Kedves szeretve Tisztelt Barátom, Mr. Joseph Sajer!

Mint arról Ön bizonyára értesült, Philadelphiában a Liberty Bell mellett, de olyan közel, hogy oda még a nagyrabecsült autógyűjtő, Mr. Janos Lazar is gyalog menne, található az Independence Visitor Center, ahol velem találkozni lehet. Úgy lehet kapcsolatba lépni velem, hogy az „Ask Dr. Franklin” feliratnál található billentyűzeten feltesznek nekem egy kérdést, mire én életnagyságban háromdimenziós formában megjelenek, és saját hangomon válaszolok. Azok az amerikai egyetemisták, akik unalmukban megalkották ezt az okos szerkezetet, életem minden apró részletét, írásaimat, gondolataimat, leveleimet, egyszóval mindent betápláltak abba a kompjúterbe, amelynek segítségével újra élőben kommunikálok a külvilággal. Egy alkalommal kiírtak egy versenyt, van-e olyan kérdés, amire a három dimenzióban megjelenő Benjamin Franklin nem tud válaszolni. De nem tudtak ilyen kérdést feltenni. A programozók ekkor ébredtek tudatára, hogy nem csupán felmondok beprogramozott szövegeket, hanem kvázi gondolkodom, rendszerezem ismereteimet, ami nagyjából a Kongresszusi Könyvtár anyagával vetekszik. Tudom, Önök nagyobb szellemi apparátussal dolgoznak, Katalin Silly asszony egyedül elkészít egy alkotmányt a büfében. Nem is én voltam a legműveltebb azok közül, akik az amerikai alkotmány megalkotásában részt vettek. Az amerikai alkotmányban az emberiség addig felhalmozott tudását próbáltuk összegezni, ahogy Önök is olyan gondolkodók munkájával ajándékozzák meg az emberi civilizációt, mint Steven Balsai, Peter Harrach és Marta Matrai. Az Alkotmányból vizsgázó diákok gyakran felkeresnek, beütik a kérdésüket, és órákig mesélek nekik, miket kellett figyelembe vennünk. Kérdőíveket laikusoknak nem küldtünk. De nem egy alkalommal az Egyesült Államok hivatalban levő elnöke is megkeres, és a segítségemet kéri. Mit gondolok erről vagy arról az országról, indítsunk-e háborút, mit mondana erről James Madison, vagy mit kellene tenni az adókkal, hogy csökkentésük esetén ne legyen kevesebb a polgárok jövedelme, mint egyes országokban.

Nemrégiben felkeresett engem egy ember az Önök szép hazájából: „Mr. Benjamin Franklin, mit gondol Ön Magyarország új alkotmányáról a világ legrégebbi alkotmányának, az Egyesült Államok alkotmányának tükrében?” A kérdésre tudnék egy szóval is válaszolni, de ilyen szavakat Deutsch Tamáson kívül a nyugati kultúrkörben már senki nem használ. Tudományos elemzésemet megkönnyítette, hogy Önök láthatóan az amerikai alkotmányból indultak ki. Ugyanúgy kezdik, ahogy mi: „Mi, az Egyesült Államok népe”, Önök ezt úgy mondják, „Mi, a magyar nemzet tagjai”. De ebből az első mondatból is látszik, hogy Önök az alaptörvényüket az amerikai alkotmányból vezetik le ugyan, de annak ellenkezőjét alkották meg. Ez figyelemre méltó vállalkozás, miután a mi 1787-ben született alkotmányunk a szabadság, a jog és az emberi tisztelet alkotmánya. Ez tette az Egyesült Államokat gazdaggá és a szabadság hazájává. Önök most ennek ellenkezőjét hozták létre, ezzel egyszersmind sutba vágták a görög filozófusok demokráciáról vallott nézeteit, a francia felvilágosodást, élén Montesquieu-val, akit első számú forrásunknak tekintettünk, lenullázták a Magna Chartát, John Locke összes műveit, a kultúrtörténet nagy korszakainak szellemi teljesítményeit Platon-tól a hanyatlásáig, Szanyi Tiborig bezárólag. Amikor mi elhatároztuk, hogy alaptörvényt adunk az országunknak, éveken át elemeztük, miképpen tudjuk a zsarnokságot és az önkényt távol tartani. Az amerikai alkotmánynak ez a lényege. Ahhoz, hogy Önök ennek ellenkezőjét hozzák létre, nem kellett Önnek az iPad-jén tanulmányozni Polübioszt a II. századból. Elég volt a fordítottját írni annak, mint ami az általunk készített alkotmányban szerepel. Ez a magyarázata annak is, hogy mi évekig babráltunk néhány szón, míg Önök két hét alatt elkészültek az egésszel. A bevezetőben mi az Egyesült Államok népéről beszélünk, Önök a magyar nemzet tagjairól. Ha az amerikai alkotmány szövegezői között egyetlen másoló lett volna, aki nem tudja, mi a különbség a kettő között, és milyen veszélyt rejt a szabadságra nézve, ha a jogokat a nemzetre és nem a népre vonatkoztatják, azt az embert Jefferson saját kezével fojtotta volna a Delaware folyó hideg vízébe. Jefferson elnök volt ugyan, de  a nevét két „f”-el írta és a végén egy „n”-el.

