Győrben vendégszerepelt a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője. Az esemény egyébként is vonzó egy fiatalembernek, ezért teljesen érthetetlen, hogy a diákok egy részének miért tették kötelezővé a részvételt. A bejáratnál alá kellett írniuk egy jelenléti ívet. Pedig erre nem volt semmi szükség, az egyetemistákat nagyon érdekli Harrach Péter, maguktól is elmennek mindenhova, ahol Harrach fellép. Külön buszokat szerveznek, ha meghallják, valahol beszélni fog.

Győrbe nem ők hívták meg, hanem az egyetem, de csak percekkel előzték meg őket, akik ezt maguk is akarták. Semmi köze ennek ahhoz, hogy mostanában sok egyetem bezárásra kerül, és akinek kevés esze van, most azonnal meghívja a kormánypártok valamelyik géniuszát, hogy legyen vendég. Még a rektor is részt vett az előadáson, mert ő is Harrach beszédeket hallgat szabadidejében fülhallgatóval. A kereszténydemokrata politikus ezúttal is a liberalizmust ostorozta, azokat a polgári szabadságjogokat, amelyeket 1848 tűzött a zászlajára, és amelyek ellen az ő egyháza egyébként a Habsburgok oldalán harcolt.

A mag jó földbe hullott, huszonéves ifjak nem szeretik a szabadságot, sokkal inkább azt, ha az a két egyházi atyafi mondja meg, miről mit gondoljanak, akik a győri egyházmegye képviseletében voltak jelen a rendezvényen. Miután ilyen jól demonstrálták az egyház és az állam szétválasztását, a világnézeti szabadság nevében kérdéseket lehetett feltenni. Azért, hogy az előadó dolgát megkönnyítsék, a kérdéseket előre kijelölt diákok tették fel. Ezzel a többiek egyetértettek, mert a kijelölt személyek ugyanazt kérdezték, amit ők is megkérdeztek volna, ezért semmi értelme nem lett volna még itt is a liberális szabadosságnak és fejetlenségnek.

A kérdések elhangzása után a rektor mindig szélesen és elégedetten mosolygott. Harrach Péter pedig segített az egyetemista fejekben eloszlatni a homályt, ami a liberalizmus következménye, mert a túlzott szabadság csapongóvá teszi a gondolkodást, és megbízhatatlanná az erkölcsöket.

A rendezvény olyan jól sikerült, mint egykor az MSZMP hasonló fejtágítói. Igaz, hogy a rendszerváltás után az akkor még liberális Fidesz követelésére kitiltották a munkahelyekről és az egyetemekről a politikát és a pártok agitációját, de az csak a kommunistákra vonatkozott. A kommunistákat most felváltják a kereszténydemokraták, az MSZMP-t a KDNP. Az előadás végén felszólították a diákokat a KDNP-be való belépésre. Éppen csak a párttagkönyveket nem osztották ki egy ostya kíséretében.

Ilyen könnyű megtérni. Ugye, nem is fáj?

17 Comments

17 Reader’s Comments

 1. Kedves Bartus László! Én minden nappali tagozatos iskolámat a szocializmusnak nevezett formációban végeztem, de soha nem tapasztalta, hogy az iskolában pártpolitikus tartott volna előadást.
  Kivezényeltek persze bennünket a május 1-i felvonulásra, kitiltották a hittanóra tanítást, be kellett lépni a kisdobosok, az úttörők, majd a KSIZ-esek közé. Kötelezően meg kellett nézni Mikhail Romm: Hétköznapi fasizmus című filmjét. A főiskolán talán szemináriumok is voltak, de azokat sem politikusok vezették, s emiatt senki nem szólított fel arra, hogy lépjek be a pártjába.

 2. Avagy!!!!
  adalékok, Bartus László: “Az Unió első fasiszta állama” c. tanulmányához (AN 2011.május 18)
  Alakul ez barátaim.
  Üdv. Gábor

 3. Olah Zsuzsanna

  Remek! Majd minden iskolat atvesz az egyhaz /mint tudjuk/, igy aztan merjen valaki maskeppen gondolkozni, elerkezett a sotet jovo, dolnek ki az iskolakbol majd az agymosott gyerekek.Jezus Maria!!!

 4. Harrach Farizeus Péter az erkölcsröl.…
  «Nekem az a véleményem, hogy a társadalmat el kell ugyan fogadni olyannak, amilyen, megerőszakolni nem lehet. » Érdekes, hogy ez a mondat töle szarmazik, de bort iszik és vizet prédikal!
  Csodalkozom, hogy a gyontatas nem volt kötelezö a kijaratnal.

