2011, Márc. 8

Nyomor

Egyre riasztóbb hírek érkeznek Magyarországról, kezd beérni a magyarok vetése. Amit vetettek, azt aratják. Ettől nem menekülnek. Már nemcsak az ország mentális állapotáról, az egymással való bánásmódról és az elviselhetetlen légkörről van szó. Van ennél rosszabb is. A teljes létbizonytalanság, az éhezés és a nyomor, aminek a szele most már sok embert megcsapott. Nemcsak azokat, akikre legyinteni szoktunk, hanem azokat is, akik legyintgettek eddig. Akik ezt el sem tudták volna képzelni magukról, és akik azt gondolták, hogy akikkel ez megesik, azok maguk tehetnek róla, és valahol meg is érdemlik. Most már olyanok elméjén suhan át időnként a gondolat, hogy nem lesz mit enni, nem lesz mivel fűteni, nem lesz hol lakni, nem lesz mivel bemenni a munkahelyre, ha egyáltalán lesz munkahely, akik ezt eddig álmukban sem gondolták volna. Ez most már nem hisztéria, ez reális valóság.

Mielőtt bárki azt hinné, hogy ez csak egy rossz gondolat, és abban ringatná magát, hogy ez vele mégsem történhet meg, szeretnénk felébreszteni mindenkit, hogy de igen, ez megtörténhet. Ez nemcsak egy rossz gondolat, ez a valóság szele. Csak egy mondatot pazarolnék arra, hogy akiknek nagy tartalékaik vannak, és bíznak a felhalmozott vagyonban, ne legyenek annyira biztosak magukban, mert egyik percről a másikra veszíthetik el az egészet. Akinek kicsi van, az a kicsit veszíti el, akinek sok, az a sokat.

Mindez nem a kiszámíthatatlan sors keze. Ez előre látható, jól kiszámítható folyamat következménye. E folyamatnak még nincs vége, sok tekintetben most kezdődik. Hogy ebből ki mekkora veszteséggel távozik, az nagyban függ az egyéni stratégiáktól és az egyéni döntésektől. Aki arra bízza magát, hogy 2012 majd a Megújulás Éve lesz, aztán jön a Felemelkedés, majd a szférákban Lebegés Éve, és 2014-ben a Gyarapodás Éve, az homokra építette az ő várát. Aki eddig is azokban az emberekben bízott, akik ezt hazudják most neki, az nagyon nagy bajban van. Aki elhitte, hogy minden jó úgy, ahogy van, hogy nem kell tennie semmit, csak meglopták a szegény magyar népet, hogy komoly változások nélkül ez megúszható, annak előre mondjuk, hogy neki vége van. Az a legrosszabbra készüljön.

A hazugság az alapja mindennek

Mindenekelőtt egy valamit fontos tisztáznunk: Magyarország nem kormányzati hibáknak, rossz döntéseknek, hibás gazdaságpolitikának köszönheti elsősorban a jelenlegi helyzetét, ezek csak következmények. Magyarország romlásának, pusztulás közeli állapotának legfőbb oka a hazugság. A hazugság ereje győzte le, tette vesztessé és a felismerhetetlenségig elkorcsosult állapotúvá ezt a tehetséges népet. Ezért biztosak lehetnek benne, hogy amíg a hazugságot nem számolják fel, addig ennek az országnak, ennek a népnek nincs esélye arra, hogy megfordítsa a folyamatokat. Nem segít gazdaságpolitika, sem megszorítás, sem adókedvezmény, semmiféle kormányzati lopás vagy bravúr, amíg a magyar nép le nem számol a hazugsággal, amelyben él, amit eltűr, és ami rabságban tartja, addig nincs esélye. Kiadhatják a leghülyébb jelszavakat, lesüllyedhetnek a legprimitívebb falusi párttitkár szintjére, annak az útnak, amin ezen az ország jár, akkora bukás lesz a vége, amekkorát még nem látott.

A hazugság, amire a magyar élet épül, nem elvonatkoztatható. Nem úgy van, hogy ugyan hazugság az alapja mindennek, de attól még lehet jól vagy boldogan élni. Nem lehet. Épeszű emberek eltűrik, hogy naponta hülyét csináljanak belőlük. Így hitték el, és tűrték el azokat a hazugságokat is, amik az országot a teljes anyagi csődbe, az embereket a nyomor küszöbére juttatták. Nehogy azt gondolja bárki, hogy amikor elhiszi a hazugságot, vagy csak eltűri, és nem tesz ellene semmit, annak nem lesz semmi következménye. Ahol most tartanak, az is ennek a következménye.

Siralmas nézni, ahogyan elfeledkezett az ország, az értelmiség és a sajtó, hogy Magyarországon diktatúra van. Ezt nem én állítom, ők mondták fél évvel ezelőtt, felsorolva mindazokat az okokat, amelyek alapján ezt a következtetést – igen helyesen – levonták. Magyarországon megszűnt a jogállam. Ismerős? De azóta nem változott semmi, még az Alkotmánybíróság sem kapta vissza eltörölt jogait. Mégis, mindenki elfelejtette, hogy diktatúra van. Megszokta a helyzetet, tudomásul vette, alkalmazkodott hozzá. És mivel most éppen enyhült a szorítás, azt hiszik, minden rendben van.

Attól a pillanattól kezdve, hogy Orbán egy demokratikus választás eredményét forradalomnak minősítette, amely által önmagát forradalmi kormányzásra hatalmazta fel, a NENYI-t kifüggesztette a közhivatalokba, ez az ország megszűnt polgári értelemben vett demokrácia lenni, és hazugságban él. A hatalom, amit az uralmon levők gyakorolnak, illegitim. Magyarországon gyakorlatilag puccs vette kezdetét, amelynek során felszámolják a demokráciát. Hazugsággal kerültek hatalomra is, és ez a hazugság volt az, ami a nyomort előidézte.

Ebbe a helyzetbe a hazugságok vezettek, amelyek kedvesek voltak a magyar füleknek. A hazugságok egyenes következménye a szegénység, a létbizonytalanság és a nyomor. És mivel humanistának tartom magam, Orbán Viktort és bandáját most legszívesebben felszólítanám, hogy a hazudozást most fejezzék be, mert a történelmi tapasztalatok nem sok jóval biztatnak. Ebből tényleg forradalom lesz.