A bennem levő szoftver nélkül is első látásra kimutatom, hogy az Önök alaptörvénye minden pontjában az amerikai alkotmány ellentéte. A mi első alkotmánymódosító cikkelyünk azt mondja, hogy nem alkotunk törvényt vallás alapítása vagy a vallás szabad gyakorlásának tiltása tárgyában. Önök ezt a pontot kihagyták, és most kívánnak olyan törvényt alkotni, amely tiltja egyes felekezetek egyházi működését. Ugyanebben a cikkelyben mi kijelentjük, hogy nem csorbítjuk a sajtó szabadságát, az Önök médiatörvénye pedig már tananyag az amerikai egyetemeken, mint elrettentő példa. Mr. Navracsics mondatait a technikai kifogásokról több százan választották szakdolgozatnak az elmúlt szemeszterben. Mi azt mondjuk, nem csorbítjuk a nép békés gyülekezéshez való jogát, Önök jókor, jó helyen rendeznek fotókiállítást.

Az amerikai alkotmány legfontosabb célja a zsarnokság elkerülése. Ez a hatalmi ágak megosztására épül. Úgyis mondhatnám, emiatt írtunk alkotmányt. Ezért az első három cikkely ezt tisztázza, ez az amerikai szabadság fundamentuma. Önök nem ezt a logikát követik. A hatalom megosztása helyett a hatalom koncentrációját építik fel, ami az ókori Rómát idézi, a képviselői indítványokra két nap alatt megszülető törvények pedig Néró császárra emlékeztetnek. Hasonló diktátumokat nálunk már a déli államokban sem engedtek meg a rabszolgákkal szemben. A szabadság jogrendjében évek alatt születnek törvények. A mostani elnök egészségügyi reformja harmadik éve vár arra, hogy mindenki jóváhagyja. Ehhez képest a Széll Kálmán terv megközelíti a hangsebességet. Nálunk az alkotmányt csak kiegészíteni lehet, teljesen újat létrehozni nem szabad. Amerikában nem lehet új alkotmányt írni. Ilyet az amerikai alkotmány nem tesz lehetővé. Ezzel akadályoztuk meg, hogy egy fülkeforradalom esetén zsarnoki önkényt foglaljanak alaptörvénybe. Az amerikai alkotmányt 224 év alatt mindössze 27 alkalommal módosították, ezt Önök az elmúlt félévben havonta túlszárnyalták.

Szeretném felhívni Mr. Sajer az Ön figyelmét arra, hogy az amerikai alkotmány a Függetlenségi Nyilatkozatra épült, amelynek megírásában volt szerencsém részt venni. A Koronától való függetlenség nélkül nincs szabad, polgári állam. Hogy visszatérnek a Szent Koronához, azzal kifejezik óhajukat a szolgaságra, amit a mi alkotmányunk több száz évvel ezelőtt eltörölt. Önök féket legfeljebb Mr. Lazar Audijába szerelnek, ellensúlynak pedig Mrs. Silly-t használják. Az emberiség hatezer éves kultúrtörténete felhalmozott ennél egy nagyobb tudást is. Nem a vasárnapi boltbezárás az emberi gondolkodás csúcsteljesítménye. A barlangrajzok és a pattintott kőszerszámok nálunk a múzeumban vannak. Egyetlen hasonlóságot felfedezni vélek: mi feloldottuk a szesztilalmat, Önök bevezették a pálinkafőzést. A különbség, hogy nálunk olyan pálinka fogyasztása, amilyet Önök otthon főznek, a mérgezés kategóriájába tartozik. Ennyiben hasonlít az alkotmányukhoz.