 5. Harrach úr a képmutató keresztények első számú képviselője, aki “mondja, de nem cselekszi”.

 6. Kedves Bartus Úr!
  Írásait olvasva észreveszem azt a finom iróniát amivel a kommunizmus és a katolikus egyház közötti hasonlóságot fejtegeti.
  Nos, Ön, mint értelmiségi nem tudom hányszor látott tanulmányai alatt anno bárhol politikai közszereplőt előadást tartani, mikor milyen értelemben volt megalázva szellemiségében.
  Viszont most, cikkeket íróként nem szabadna általánosítania mert beleesik ugyanabba a csapdába, mint a mostani ideológiákat hirdetők:-agyat mos
  Én is tanultam, sehol nem volt semmiféle politikussal nem találkoztam, sőt!
  szombaton hittanra jártam, vasárnap misére, voltam kisdobos,úttörő és egyebek. Na igen, nyáron anyáméknak nem került pénzébe a táborozásom,ahol pár közös éneklés mellet bőven ráértünkt igazán nyaralni.
  Nem szándékom a bírálat, de a kritika nem is az.
  Tudtommal a hívőknél is elég népszerű a nagy közös kassza és a beszervezés. Szóval véleményem szerint ha már ironizál a kommunizmussal és a katolikusokkal, ne felejtse el a másik nagy testvért sem aki sportcsarnokban szedi a pénzt természetesen a szebb jövőért.

 7. A Harrach rossz tanácsadó.
  Ezt nekünk magyaroknak tudnunk kéne.

 8. Teljesen egyet értek ‘csibeanyo’-val:
  “Viszont most, cikkeket íróként nem szabadna általánosítania mert beleesik ugyanabba a csapdába, mint a mostani ideológiákat hirdetők: -agyat mos!”

  Sajnálom, ha nem képes konkrét lenni valaki, iróniája és cinizmusa kemény és maró, senkinek nem hiányzik. Bánom, hogy beleolvastam a cikkeibe, ez soha többé nem történik meg, és akit tudok, megkérek arra, hogy ne is olvassa Bartus “úr” “szavait”.

 9. Csak megszólalt bennem a kisördög, miből derül ki, hogy a jelenléti ív aláíratása azt jelenti, hogy kötelező volt a diákoknak a megjelenés?

  Bár, nincsenek illúzióim, nagyon is lehetséges, hogy így történt, csak hát ez a cikkben semmivel sincs alátámasztva…

 10. Bind-date! Az látszik, hogy a mélymagyar Mindszenty, Horthy (Szállai) féle klerikálfasizmus megtévesztett báránya, avagy veszett, beteges hirdetője és híve!
  Ne akarjon erkölcsi magaslatokról papolni a magyar keresztény-egyházakkal kapcsolatosan, inkább frisítse fel hiányos vagy egyoldalúvá lett történelmi ismereteit, miszerint a világon a legelső fajgyűlölők pártját – Hitlert tíz évvel megelőzve – a magyar katolicizmus “diszpintye”, Mindszenty segítette a világra. Majd Hothy és Szállasi barátai közreműködésével a zsidók pusztítását a gyakorlatban is “bemutatta” . A katolikus egyház a fasisztákkal való kolaborálásban is keresztényi példát (sicc) mutatott, a mai képviselőik pedig “méltó” utódai a huszas-évek veszett keresztény ördögeinek! Summa-summárum: Ne agitáljon azok ellen kik az igazat szólják!!!

 11. Ezt a k….pechet. Nem értem el a vonatot. Miről maradtam le?Egy férfiszoknyás, allelujázó frenetikus előadásáról. Itt nyugaton különösen divat ezeket az új igehirdetőket szeretgetni.NYME szokás,úgy tűnik kifizetődő. Nekik.De a hallgatók mit gondolnak, az senkit sem érdekel.