Lopakodó diktatúra

Sokakat megtéveszt, hogy Orbán az Uniós elnökség alatt kivár, amíg a figyelem ráirányul, és addig lecsillapodnak a kedélyek. Lépésről lépésre lopakodik a diktatúra. Egy nagyobb lépés után megpihennek, hogy mindenki megszokja. Aztán mehet tovább. De ha a szögesdrótok között focizni engedik a rabokat, azt ne tessék összetéveszteni a szabadsággal. Amikor akarják, vagy szükség lesz rá, előrohan az őrség és elengedik a farkaskutyákat. Az Orbán-diktatúrában minden úgy van kialakítva, hogy amíg nem fenyeget veszély, addig szabadon lehet rohangálni az udvaron. De ha valami fenyeget, vagy a helyzet úgy kívánja, bevezetik az áramot a szögesdrótba, és leemelik a falról a puskát. Ilyen a médiatörvény és ilyen lesz az új alkotmány is.

Magyarországon elhitték az emberek, hogy vége van a fenyegetettségnek. Nyugodtan vitatkoznak részletkérdésekről, belesimulnak a rendszerbe. Amit eddig a jogállam felszámolásának gondoltak, arról ma már nem beszélnek, azt elfogadták, megszokták, tudomásul vették. Megalkuvó lett az egész ország. Itt mindenki elhitte, hogy nincs is olyan nagy baj, végül is ez még demokrácia, a jogállam lerombolása megállt. Egyes kérdésekben meghátráltak. Szó nincs róla, ez csak taktikai váltás. Semmi lényeges dologban nem hátráltak meg. Kitaláltak ugyan néhány csapdát, hogy az alkotmányhoz legitimációt találjanak, de azok annyira átlátszóak voltak, hogy még az MSZP és az LMP sem sétált bele.

Az ország miniszterelnök-helyettese, Navracsics Tibor, a híradások szerint azt a látszatot keltette a Velencei Bizottság elnökének, hogy az alkotmányozás előkészítése már 1995 óta folyik, mert azóta szó van róla. Azt hazudta, hogy az ellenzéki pártok csupán belpolitikai érdekből, haszonlesésből nem vesznek részt a színjátékban, ahol rájuk a hülyék szerepét osztották. Egy olyan ország, amely ezzel szemben nem emeli fel a szavát, megérdemel mindent. Lázár János bejelenti, hogy talán visszaadják a jogokat az Alkotmánybíróságnak, melyeket az ő indítványára vettek el. Egyesek ezt kedvező jelnek tekintik, az enyhülés egyik gesztusaként értelmezik. Miközben arról van szó, hogy amíg az Alkotmánybíróság meg tudta volna akadályozni a magán-nyugdíjpénztárakban gyűjtött magánvagyon alkotmányellenes ellopását, addig elvették a jogait. Amikor a törvénytelenséget végrehajtották, cinikusan készek visszaadni. Amíg a csatár gólt rúg, felfüggesztik a lesszabályt. Amikor már nincs rá szükség, akkor visszaállítják. Úgy lépik át a törvényt, ahogy akarják. A hazugságnak és önkénynek ilyen mértéke elképzelhetetlen jogállamban.

Semmisnek nyilvánítják egy szavazással a bíróság által hozott ítéleteket. Minden olyan esetben felmentik a vádlottat, ahol csak a rendőr tanúskodik ellene. Törvényben mondják ki, hogy minden rendőr aljas, hazug és hülye, egyetlen rendőrnek a tanúvallomása nem ér semmit. A bíróságot megfosztják attól a jogától, hogy szabadon értékelje a bizonyítékokat és a vallomásokat. Hol vagyunk? Valami csecsen bandavezér táborában a hegyekben? Ez egy európai demokrácia? Mindezt azért, hogy politikailag megbélyegezzék az általuk tüzelt zavargások leverését. Kriminalizálják a közrend megvédését.

Van-e jólét jogbiztonság nélkül?

Ott tévednek a magyarok, amikor azt hiszik, hogy ez nem számít. Hogy az ilyen hazugságoktól még jól élhetnek. Amikor nem veszik észre, hogy jólét csak a jogot tiszteletben tartó demokráciákban van. Ahol kiteljesedik a demokrácia és a szabadság, ahol a jog szent és sérthetetlen, ott emelkedik az életszínvonal. Ahol a törvényekkel úgy bánnak, mint Sobri Jóska és Orbán Viktor, ott irtózatos szegénység, bűnözés és nyomor veszi kezdetét. Kedves magyar barátaim! Jobb, ha tőlem tudjátok meg: ez vár rátok. De ne valami kicsit képzeljetek, hanem egy irtózatosat. Amikor a jogtiprást, a hazugságot elnézitek, akkor taszítjátok magatokat a nyomorba és a rettegésbe. Az út, amely idevezetett, eddig is hazugsággal és a jog tiprásával volt kikövezve.

Eközben szükségszerű, hogy a hatalmon levők viszont gazdagodjanak. Fogjuk mi még hallani, hogy befagyasztották Orbán és társai külföldi bankokba kilopott milliárdjait. Ez az ember már most megengedi magának azt, hogy miközben elszámoltatásról beszél, az államadósság nagyságáról beszél, átépíti a fél Parlamentet, 100 milliárdért készül felköltözni a királyi Várba, és már nézegeti, hogy közpénzből milyen magánrepülőt vásároljon magának. Hűbéresei uralkodni fognak a nép fölött, velük szemben soha semmiféle eljárás nem indul, olyan védettek lesznek, mint Esztergom milliárdos adósságot felhalmozó volt polgármestere. A többiek lesznek az éhező jobbágyok, akiknek a napi jelszót mindig elmondja Szijjártó Péter, hogy most minek az éve következik. A papok majd rázzák mellé a füstölőt, hordhatjuk a gyereket a templomba, nehogy kirúgják az egyházi iskolából, mert máshova nem tudjuk vinni. Közben polgárőrség címén randalíroznak és fenyegetnek gárdista nácik cigányokat, zsidókat és melegeket, de azok megérdemlik, mert azokat mindenki utálja, miután ők lesznek kikiáltva a bajok fő okozóinak.