Megkülönböztetett tisztelettel, Benjamin Franklin

(Megjelent a Hócipőben)

29 Comments

29 Reader’s Comments

 1. Nagyon találó, remek írás!

 2. HA–HA-HA.. De inkább sírni kellene..

 3. Mindig is az volt az érzésem, hogy a magyar jobb oldal nem demokráciát akar, hanem..”eddig ti voltatok 40 évig..most mi leszünk.”..-t akar. Revanche-t akar. Ez a magyar alkotmány lényege.

 4. Nagyon köszönöm Benjamin Franklin magyar hangjának a két alkotmány közötti antagonisztikus ellentétet ilyen szellemes, finom iróniával kimutató, lényegre tapintó, tanulságos összehasonlítását !!! Többször feltört bennem a kacaj, ami persze csak a szellemes leleplezésnek szólt, mert a leleplezett tényeken sajnos csak sírni lehet ! Hát igen: a koronához való visszatérés valódi üzenete is tökéletesen lelepleződött, szerintem mindenki számára érthető módon. Aki ebből sem ért, és nem ébred fel, azzal mit lehet tenni ?

 5. timea szabo

  Koszonjuk, Bartus Laszlonak a zsenialis irast!
  Idaig is a kedvencem volt, kicsit feltem is, hogyan tovabb, de mindig tulszarnyalja onmagat! Igaz, a fityeszdemokracia szolgaltat anyagot boven..ugy szeretnem, ha egyszer valamikor a jovoben, mondjuk legkesobb a kovetkezo valasztasok utan valami pozitivat is tudna mar irni!

 6. Az előttem szólókkal teljes mértékben egyetértve és sajnálattal. Azért remélem, hogy el tudjuk zavarni ezt a pökhendi, tanulatlan és dilettáns bandát.
  PErsze több idő kell hozzá, mint a törvények és az alkotány “megalkotásához”.

 7. Emerenc! Hogyan akarod őket elzavarni? Továbbra is fenntartom a véleményemet, hogy egy új NAGY arc és egy új párt kell, különben az esély a nullával egyenlő.

 8. Sajnos bármennyire szomorú, de ez az igazság ezt fiúk elba..tátok!

 9. Élvezettel és őszinte egyetértéssel olvastam Mr Franklin magyar szavait.
  Hazánkban most egy ideig csend és siralomvölgy következik. Ám eljön az idő, amikor a Szájer, Lázár, Orbán stb. fazonoknak el kell számolniuk mindenről a bíróságok előtt. Ha még lesznek független bíróságok. Ez a jobbik eset, mert a nép nem fog olyan bölcsen mérlegelni, mint egy független bíró!

 10. tetszik, mert tanít (bár a demokrácia vizsgán nem biztos, hogy sokan átmennének az olvasók közül)

 11. Nincs csend és nincs siralomvölgy. Mi tüntettünk és fogunk is. Bár a magyarság hires az önsajnálatról és a pesszimizmusról de talán végre mindenki megérti hogy ez nem vezet sehova.Meg kell mutatnunk a világnak hogy nem kell ez az alaptörvénynek nevezett förmedvény. Még jó hogy nem merték alkotmánynak nevezni. Talán azért mert gyávák. Mindenki akinek a köztársaság és a demokrácia jelent valamit naponta tiltakozzék. Az unió és az usa nem fog segíteni ha azt látják hogy a magyarokat nem érdekli a szolgaság. Sokan kossuth cimert hordunk, de a demokrácia kék szalagja pár fillér. A birói függetleség eddig is a birák lelkiismeretén múlott. Ne legyen senkinek illuziója a stassburgi biroság létezik legfeljebb több magyar ügyet tárgyal. FEL A FEJJEL . a KÖZTÁRSASÁGÉRT ÉDES HAZÁNKÉRT

 12. Megint nagyon jó!!

 13. Emesz Ferenc

  Uraim!
  Tetszik, vagy nem tetszik: ez a Fidesz alko(tmá)nya!