 12. :-(

 13. Blind-date!

  Észre kellene venni – már ha valaki komolyan veszi a hitét … én egyébként ateistának tartom magam -, hogy Jézus, amíg élt azt tanította, hogy a hithez nincs szükség sem papokra, sem templomokra, vagyis tökéletesen tisztában volt vele, hogy az egyházak az egyszerű emberek hitével VISSZA FOGNAK ÉLNI, saját hatalmi céljaik elérésére fogják felhasználni (mint ahogy nyilvánvaló módon a történelem homályába süllyedt egyébhitű egyházatknál – lásd még Egyiptom címszó alatt – is így történt. Jézus szeretet, toleranciát hirdetett (szeresd felebarátodat …). Kérdem én, hol van ez a mai keresztény előzmény- és származék egyházakban?? Az adott körbe tartozó egyházak MINDEGYIKE (zsidó, katolikus+, iszlám) KIREKESZTŐ ALAPOKON működik, csak és kizárólag sajátmagát tartja “IGAZ” vallásnak. Ezért azt gondolom, hogy a keresztényeknek vissza kellene térniü Jézus tanításaihoz és el kellene takarítsák az egyházakat, (nagy gyakorisággal) álságos papjaival együtt.

 14. MANDEL PÉTER

  Tisztelt Bartus Úr! Kedves Lacikám! Ismételten sikerült felzaklatnod a kedélyeket. Ha már bizonyos kérdéseket boncolgatsz (pl: katolicizmus), megosztom Veled egy érdekes beszélgetés néhány mozzanatát. Remélem későbbi írásaidban fel is használod ezeket. A 60-as évek végén felkerestem Komáromban a Parókiát, azzal a szándékkal, hogy kiiratkozom az egyházközség tagjai sorából. Dr. Pákay főtisztelendő úr, mézesmázos szavakkal a régen elhunyt édesapámra hivatkozva, azt kérdezte tőlem: “Mit fog szólni apu a másvilágon ehhez a szándékomhoz?” A családom beavatott apám korábbi nézeteibe. “Azért nem ment a templomba, mert az Ő helyére oszlopot építettek!” Ezt az érvelést a főpap nem fogadta el, sőt kioktatott, hogy ne viccelődjek az egyházzal. Megértettem és feltettem Neki én is, egy abszolút komoly kérdést. Miért volt szüksége az egyháznak a különböző vallási háborúkra és a “Szent” Inkvizicióra? A válasz = azonnal törölt az egyházi anyakönyvből. További jó munkát, sok jó cikket és nagyon jó egészséget kívánok Neked és az egész családodnak! Tisztelettel: Mandel Péter

 15. Szia Péter,

  örülök, hogy hallok rólad. Remélem jól vagy, jól vagytok. A leírt eset nagyon vicces, és most már, miután töröltek a szent anyakönyvből, az adófizetők pénzéből rád eső részt, amit Rád hivatkozva felvesznek, kérd ki nyugodtan. Az Neked jár, az a Tied. :)
  Szeretettel üdvözöllek, Laci

 16. szemüveges

  csibeanyo!
  Nem nagyon értem az írását! Főleg a kommunizmust és a katolis egyházat “összemosó” szemrehányását nem: Nyugodjon meg egy tőről fakadnak, ugyanis a kommunizmus a Katolikus egyház 1260éves uralmára volt reakció, ugyanúgy mint most ez a transzcendens utáni tömeges érdeklődés a materializmus és a liberalizmus után ma úgy nevezzük: posztmodern. Ez megfigyelhető sokszor a történelem folyamán. MIvel nem vagyok fővárosi, nem értem mit ért a sportcsarnok alatt, talán a Hit Gy-ét? Na ők ugyan egyáltalán nincsenek kihagyva, szíveskedjék talán Bartus úr korábbi cikkeit elolvasni amelynek fő témája kimondottan a H gy! Remélem meg lesz elégedve?

  Blind-date!
  Nem tudom, hogy tévedt ide , de innen el is lehet “tévedni”! talán a MN, MH stb oldalaira, hogy “rokon lelkek” között legyen. :-)

 17. Kedves László!

  Javasolom figyelmébe a következő cikket:

  http://www.portfolio.hu/gazdasag/buntethetove_valhat_a_koltsegvetesi_csalas.150889.html

  http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/04/28/buntetheto_lesz_a_koltsegvetesi_csalas/

  felhasználható olyan célokra ami nem demokratikus.
  Ráadásul az elbírálása sem várható, hogy korrekt lesz ezen az alapon ilyen alacsony összeghatárnál bárki ellen eljárás indítható.
  Így egyszerűbb kriminalizálni .

  Érdekes a politikusoknak egyéb vezetőknek mindeközben kártalanítás jár majd végkielégítés helyett ami ugye nem esik ebbe a kategóriába. Természetesen a tévedésből felvett képviselői juttatások sem ide tartoznak.

  Mindeközben a csődtörvényt is módosítják
  http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/06/13/modosul_a_csodtorveny/

  teljespályás letámadás. Vagy leszámolás.

Írja meg véleményét!