Szijjártó a magyaroknak azt mondja, hogy a pápai polgármesterválasztáson a fideszes jelölt győzelme azt jelenti, az emberek összefogtak a kormánnyal az államadósság megszüntetésére, mintha a kettőnek bármi köze lenne egymáshoz. És amikor ezt az embert ezután nem kaviccsal hajtják ki a város határába, és nem vernek szét a fején egy kamionszállítmány paradicsomot, akkor a magyarok kimondták magukra az ítéletet. Ennek ugyanis a vége, bármilyen furcsán hangzik is, a totális nyomor, a leszegényedés, az éhezés és a rettegés lesz. Este 6 után nem lesz ajánlatos kimenni az utcára. Ide vezethet, hogy nem verik szét Szijjártó fején a WC-pumpát.

A hazugság rendszere ugyanis hálót sző. Minden megalkuvás, amikor nem vágnak tojást Orbán, Kósa, Rogán, Szijjártó, Lázár és hazudozó társaik képébe, amikor a legarcátlanabb, a legprimitívebb hazugságaik után nem vonulnak százezrek az utcára, akkor a sírját ássák ennek a nemzetnek. Március 15-e nem a Fidesz és a Nemzeti Együttműködés Diktatúrájának ünnepe, hanem az ellene harcolóké. A “Talpra magyar” nem nekik szól és a papjaiknak, akik az 1848-as forradalomban a császári elnyomó csapatok oldalán álltak.

Nem elhanyagolható a sajtó felelőssége, amely azt gondolja, hogy ezt majd a humor fegyvere győzi le. Nem fogja a humor legyőzni őket, az legfeljebb elviselhetőbbé teszi. Ha a humor ártani fog nekik, majd betiltják a humort. Ha szabad a humor, akkor nem árt nekik. Nagy baklövés Orbán alkotmányával kapcsolatban csupán lekísérni az eseményeket, élő közvetítést adni róla. Mint amikor az áldozat élőben közvetíti, hogyan készíti a gyilkosa a hurkot, állítja be a széket, amit majd kirúg alóla, és amíg nem szorul a kötél a nyakán, nem hiszi el, hogy ezt az egészet azért csinálják, hogy őt kivégezzék. A magyar sajtó így követi le, hogyan számolják fel a demokráciát, hogyan adnak két hónap alatt egy párt ideológiájára és egyeduralmára épülő alkotmányt. Saját ideológiájukat, szimbólumaikat az alaptörvény részévé teszik. A sajtó erről tudósít, ahelyett, hogy minden nap tiltakozna, és az egészet gyökeresen utasítaná el. Egy párt nem készíthet alkotmányt, amibe saját eszmeiségét építi be. Mostantól mindenkire kötelező érvényű lesz a Fidesz és a KDNP világnézete, mert ez lesz Magyarország alkotmányának alapja. Aki ettől eltér, az alaptörvényt sérti.

Olyan népek, akik egykor csodálattal néztek a magyarokra, már régen a Kossuth téren égetnék a százmilliókért kamura kiküldött kérdőíveket, amikor a kérdőívben feltett kérdésekre már kész a válasz, kész az alkotmány szövege. Mire elküldik a véleményt, már meg is szavazták. És ettől még arra fognak hivatkozni, hogy a nép akarata van az alkotmányban, soha még ilyen széles társadalmi támogatással és részvétellel nem született alkotmány. Amikor majd lövöldöznek az ablak alatt, jusson eszedbe, hogy kussoltál, amikor ezek zajlottak. Amikor végignézik a magyar polgárok, hogy felszámolják alkotmányosan a harmadik köztársaságot, jusson majd eszükbe, hogy itt kezdődött az, amikor nem lesznek állásaik, nem lesz fizetésük, nem lesz munka, nem lesz miből megélni, ha nem a diktatúra kiszolgálói közé tartoznak.

Megvédeni a “vívmányokat”

A hazugság vezetett a mostani nyomorhoz is. A rendszerváltás óta eltelt húsz évben a politikai elit elmulasztotta meghozni azokat a döntéseket, amelyek a pártállam gazdasági mechanizmusait piaci logikára állította volna át. Ennek oka az volt, hogy a lakosság ellenállt minden olyan változtatásnak, amely a szocializmusban megszokott kedvezményeit, juttatásait, „vívmányait’ érintette volna. Nem hitték el, hogy ha az állam bácsi újraelosztó szerepe megszűnik vagy csökken, jobban járnak, mert olyan helyzet keletkezik, amikor majd magukról lesznek képesek gondoskodni. Egyetlen kormány se merte vállalni a népszerűségvesztéssel járó kockázatot, hogy ezeket a lépéseket megtegye, és az állami költekezést megállítsa. Az aktuális ellenzék rendre abból próbált politikai tőkét kovácsolni, hogy megerősítse a lakosságot a régihez való ragaszkodásban. Ebben a Fidesz élenjárt.

A magyar nyomor közepén, amikor a Fidesz magasan vezeti a népszerűségi versenyt, és elnöke a legnépszerűbb magyar politikus, a magyar nép nem fogta fel, hogy saját nyomorát részben magának, részben a Fidesznek köszönheti, amely elvesztegetett nyolc évet azzal, hogy minden reformot elutasított, megtámadott, szétvert. Azt hazudta a magyaroknak, hogy ezekre nincs szükség. Azt elfelejtette elmondani nekik, hogy ezeket csak azért mondja, hogy politikai ellenfeleit tönkretegye, és a hatalmat megszerezze. Azt elfelejtették mondani, hogy ezek nélkül vagy továbbra is hitelekből élnek, vagy éhséglázadás tör ki az országban. Ha az ország bevételei nem nőnek, kiadásai nem csökkennek, a reformokat elodázzák, hiteleket sem vesznek fel, amiből az országot eddig életben tartották, ez biztos út az éhhalál felé.

Annak az Orbán Viktornak, aki belevitte az országot az ún. „szociális” népszavazásba a vizitdíj ellen, és most kormányra jutva a vizitdíjnál sokkal nagyobb terhet tesz az idős és beteg emberek nyakába a gyógyszerár-támogatás radikális csökkentésével, a felcsúti focipálya kapufájába kellene beleverni az orrát. Vizitre ugyanis kevesebbet kell menni, mint ahányszor gyógyszert kell bevenni. De a magyarok még mindig elhiszik azt a hazugságot, hogy azért tart itt az ország, mert a kommunisták ellopták a pénzt. Ők pedig majd megbüntetik őket, és visszaveszik a rablott vagyont, és abból jut mindenkinek. Még most is azt hazudják, hogy az eladósodás nem azért volt, mert az ország gazdasági erejéhez képest sokkal magasabb színvonalon éltek az emberek, és a reformok híján pazarlón élt az állam.