 14. Olah Zsuzsanna

  Hat nagyon sajnalom, de meg mindig szeretem! Es az “evek” mulasaval nem szunok meg igy erezni. Sajnalom errol csak On tehet!!!
  Nah! de” komolyra fordulva”
  Isteni iras, szomoru de rettento szorakoztato!

 15. Gubbancs !
  Egyetértek veled. Orbán és bandája remekül hasznot kovácsol az ellenzék megosztottságából. Ez az ő sanszuk, amire joggal alapoznak, nem reménytelenül. Ez is a magyar “balsors” rákfenéje, hogy még a bajban sem tudunk összefogni, mert még ebben is a saját egó, büszkeség és a jövőbeni önérdek, számítás a fontosabb, mint e krízis azonnali elhárítása érdekében történő széleskörű összefogás ! Hiteles vezető és hiteles pártra szükség van !

 16. Csáki Petra

  Kár, hogy csak mi olvassuk.Már azt hiszem nekik kár is volna írni!Bár néha elgondolkozom:néha magukban, mikor mondjuk isznak pár pohárral a saját pálinkájukból(olyankor állítólag őszinte az ember)tudnak tükörbe nézni?Persze nyilván van speciális tükrük.Ha nem azt mutatja, amit látni szeretnének, darabokra törik.

 17. nyusziulafuben

  Nagyon jo iras! Persze, akinek tanulnia kellene belole ugyse olvassa.

 18. Miért ne lenne alkalmas Szili, akár egy új alkotmány elkészítésére is??? Hiszen már AKART LENNI: Miniszter, de csak államtitkár lett, majd frakcióvezető is akart lenni! Aztán az MSZP pártelnökségét is megcélozta, de csak elnök helyettes lett! Majd Hátelnök akart lenni, az sikerült is neki! De ismét pártelnökségre is pályázott! És a legagresszívebben a Köztársaság elnöki tisztségért “hajtott”! Ez nem sikerült és óriási”blamázs”, az ellenzék jelöltje győzőt! Alkotmányozni is akart Szájer Józseffel, de egyetlen javaslatát sem fogadták el! Pardon! Egyet valahogy igen, azaz RÁSÓZTÁK a bírók nyugdíj korhatárának emelését, pedig ő csak az alsó korhatárt javasolta, de a Fidesz kapva ezen a felsőt is limitálta! Úgyhogy Szili óriási AKARNOK, de nincs MIRE!

 19. Egyszer a főnököm behívott,és kérdezte,milyen autót vegyünk szállításra.Rámutattam az egyikre,hogy ez jó lesz.Erre ő,szerintem nem.Erre én,akkor minek hívott oda,ha ugyis ő dönt.Na ezrért jó hogy nem vett részt az mszp ebben a cirkuszban.

 20. Zseniális írás.

 21. Nagyszerű írás. Ha már szóba került Szili Katalin, megkérdezném: kedves MSzP-s hölgyek urak! Nem lenne itt az ideje elnézést kérni az SzDSz-től a köztársasági elnökválasztás során Szili Katalin ügyében tett megjegyzéseik miatt? Nem kellene már kimondanotok, hogy kedves egykori SzDSz-esek, nektek volt igazatok.
  Ha ma kellene Szili Katalin és Sólyom László közül választani, akkor a Fidesz Szilit, a szocialisták (bár szenvedve) Sólyomot választanák.

