanított az állam.

Nem számít, megmondta a nemzetvezető, hogy munkaalapú paradigma száll a világra (az ő fejére), és akkor mindegy mit, csak dolgozzon a magyar ember. A diplomás ne a szakirodalmat bújja otton, vagy nyelvet tanuljon, hanem menjen utcát söpörni, mert az olvasás az nem munka, az naplopás. Legalábbis minden totalitariánus rendszerben.

Egy a fontos: ránézünk a statisztikára, ugrik a foglalkoztatottság, óriási eredményeket értünk el a közmunka csatában, és ezzel leraktuk a munka alapú társadalom alapjait. Az igaz, hogy a diplomás közmunkások miatt az utcaseprők elveszítik az állásukat, de sebaj. Az utcaseprők is mennek közmunkára. Ők majd közmunkában műtenek.

17 Comments

17 Reader’s Comments

 1. Olah Zsuzsanna

  Ez egy egeszseges korforgas, az egyetemet vegzetteknek kell a munka, mert fizetni kell a diakhitelt, az utcaseprok vegyenek fel diakhitelt es tanuljanak, aztan csere es megint csere es igy tovabb…igy mindenki csinal” mindegy hogy mit” es boldogan pezseg majd az elet, fizetes pedig lassan nem is kell mert kozos lesz minden hiszen a kommunizmus fele haladunk, nem lesznek egyenek csak a nagy kozos boldog jovo.
  Kommunakban elunk, megtermeljuk amit kell, mindenkinek mindenkitol lesz gyermeke, az oregeket pedig majd felvisszzuk a hegyekbe jo messzire, egeszsegugy sem kell majd.

 2. Gratulálunk Zsuzsanna írásához! Magas IQ szintről árulkodik…

 3. Hazánkban 1945-ben létrehozták a Közmunkák Országos Tanácsát, mégpedig a háborús romok eltekarítására. Ma még -egyelőre- nincsenek háborús romok, mit akar ez a törpeszuper eltakaríttatni? Talán az egész országot? Akkor csak így tovább!

 4. Olah Zsuzsanna

  Koszonom Adam! A “humorertest “is!

 5. A cél ugyanaz minden diktatúrában, az emberek ne gondolkozzanak és ne pofázzanak ha nem akarnak bajt!
  A gondolkodó ember veszélyes, főleg ha beszél!
  A sajtó terén megoldódott a gond, a munka világában hozott megalázó intézkedések is hatásosak most ezzel a közélet ki van pipálva!
  Egy normális országban a nép öntudatos, gondolkodik és kimondja a gondolatait, aktív a társadalom és döntéseket hoz! Ennek most vége, a a VEZÉR dolga a gondolkozás nekünk marad a kiszolgáltatottság és a beletörődés. El kell fogadnunk szó nélkül az alacsony értelmi képességű vezérhez hű senkik uralmát!
  Ha valaki a miértet keresi, ne gondoljon valami magasröptű válaszra!
  Orbán nem érvekkel meggyőzni és maga mellé akarja állítani a társadalmat hanem URALKODNI felettünk! Leigáz, ural, kikényszeríti a feltétlen engedelmességet a kiszolgáltatottság és a folyamatos megaláztatás éreztetésével!
  Újra diktatúra van Magyarországon!

 6. Tegnap volt szerencsétlenségem Népszabadságot olvasni.

  Sajnos kiábrándítóan, amolyan törökgáboros módon elemezgetik Orbán Viktort,

  miközben szerintem egyedül szinte Bartus Lászlótól olvasható, hogy ezt a megalomániás pszichopatát jobb helyen elzárnák, mielőtt nagyobb kárt csinálna.

 7. Kedves “sajtkukac”!
  Sajnálom, de tévedsz! Orbán Őfőméltósága, Magyarország Kormányának Vezérlő Hímtagja, amikor még csak a Fidesz vezetésének Hímtagja volt, többször kijelentette, hogy az ország “romokban hever”! Így természetesen múlhatatlan szükség van a közmunkára! Arra a közmunkára, melynek költségvetési keretét alig pár héttel ezelőtt nyírbálták meg a picit. De ennek nincs különösebb jelentősége, mivel az Új Rend szerint szociális ellátást/támohatásokat kapni úgyis csak közmunka ellenében lehet majd, tehát nincs igazuk azon károgóknak, akik e nagyívű programot az állítólagos pénzhiány miatt máris bedőltnek tekintik! … persze az is igaz, hogy az ilyesmit nem “köz-”, hanem “kényszermunká”-nak hívják, de az ilyen “munkások” feletti felügyelet pl. kitűnő munkalehetőséget jelent a “kényszerléti rendőrség” korkedvezményes nyugdíjból hamarosan visszaterelendő leendő tagjainak (ezért nem kapnak majd ők stukkert, csak bilincsek, gumibotot és két rend öltözetet!)!
  Tehát aki azt állítja, hogy az Orbán kormány illogikusan cselekszik, intézkedik annak tkp. nincs igaza! Bár ha azt állítaná, hogy az egész igazi és tőröl metszett őrültség … nos, abban igaza lenne, … de van benne “rendszer”!