A jó magyar ember nem jön rá, hogy vagy engedni kellett volna a reformokat, vagy tudomásul venni, hogy kölcsönökből élünk, amit egyszer majd vissza kell fizetni. Se reform, se kölcsön, közben az államadósság visszafizetése, az csak brutális szegénységhez vezethet, mint amilyen Ceausescu Romániája volt. A hiszékeny emberek, akik el akarták kerülni a változásokat és a megszorításokat, az elvesztegetett idő miatt nagyobb károkat szenvednek majd el Orbán miatt, mint korábban szenvedtek volna.

Eközben a fideszes urak, főállásban hazudozó szóvivők, 2 millió forintot keresnek havonta, a gátlástalan végrehajtó embereik a legújabb Audikkal furikáznak. Közben erkölcstelen jövedelmek visszaszerzéséről, elszámoltatásáról beszélnek. Semmit nem vesznek észre abból, hogy egy szélhámos ellopott az életükből nyolc évet, és fogalma nincs arról, hogy mihez kezdjen. Most elkezdte a sanyargatást, de azokhoz a terhekhez, amiket másokra helyez, egy ujjal sem nyúl. A hazugság elhatalmasodott, kiteljesedett, ezzel kiépítette egy diktatúra alapjait, amit azonnal bekeményít, ha szüksége lesz rá. Leválthatatlanná tette magát. A rendőrség új generációja már készül, hogy leverje a megélhetési bűnözést, és az éhség miatti elégedetlenséget.

Ez ellen csak egy módon lehet védekezni: minden hazugságot nevén kell nevezni, vissza kell utasítani, nem szabad eltűrni. Aki mindent fordítva csinál, mint amit Orbán hazudott neki, az nagy veszteségek árán, de túlélheti.

43 Comments

43 Reader’s Comments

 1. Alig bírtam végigolvasni, úgy ment egyre feljebb a pumpám. miért van az, hogy csak nagyon kevesen vagyunk, akik ebben az országban ezt ugyanígy látjuk és a többi miért nem. Ez az egyik amitől rohamot kapok, a másik valóban igaz a bal vagy liberális oldal, akár média, akár civil tényleg csak halkan, kíméletesen kritizál vagy emel szót ha egyáltalán nem siklik el bizonyos dolgok felett. Az fidesz előző időszakában már elkezdte a diktatúrát kicsiben, megmondtam,ha még egyszer ők jönnek, vér fog folyni. Mit kellene tenni, hogy a sok birka ember magához térjen?

 2. Nagyon igaz a cikk! Én 2002. óta mondogatom a környezetemben,hogy ide fogunk jutni,senki nem hitte el,szimplán lekomcsiztak. Már a többség ébredezik,de még nagyon naivak. Azt hiszik, ilyen mosolygós,langyos tüntetésekkel elérhetnek valamit egy gerinctelen,gátlástalan,velejéig romlott bandával szemben. Csak kinevetik őket. Szerintem békés eszközökkel nem lehet őket leváltani. Mindenki azzal vigasztalja magát,majd leváltjuk 2014-ben. Ez ott hibázik,hogy addigra tönkre vágják az országot,elszigetelődünk Európától,és lesz egyáltalán demokratikus választás?! Lesz ellenzék,vagy megsemmisítik őket ?Kísértetiesen hasonlít a módszerük ahhoz, ahogy Hitler megszerezte a hatalmat.

 3. Stumpné Bekes Margit

  Gratulálok a cikkhez Bartus Úr! Ön jobban látja a hazai helyzetet,mint a magyarok itt élő milliói! Egyszerűen egy szerencselovag kiénekelte a szánkból a sajtot.De kezdünk már ébredezni,csak nagyon lassan….Mennél tovább bénázunk,annál keservesebb napok elé nézünk.Ébresztő! A hazugságokat nevükön kell nevezni,ki kell mondani és fel kell lépni ellenük! Nincs mese! Mi magyarok meg vagyunk átkozva,mert mindig születik ellenség,aki ellen hadakoznunk kell.Mikor lesz vége? Mikor leszünk feloldozva ez átok alól?!
  Mit mondjunk egy olyan miniszterelnökről,aki nem meri itthon elmondani az ország előtt álló cselekedeteket,azokat egy angol nyelvű szövegből,külföldről kell részltekben megtudni???!!! Mit mondjunk arról,hogy milliókat költenek arra,hogy pozitiv országimázst keltsenek,amit ők romboltak le?!
  Mikor figyel már oda az UNIO jobboldali fele arra,hogy milyen szélhámosságot űz egyik párttársa a magyar nemzettel szemben?! Őket is lejáratja előbb-utóbb ez a krakéler,nem gondolják?! Meddig mhetnek igy a dolgok??!!!Remélem nem sokáig!!

 4. Gratula ,osztom a véleményt. Nagyon jó olvasmány. A rossz hogy rólunk szól.
  Nagyon elbutult nemzet ez.. De még ezekután is éljenzik a vezért. Kedves Bekes Margit. Európa mit szól? Semmit. De ha szól,rajta kivül is van hely.Ezt nem én mondom hanem a vezér. Sok fideszes ismerősöm van,és ami szörnyü ők igy is gondolják. Tehát már én is meggondolom mit mondok nekik.Na mi ez csak nem a félelem? És ezzel mások is igy vannak.Mert ugye ki akar büdös komcsi lenni.Ez van nem tudom hol a vége a türésnek. És aki hazudik,az lop is,és aki lop az mindenre képes.Nagy öregjeink ezt mondták.Köszönjük László hogy le mered irni ezeket.

 5. Félelmetes tükör, ez az írás, de minden szava igaz!

  Őszinte tisztelettel:

  E.Zsóka

 6. Csáki Petra

  Az a baj, hogy akik ezeket a cikkeket olvassák tisztában vannak a helyzet súlyosságával.A márc 15-i tüntetés arra lesz jó, hogy érezzük:nem vagyunk egyedül.Vagyunk páran, de még mindig kevesen.Ez egy ilyen ország.Én üvöltök néha hasonlókat az arcukba, de lekomcsiznak és kész.Pedig már egy csomó dolog bejött, amit megjósoltam.Szóval igaza van kedves László.Megérdemeljük ami történni fog.Néha már várom.Egyszer úgy is túl kell esni rajta

 7. Igen, az egészben a legszomorúbb a média működése. Azt a gerinctelenséget, azt a megalkuvást, azt a kritikátlanságot, amit a mai magyar média óriási többsége csinál, nehéz idegrendszerrel bírni.