 22. Za'Kant E-manual

  Hogy egy kis kontraszt is megjelenjen. A Helyi Téma című ingyenesen, az adófizetők (önkormányzatok) pénzén terjesztett és fabrikált kormányfenék-pucoló nyelvespapír – ők ezt Mo. legnagyobb hetilapjaként futtatják – ápr. 20-i számában szintén az alkotmánnyal foglalkoznak. Első menetben büszkén kijelentik, hogy ők is hozzátették a magukét az új Falkotmányhoz és egy korábbi címlapjukat lobogtatják, miszerint ők vették észre, hogy “Félig szovjet az alkotmányunk!” Indításnak nem rossz. Hogy milyen is valami, ami félig szovjet, azt elképzelni sem tudom. Lapozzunk. Vezércikk: “A magyarság érdekeit képviseli az új Alaptörvény!” Ez már döfi. Arra, hogy az alaptörvényt miért kell nagybetűvel írni, azóta sem jöttem rá, bizonyára Paul Snitt a neves nyelvészprofesszor tanácsolta nekik. A szokásos blabla és idiotizmus (nehéz másnak nevezni) mellé egy keretes kis cikk is jár: “Szakasits unokája foggal-körömmel védte a régi ejtőernyős-alkotmányt.” A kötőjeles szóösszetétel egyetlen haszna a nemecsek effektus bevethetősége (Alaptörvény vs. ejtőernyős-alkotmány). Ez persze nem is egy igazi cikk csak egy részlet, alatta a teljes cikk elérhetősége: mandiner.blog.hu. A keretes szösszenet hangneme és tartalma helyett álljon itt egy kis ízelítő a forrás, a mandiner blog egyik cikkéből, ennek alapján a többit könnyű elképzelni: “A tematikus szám szellemi kereteit Toroczkai főszerkesztő Miért foglalkozunk most olyan sokat a négerekkel? című, tudományos igényű vezércikke jelöli ki, amiből érdemes idézni …” A tudományos igényű cikk egyébként olyan mélyre merül az idiotizmusban és rasszimusban, hogy az ember időutazónak érzi magát. (Mellesleg a nyelvcsapások úgy tűnik, a Helyi Téma esetében nem csak kormányfenéknek járnak. ) No de a lényeg. Benjamin Franklin valószínűleg ekkor még nem tudta azt, hogy nála sokkal avatottabb személyek is foglalkoznak az Falkotmány kérdésével – mivel nem jár neki a HT. Közülük is messze kiemelkedik, szellemi képességével és műveltségével az a Steve Smith aki nemcsak sportdiplomataként (a HT szerint), de súlyos Argentína fóbiája óta egyre jobban szélesedő állás- és látáskörrel rendelkező politikai szakértelmével is elkápráztatja a magyar médiát. Steve szerint “Most még nem tudjuk, miért fontos nekünk az új alkotmány, de az biztos, hogy amit eddig annak neveztünk, az súlytalan volt. …” Mérlegelés. Nem hozta a súlycsoportot. TKO. (Sry. a boxhoz nem értek.) Na, Benjamin, ezzel szállj vitába. Bár ringbe is szállhatsz, úgysem röhögtem még eleget a “Csákón”.

 23. Za’KantEmanuel,
  a Helyi Téma a Fidesz érdekeltségű Vitézy klán lapja.
  Az a Vitézy klán (orbán rokonság), akiknek szállodái, kikötői, hajói vannak a horvát tengerparton.
  A magyar adófizetők pénzéből ugyan csak fussa! Mi pénzzel támogatjuk őket?
  Vitézy itt, Vitézy ott, Vitézy mindenhol!

 24. Turcsanszky

  Nézzétek meg a Facebookon a legújabb Orbán basi Viktátor ötletet. Új levelet kapunk a saját költségünkön, mondjunk véleményt. Nem küldöm vissza, mert nem szeretek nyomdafestéket nem tűrő szavakat leírni,
  A Viktátornak a háttérben látható játszótéren van saját homokozója. Úgy hívják: Magyarország. Ott dolgozik. A kárunkra.
  Nagy az Isten állatkertje! És azok a bigott fidesz-hívők, akik még ma is – amikor már egyértelmű, hogy rosszul jártak, ki így, ki úgy – mégis lógnak Orbánon, mint éretlen gyümölcs a fán, mennek vakon a Staatsführerük után.
  Egyébként Bartus úr anyaga kiváló, sőt vitézy.
  Csak ettől nem lesz jobb semmi. Legalább is egy ideig. De “lesz új értelmük a magyar igéknek”, csak türelem kell hozzá.
  Adalék, hogy hol járunk:
  A siófoki kórházban meghalt egy öreg barátom tüdőgyulladásban. Felleltározták a dolgait a kórházban, mégis a család a nála lévő (és a haláleset miatt kórház által leltárba vett) 20 eFt-ból csak 10 ezret tudott átadni a feleségének ! Másik: egy vadászpilóta kollégám – a mai zsargon szerint: tök egészségesen – vastagbél polip kimetszése okán a sebészetre került. A műtét sikerült, a kolléga VÉRMÉRGEZÉSBEN elhunyt.
  Ceausescu idején a 60 év felettieket be sem vitték a kórházba, nálunk meghalatják, meglopják.