 8. Kedves Bartus úr!
  “…a javainkat akarja” cikk hozzászólásaiban felmerült, hogy OV nem fasiszta, hanem vad kommunista. Erre az alább idézett megjegyzést merészeltem beírni:
  ” ricsi!
  Szerintem -ha Bartus Lászlónak lesz erre ideje – rövidesen megjelenik ezen a fórumon egy elemzés arról, hogy a paraszt hajszálnál is vékonyabb a különbség a kommunista és a fasiszta /náci ideológiák között.”

 9. :) )

 10. Ugye hogy lehet rövidebben is jót, jól írni? Így azért ütősebb!

 11. Ez más műfaj. :) )

 12. Papp Zoltan

  Vajon abban hogy mindenki dolgozzon, beleerti-e a nemzet himtagja hogy a politikusok is dolgozzanak?

 13. Ha műteni nem is, hullát mosni már beosztottak közmunkára egy munkanélküli nőt.

  http://nepszava.com/2011/06/magyarorszag/hullahazba-kuldtek-kozmunkara-egy-not-miskolcon.html

  Kezdésnek nem rossz.

 14. Értem Én csak föl nem foghatom , hogy : Mi jó van abban , ha “megkísérelnek” a “munka világába” Olyan embereket visszaterelni aki jogosultságot szereztek más fajta ellátásra ? Ugyanakkor a helyet úgy biztosítják számukra , hogy a jelenleg aktív munkavállalóktól szabadulnak meg rövid úton.
  Miféle “munka világa” az ahol az állam a munkahely teremtésbe csak a beszéd szintjén jelenik meg és valójában 1 munkahelyet sem hoz létre ? Olvasom , hogy Csorna környéki gazdák Szövetkezeti cukorgyárat szeretnének indítani. Csak hát majd az EU megmondja mekkora lesz a kvóta Magyarország számára. Sehol nem olvastam , hogy felülvizsgálták a cukorgyárak privatizációs szerződéseit és X Y – céggel vagy állampolgárral szemben eljárást indítottak csődbüntett miatt. Vajon miért ????? Ugyanez igaz a konzerv és a cement gyárak tekintetében is.

 15. Megdöbbentett már az, hogy aki Bérpótló támogatásért folyamodik, a “tiszta udvar rendes ház” alapján jogosult rá. A szociális munkás mint lakberendező a nincstelennek elmondja, hogy mi a rend, mi a tisztaság. mi az etalon számára. Lakóépület rendeltetésszerű használata. Segélyt az igénylő akkor kap, ha már minden értékétől megválik. Most, hogy a diplomás utcát seper, mert nincs munkahely, nincs más foglalkoztatási mód csak az utca. Utcán a munka világa.

 16. Na ja, lassan egy munkaóra – már akinek van munkája – 90 perc.
  De ja vu.
  Orwell 1948-ban megírta utópiáját; ami most beteljesülni látszik, sőt, azt hiszem, ezt még legmerészebb álmaiban sem hitte Orwell – sem.

 17. Igenis, termelni kell ! Ugyanúgy, mint valamikor az átkosban. Voltak gyáraink, teljes foglalkoztatottság, tömegével ontották a nagyrészt semmire sem jó, használhatatlan termékeket, hóvégi túlmunkával. Hiába volt áruhiány, a megtermelt “javakat” nehezen lehetett értékesíteni csapnivaló színvonaluk miatt.
  Volt megoldás persze, a KGST keretében barterüzletekkel el lehetett sózni ezeket a termékeket , helyettük kaptunk másféle árucikkeket hasonló minőségben.
  Volt ugyan néhány gyár, ahol valóban minőségi termékeket gyártottak, no de azokat a hazai piacon véletlenül lehetett csak felfedezni, ez volt az úgynevezett “exportból visszamaradt” termék, az ezekhez való hozzájutás olykor közelharcot eredményezett az üzletekben.
  A lényeg, hogy termelni kell bármit, bármilyen színvonalon, az importot meg kell szüntetni, így bekövetkezhet az óriási gazdasági fellendülés.

  Valahogy így képzelheti Orbán, hiszen nincsen új a nap alatt.

Írja meg véleményét!