  Ugyanilyen nehéz Tarr Béla, Kocsis Zoltán nyilatkozatait hallgatni.

 8. Szalai József

  Tisztelt Barus László!
  Nagyon köszönöm a cikket. Minden szava igaz. Ma valahogy még az ellenzék egy jelentős részének is tabutéma a lecsúszottak, a minimálmábérből tengődők, a kizsigerelt jogfosztott munkások, a munkanélküliek és hajléktalanok sorsáról beszélni. Mintha ebben a társadalomban csak az értelmiség jogai szenvednének csorbát. Szinte alig akad oyan, aki a legnagyobb vesztes réteg érdekeiért is szót emel.
  Gratulálok! Igazi baloldali cikk.
  Tisztelettel: Szalai József

 9. Gönczi András

  Gratulálok a szerzőnek a zseniális íráshoz, melyben rávilágít az ok-okozati összefüggésekre is. Nem lehetett abbahagyni az olvasást. Köszönöm.

 10. Tetszeik az írás, azonban lényeges dolgok hiányoznak számomra.
  1.- Nem szabad megfeledkezni arról, hogy azért a mai helyzet és az emberek reakciója, illetve annak hiánya elősorban annak köszönhető, hogy az elmúlt időszakban több-kevésbé sikertelen volt az országépítés.

  2.- Én úgy vélem, hogy a rendszerváltás előtti korszak legnagyobb és leghosszabb távon ható vétke éppen az, hogy kinevelte az emberekből a törekvés, előrehaladás és öngondoskodás igényét.
  Ez lehet a magyarázata, hogy nem fogadták el az előző kormányok intézkedéseit a költségek nagyobb arányú vállalására, ugyanakkor most elfogadják, hogy” majd valaki ( bárki ) megoldja helyettük az ország bajait. Úgy tűnik, mindenkinek kényelmesebb hinni, hogy az ország baja nem az ő bajom….
  Egyszer nyilván fizetni kell a tanulásért.
  Üdv.:

 11. Ezt, amit Bartus Laci és a kommentezők leírtatok nem csak mi tudjuk, ugyanolyan tisztában vannak vele a felkent és önfelkent vezetőink is. Ne higgye senki, hogy a hét végén a Nagyvezír jelenlétében esküt tett kétezer próbaidős és/vagy félig-meddig kiképzett rendőr körzeti megbízottként tyúk- és fatolvajok ellen kerül majd bevetésre, ennek az állománynak a rendeltetése az egyre fojtogatóbb elkeseredés esetleges fékentartása lesz, avagy lehet.

 12. Férfilélek

  A demokrácia,etika,erkölcs szó hallatán borsódzik a hátam,ha a szóvivó”úr”vagy bármelyik kormányzó párti fejes szájából meghallom.Szégyellenem kell magam,hogy tűröm azt,ami itt zajlik.Nem attól félek,ha valóban az utcán találjuk magunkat,hogy szembe kell néznünk az általuk megkreált “rend őri”szervezetek fegyvereivel,hanem attól,hogy a sorok közé befészkelik magukat azok,akik csak a rombolás kedvéért mentek a tv székházat szétverni a Fidesz erejével támogatva.
  Ezek a sorok összegeztek mindent:” Egy párt nem készíthet alkotmányt, amibe saját eszmeiségét építi be. Mostantól mindenkire kötelező érvényű lesz a Fidesz és a KDNP világnézete, mert ez lesz Magyarország alkotmányának alapja. Aki ettől eltér, az alaptörvényt sérti.”
  A legfájóbb,és legnagyobb bűn az emberi butaság.Szörnyülködve olvasom olyan kommentelők írományait,akik sírnak a nincstelenségükről,miközben áldják ezt a viccházi szökevényt a brancsával együtt.

 13. Tisztelt B.L.! Sajnos teljesen igaza van! A baj csak az, hogy az Ön cikkét mi olvassuk, akik értjük ezt, úgy látjuk jövőnket ahogyan Ön, a ‘vezérnek’ azonban nem hivei, hanem ‘hívői’ vannak, akik nem látnak, nem hallanak mást csak imádottjuk hazug szavait hiszik el. Köszönöm, hogy olvashattam cikkét!

 14. Íme, kész a – 24 órás – leltár, majd ha 12 dühös embernél minimum 100x több is kommentel, akkor lehet, hogy tényleg elkezdődik valami. Remélem, azért ennél sokkal többen olvassák!!!

 15. Sajnos ellent kell mondanom Bartus Úrnak és a 13 véleményezőnek, mert a leirtak nem fedik a valóságot, s csak arra jó, hogy felkorbácsolja az indulatokat, s ne nézzenek utána a történéseknek. Az elmúlt 20 év történéseinek figyelmen kivül hagyása érdemtelenné teszi az irást, s főleg úgy , hogy konkrétumok nélkül olyan véleményeket alkot mely kedves azoknak, akiknek szánták. Lásd. a 13 vélemény.Az utolsó részben kitér az elmúlt 8 év történéseinek okaira, s rávezeti az olvasót az Orbán okozta károkra, mely sehogy sem következhetett be, mivel kisebbségben nem lehet, nem lehetett elutasitani semilyen reform kezdeményezést, mivel az egyszerű többséggel meg lehet szavazni, ami rendelkezésre állt az akkori kormánynak. A 8 év alatt 41 adó emelés volt, volt a Fidesz részéről tiltakozás, de ettől függetlenül bevezették. Szóval, ami le van irva, az nem fedi a valóságot, hangult keltésre alkalmas, de kinek jó ? Az országnak nem !

 16. Kedves Pali41!
  Látom, azért Ön éberen figyel.
  Ahhoz, hogy részleteiben elemezzük Bartus Úr cikkét nagyon sokat kellene beszélgetni.
  Az én egyéni véleményem összegezve annyi, hogy sajnos nagyon igaz az amit B.L. ír.
  A folyamatos hazugságok vezetnek a nyomorhoz.
  Az Ön – utolsó 8 év történésevel kapcsolatos – állítása meglehetősen sántít.
  A Fidesz történelmi bűnt követett el 8 éves ellenzéki ideje alatt.
  1.Semjén-Navracsics: amortizátorok – Semjén el is ismerte, hogy Neki és N.T.-nak ez volt kiosztva.(most mindketten ME.helyettesek – a jól végzett munka gyümölcse
  2.A szociális népszavazás hazug kikényszerítése a Zemberekből.
  3.Az egészségügyi reform kezdeményezések és minden terv folyamatos támadása
  4.A pártfinanszírozással kapcsolatos kezdeményezés vétózása.
  5.A szélsőjobbal való “összekacsintás” – a tüntetések (zavargások) szervezésében való titkos résztvétel (Budai Gyula MAGOSZ)
  6.Kivonulás a ME. hozzászólásai alatt (előtt)
  7.Kordonbontás
  STB……..
  Nem mondom, hogy Gy.F. nem hibázott, de azt állítom, hogy a Fidesz-KDNP felelőtlen-, agresszív-, hazug-, és tisztességtelen hozzáállásával sokkal többet ártott az országnak.