 25. “Hogy visszatérnek a Szent Koronához, azzal kifejezik óhajukat a szolgaságra,”

  Na azért ez túlzás, avagy Bartus úr nem hallott még az alkotmányos monarchiákról? Amik köszönik, egyáltalán nem szolgaságban, nagyon jól megvannak

 26. Kedves Tibaapó,

  hallottam alkotmányos monarchiákról, de az Orbán monarchiája nem az. A magyar Szent Korona nem az alkotmányos monarchia asszociációját kelti. Üdvözlettel, Bartus László

 27. Kedves Bartus László!
  Ez így kinyilatkoztatásnak tűnik.
  Kérem, tegye hozzá, hogy Ön szerint.

  Én szerintem a magyar szentkoronát össze lehetne egyeztetni egy 21-dik századi alkotmányos monarchiával, minden további nélkül. Ettől persze lehet, hogy Orbán másképp képzeli, de kérem ne sugallja azt, hogy a szentkoronáról a szolgaságra lehet csak asszociálni.

 28. Kedves Tibapó,

  tiszteletben tartom a véleményét, de továbbra is fenntartom azt, hogy a magyar Szent Korona még soha a magyar történelemben nem jelentett szabadságot, nem jelentett jogegyenlőséget, amikor formailag kísérletet tettek erre, a gyakorlatban ez akkor sem valósult meg. Mindig is egy elnyomó, nem pedig egy felszabadító jelkép maradt. A nem nemesi osztályoknak mindig szolgaságot jelentett. Magyarországi kultusza nem tiszteletre, hanem alattvalói attitűdre épül. Akik a Szent Koronát emlegetik, soha nem modern alkotmányos monarchia igényével, hanem az említett történelmi szerepének és hagyományainak megfelelően, a nem kiváltáságosok tekintetében szolgaságot és alattvalói attitűdöt elvárva, rájuk azt kényszerítve teszik.
  Az lehetséges, hogy Ön el tudna képzelni egy 21. századi alkotmányos monarchiát e tradíciók nélkül is, szakítva a Szent Koronához tapadó történelmi hagyománnyal, de annak valóban pozitív szellemi, kulturális, jogi tartalmát még nem fejtették ki. Ellenkezőleg, a Szent Koronát mindig akkor, és mindig azok emlegetik, akik valamilyen hamis tekintély alá akarják kényszeríteni amúgy természettől fogva szabad és velük egyenjogú honfitársaikat. Ez az, amit én visszautasítok. Más pozitív tartalommal ezt a történelmi tárgyat még nem ruházták fel.
  Üdvözlettel, Bartus László

 29. Kedves Admin!

  Szóval elismered a nyugat-európai alkotmányos monarchiák demokratikus voltát, csak és kizárólag egy magyarországi alkotmányos monarchiáét nem.

  Arról van-e tudomásod, avagy elhiszed-e, hogy a rendszerváltás idején az általad is demokratikusnak tartott Anglia szakértői elismerően nyilatkoztak a magyar szentkoronatanról és nem értették, a magyarok miért nem térnek vissza hozzá.

  Ha ismered az 1789 utáni zűrzavaros, guillotinos francia történelmet, vagy ha olvastad Boris Paszternak Zsivágó doktorát, akkor talán van némi képed a köztársaság nevében kísérletező forradalmárok által elkövetett jogegyenlőtlenségekről, borzalmakról. Amik messze meghaladják a szentkorona nevében elkövetett egyenlőtlenségeket.

  Elég, ha arra a két momentumra emlékeztetlek, hogy a szentkorona Magyarországán a hűbéres parasztnak kevesebbet kellett adóznia mint a ma szabad polgárának (tized+kilenced, tehát mindössze 21 %-ot) továbbá a jobbágynak nagyobb szabadsága volt lakhelyét (települését) megváltoztatni (szabad költözködés), mint napjainkban egy fiatalé házaspárnak, akik a lakáskölcsönüket nyögik. Nem is beszélve arról, hogy a hűbéres parasztok kevésbé féltek a földesúr pallosjogától, mint apáink a fekete autótól, vagy mi magunk a kilakoltató-végrehajtótól.

  Üdv: Tibapó

Írja meg véleményét!