  Üdv. Gábor

 17. Kedves Gábor ! A beszélgetésben igaza van, egy ilyen összetett történést egy pár mondattal nem lehet megfelelően kibeszélni. Egy történésnek mindig van egy előzménye, mely hatással vannak a később történtekre.Várom javaslatát !

 18. Elnézést, elfelejtettem üdvözölni. Üdv Pali.

 19. csodaszarvas orszaga. itt mindig csodakra, mesekre varnak. en kint eltem 31 evig nyugaton. megtanultam, mi a demokracia, hogy nem masokra kell varni, hogy eletem jobbra forduljon. es ez a hatalmas közömbösseg, mindenki magaval van elfoglalva. aki nem erzi magat jol es biztonsagban,(joggal) , tegyen valamit. pl. itt meg nem hallott senki “general streik”-rol? vagy csak kimenni tüntetni? de sokan, mert ugy gondolom, sokan vagyunk es egyre többen leszünk. ebben biztos vagyok. tanuljatok meg demokratanak lenni, nem kell felni.

 20. Za'Kant E-manual

  Már vagy 8-9 hónapja azon töröm a kobakomat, pontosan mikor. Ahogy telt-múlt az idő az elején elképzelt 3-4 év múlvából 1-1,5 év, aztán 1 év lett. Most fél évnél járok. Valószínűleg ez is rövidül. Amilyen ütemben kormányunk halad, már a május elseje sem elképzelhetetlen. Szimpatikus dátum. Igaz, kicsit így is lemaradunk majd mert ebből megint komcsizás lesz – március 15-én lett volna az igazi már csak a párhuzamok miatt is -, de hát ilyenek vagyunk. Meghánytuk vetettük, türelmesek voltunk, hitetlenkedtünk. Aztán egyszer csak elpattan. “Nem kér, de vesz, ragad.” Utána aztán majd megint lehet csendes Európa – újra csendes.

 21. Ne feledkezzünk meg az egyelőre “csak” bizonyos testületeknél dolgozóknak felkínált választási lehetőségről sem.( t.i. alárja, hogy titkosszolgálati módszerekkel megfigyelhető vagy repül) Jól illeszkedik a cikkben vázolt folyamatokba…. Erről jut eszembe: Mi lenne, ha a parlamenti és az önkormányzati képviselőknek is alá kellene írniuk egy ilyet? Ad absurdum, létezne egy valóban független szervezet kifejezetten erre a célra, a megfelelő technikai eszközökkel és felhatalmazással? Hány százalék akarna továbbra is képviselő maradni? A törvény megszavazásakor arra hivatkoztak, hogy a különböző munkakörökben nagy a korrupció veszélye. (pl.: saját zsebre bírságoló rendőr) És a képviselők? Manapság mintha inkább az utóbbiakkal lenne tele az újságok bűnügyi rovata…

 22. Sajnos a cikk, bar sok igazsagot tartalmaz, megiscsak alapjaban veve inkabb demagog, helyzetanalizise felszines es nyilvanvaloan partos, es az erzelmekre inkabb mint az ertelemre hat. Abban egyetertek hogy a mindent athato hazugsag, cinizmus, bizlamatlansag korroziv hatassal volt a magyar kozeletre es politikara, es sajnos a rendszervaltas ota egy politikai rezsimrol sem mondhato el hogy igazan megprobalta volna a valasztokat bizalmaba venni, es veluk a demokracia szokasait es mechanizmusat megertetni.

  Aki azonban azt irja hogy Magyarorszagon ma diktatura van annak sajnos fogalma sincs arrol hogy milyen is egy igazi diktatura. Bar ketsegtelen hogy az Orban kormany sok intezkedese arrogans, demokracia ellenes es rovidlato, diktaturarol meg messze szo sincs, es nem is valoszinu hogy lesz.

  Az igazi problema az hogy lassan mar husz eve minden kormany elmulasztotta az elengedhetetlenul szukseges gazdasagi szerkezeti atalkulast vegrehajtani, amely nelkul pedig az orszag nem tud felemelkedni. Az MSZP kormanyoknak ez mindig is nehezere esett mert politikai legitaciojuk mint kommunista utodpartnak eleve megkerdejelezheto volt az orszag jelentos resze szamara.

  De a legnagyobb tragedia az hogy az Orban kormany, mely hatalmas folennyel nyerte a valasztasokat, keptelennek latszik ezt az egyedul allo politikai mandatumot a szukseges reformok megtetelere felhasznalni. Gazdasagpolitikajuk szerintem – amennyiben egyaltalan lehet errol neszelni – alapjaban elhibazott, rovidlato, nacionalista es keptelen arra hogy a gazdasagi novekedest serkentse. Ez az igazi eletbevago megoldatlan problema.

  Nem meggyozo szamomra a szuntelen es egyre harsanyabb jajgatas az allitolagos diktatura miatt azok reszerol akik ket cikluson keresztul nemcsak hogy a demokracia megszilarditasaert nem tettek semmit, hanem a legnagyobb mertekben elhanyagoltak a gazdasagi reformokat is, mikozben egyre nott a korrupcio a sajat klienseik koreben. Bar a Fidesz ellenzekben valoban elvtelenul ellenzett sok szukseges intezkedest, ezeket a kudarcokat azonban nem lehet csak az o szamlukra irni. A mindenkori kormany feladata az hogy kormanyozzon es megtegye ami szukseges, akkor is ha az ellenzek ellenzi azt. Az igazi megoldatlan problema az hogy a gazdasagpolitikai inkompetencia es opportunizmus sajnos ugyanugy folytatodik a Fidesz rezsim alatt mint a volt MSZP kormany idejen.

 23. Szántó István

  Amit nem értünk valójában az, hogy a kereszténység hogyan hazudhat ekkorát. A Fidesz csöpög az áhítattól, és szemforgató módon utánozza a keresztény magatartást, és elhiteti a híveivel, hogy a kereszténység az pontosan az amit ők művelnek. Vagyis képmutatás. Ami pedig a Fidesz választókörét illeti, szégyelli bevallani megvezetettségét, inkább lenyeli a békákat, pedig nagyon sokan a zsebükre szavaztak, abban a hitben, hogy most nagyon jó lesz. Létezik ekkora álszentség? Ez az, ami valójában hihetetlen. Németh László jut eszembe, amikor egyik tanulmánykötetében arról ír, hogy a zsidó író “tisztátalan sorstalajon áll” ezen azt érti, hogy amikor eltagadja Jézus messiási voltát akinek élete több mint 330 ószövetségi próféciát teljesített be, úgy hogy ma már hiába várnak a zsidók újabb messiást, a történelmi feltételek nincsenek meg. Ebben a kollektív hazugságban élve minden az igazság ellentettjévé változik. Ez az állapot gyakorlatilag a lélek megkeményedése, amelyből nem nagyon létezik feleszmélkedés. Ha létezik sötétség, akkor minden bizonnyal ez az igazi sötétség.
  Kedves Pali 41! Nem látok itt indulatokat, hanem gyászt és szomorú realitást a kommentelőkben. Csak a Fidesz szavazótáborára jellemzőek a vad indulatok, és ha ilyen átszivárog, akkor a Fideszben csalódottakból származik, akik készek átállni a másik oldalra, és vehetik át esetleg a hangadók szerepét. De én megvédném őket is, mert a legjobban az mérgesíthet fel embereket, ha hülyének nézik, ha palira veszik őket. Most ez a helyzet. Csak azzal nem számol a Fidesz, ahogy amit vet azt fogja aratni, de ebből is mi az ország népei kerülünk majd ki vesztesként. Semmi más nem hiányzik ennek az országnak, mint egy kis összeveszés, egy polgárháború, Csak magunk lehetünk ennek elkerülői, vagy éppen okozói. Európa legfeljebb kuncog rajtunk, a szomszédok kifejezetten örülnének, mi pedig szégyenkezhetünk tovább.

 24. Zseniális írás!
  Egyetértek az utolsó betűig.
  Ha tenni akartok valamit,gyertek 15.-én tüntetni!

 25. Az egesz alkotmanyozasi herce hurca csak szemfenyvesztes
  közben az emberek lejeb es lejeb csusznak a nyomorba szomorunak talalom legalab az alapvetö dolgokban kellene kompromiszumokra tötrekedni de csak egymasra acsrkodnak alandoan eböl nem lesz korekt kompromiszum anelkul pedig egyetertes sincsen csakj alando veszekedesek,.

 26. Olvassátok el Orwell: Állatfarm c művét.Rá fogtok ismerni az országban zajló eseményekre. Csak a piros zászló most narancssárga.De az tökmindegy. A diktatúra nyomul, a diktátorunk fülig érő cinikus mosollyal röhög a képünkbe minden egyes megnyilvánulásakor. Valószínűleg közben azt gondolja: “Bekaphatjátok mindnyájan, azt csinálok,amit akarok,senki sem állíthat meg”
  Tényleg így lesz? Meddig kell tűrni ezt? Ébresztőőőőőőőő!!

 27. Lehet, hogy azt is elviselnénk hogy Orbán koronával a fején mutatkozna ? : – )
  Lehet, hogy csak azért nem teszi a fejére, mert fél hogy őrültnek néznénk ?
  Lehet hogy nem veszi észre, hogy már most is az ? :-) )

 28. Látszat mögé néző

  Van egy vicc, Tebele kommentje nyomán ugrott be.
  ———————————————————————————————————–
  Nos, a pokol egyik bugyrában látogatást tesz a főnök (nevezzük Viktornak). A vezető ördög (nevezzük Belzebubnak) mutogatja az üstöket. Az egyik körül szögesdrót, vasvillás ördögök három sorban.
  Viktor megkérdi: – Ezek kik?
  Belzebub: – Ezek az amerikaiak. Naponta új őrség kell, mert rettentően harciasak, áttörnek a szögesdróton és legyilkolják a mieinket.
  Másik üst, szögesdrót, ördögök három sorban.
  Ők kik? – kérdi Viktor.
  - Ők az oroszok, főnök. Minden nap új őrség kell, mert rettentően fifikásak, a szögesdrót reggelre eltűnik, az őröket meg mind megvesztegetik.
  Harmadik üst, semmi szögesdrót, ördög egy szál se. Béke és nyugalom, csak a lelkek sikoltozása hallatszik a kondérból.
  Viktor elcsodálkozik.
  - Hát ezt a hanyagságot mire véljem? És ha megszöknek? Hogyhogy nem őrzi őket senki? Egyáltalán, kik ezek?
  - Ja, főnök, ők a magyarok. Nem kell őket őrizni, és még soha nem szökött meg egy sem. Nem mondom, néha egy-egy megpróbálja, de olyankor a többi mindig visszahúzza.

 29. Kár minden szóért!Nem csak a kormány, az emberek is hazudnak, egyre többen állítják,ők nem a fideszre szavaztak. Akkor ki szavazott rájuk? Most a saját levükben főnek mert a husosfazék azért nem olyan nagy, hogy minden segnyaló oda férjen. Apropó! A lopást már elkezdték, ez jó hír, félnek nem lesz elég idejük megszedni magukat.Csak egy olyan ARCOT találnék közöttük akit látni szeretnék.Már a tv-t sem nézem mert nem tudom honnan bukkan fel a GŐGÖSGÚNÁR feje. Majd most az 50 %-os táppénz sokat fog rajtuk segíteni.Tarlós cucus kereste az esernyőket! Nincs már rá szükség, az összes renitens a parlamentben ül.

 30. Kiss Kálmán

  Minden szava igaz kedves Bartus Úr
  Én már rég nem remélem, hogy az országunkban élő emberek össze tudnak fogni, és nem engedik, hogy itt végleg megszűnjön a demokrácia.
  Ugyanakkor azért már a rendszerváltás óta azt gondolom, hogy ez a nép (tisztelet a kivételnek) nincs tisztában a demokrácia fogalmával.

 31. Sajnos, gratulálnom kell B:L: úrnak, mert írása szó szerint igaz, még azt is ki merem jelenteni, hogy érzelem mentes is. Rész megállapításaivel lehet vitatkozni, de a lényegen nem változtat, miszerint egy illúziókban élő,részben a kádári szocializációban nevelkedett és abban reménykedő társadalmat az orránál fogva lehet vezetni….! Szegények vagyunk de jól élünk….!
  Társadalmunk döntő része nem fogta még fel, hogy a választás az felelősség kérdése is, nem csak arra ad felhatalmazást, hogy ki ellen kell szavazni…..
  Felelőtlen ellenzék, felelőtlen kormány ! Ez az igazság a mai Orbán kormányra is!

 32. Ezt én már 1994-ben tudtam, uyanis a folyamat 1980-tól elindult. Tehát nem lepődöm meg az írás tartalmától. A tervezett alkotmányunk pedig szentesíti a hazugságot tovább a következő 20-30 évre, feltéve ha 10 év múlva is lesz olyan nevű hely a térképen, amit Magyarországnak hívnak. Viszont ha a hazug demokráciánk ellen fellépünk, akkor azt mondják szélsőségesek vagyunk, akár szélsőjobb, akár szélsőbal. Pedig még azok a “büdös kommunisták” több nemzeti érzést hagytak bennünk, MERT MEGTANÍTOTTÁK VELÜNK MI A HAZASZERETET! Ha másként nem a kötelező sorkatonai szolgálat 2 éve alatt. Ma ez sem fontos, akinek nem tetszik elmehet innen, EZT CSURCSÁNY FERENC volt miniszterelnök mondta nagy nyilvánosság előtt. Mi ebből sem értettünk tovább hajszoltuk a pénzt, mert elhittük csak ez számít. Mi lesz ha bedől a forint és a felhalmozott pénzt WC papírnak lehet használni. Tudom a nagyok már kimentették az országból ezzel is számolva dollárban, vagy euróban. Aki nem az mehet legelni van elég parlag föld a 20 év gazdálkodásának köszönhetően…. Persze ez sem biztos mert akkorra bevezetik a legelési adót.
  Igaz a 20 év “nagyjait” vezetőit mi választottuk, de akkor a választási rendszerünk is hazugságra épül, hiszen arra szavaztunk, aki szebben tud hazudni. Az alkotmány tervezet NEM VÁLTOZTAT A VÁLASZTÁSI RENDSZERÜNKÖN!!! Ettől kezdve nincs miről beszélni…

 33. Ami kimaradt: Hollandiában, ha 245 párt indul egy választáson MIND FELKERÜL A SZAVAZÓ LAPRA! Nálunk a kopogtató cédula gyűjtése már eldönti ki fogja nyerni a választást. A CÉDULA MEGVEHETŐ, IGAZ TÖRVÉNYTELEN, DE A MEGSEMMISÍTÉSÉT SENKI SEM ELLENŐRZI, CSAK EGY NYOMTATVÁNYON KELL NYILATKOZNI, HOGY 500 VAGY 1000 DB CÉDULÁT A JELÖLT MEGSEMMISÍTETT!! A hazugság itt van, mert akinek több pénze van az nyeri a választást, mi szavazók meg elhiszük, hogy demokratikusan választottunk…. Csak most március 15.-én az ünnepi beszéd alatt derült ki, hogy a fiatalok szívesen elmennek PÉNZÉRT TAPSOLNI, akkor szavazni miért ne mennének el? Az ünnepi beszédnél (a híradóban mefigyelve) jóval kevesebben voltak, mint a sajtószabadságért tüntetők, AKKOR HOL VAN A KÉTHARMADOS TÖBBSÉG???? Mert a logika szerint a múzeum előtt kellett volna INGYEN tapsolni a 2/3-nak….

 34. Szalai László

  Régóta forr mindnyájunkban egy picurka indulat,amit ha kimondunk,kapunk egy “bélyeget”,ami lehet bármely ismert pártra utaló,vagy oda soroló lekezelés.Beszélgetünk a barátaimmal,és érdekesen egyszerű eredményt látok.Nem tudnék kire szavazni,ha holnap mondjuk meg tehetném.Eszeveszett sokan vagyunk már,de eszeveszetten szanaszét,akik haragszunk.Mert ez bennem már egy kicsit harag.Kéne egy körtelefon,hogy mindenki egy helyre írjon,vagy egy új párt,amiben mi vagyunk.Nem vagyok kommunista sem,fideszes sem,semmilyen sem.Még csak nem is nélkülözök.Az bánt,hogy a szemem láttára,az én életem rovására hazudnak,akiknek hiszünk.Egyszerű köztörvényes bűncselekmény hazugsággal megszerezni valamit,és aztán nem betartani a cserébe ígérteket.Csalásnak hívják.Lehet,hogy van mód visszahívni a Fideszt a földre.Elegen vagyunk hozzá,van köztünk olyan is,aki nem buta,akarhatjuk is,meg lehet is.Alakítsunk egy országos portált,és fogjunk hozzá

 35. Szalai László

  Olvasgatok néhány napja szerteszét,mindenféle fórumon.Kísértetiesen egyforma hangulatot érzek.Keserű,megvert hadsereg kullog a világ végén,és egymást kérdezgetjük merre lehet a hazaút.
  Merre lenne?Itt vertek bennünket megalázott,sorstalan,nem számító vesztesekké,nem mehetünk haza mások országába lakni.Meg mért kéne?
  Ne szidjuk a Fideszt,ne szidjuk az MSZP-t se,mert minek.Ha holnap reggel más ülne most oda,és mindegy ki,akkor azt látná,hogy nincstelen,kiszolgáltatott az ország,nincs egy forint bevétele sem,viszont mindenkinek elkötelezett adósa.
  Ha egy kormány holnap jópofa akar lenni “kifelé”,akkor elveszi a kisebbektől a pénzüket,és mutogatja,hogy NEKI mostmár van.Ez így rendben is volna,mert így hisznek neki “odakint”és ráadásul még autót,Sándor palotát,jó fizetést is adunk nekik,hogy gondtalanul törhessék a fejüket azon,mit tudnának még elvenni tőlünk.Azt mondom,én még adnék is az enyémből,HA tudhatnám mért kerül nekik többe a kenyér mint anyámnak,vagy a fiamnak.Vagy HA látnám,hogy búzát vet belőle,mert aratni akar,hogy aztán eladja,és visszaadja amit elvesz tőlem.Vagy gyárat épít a pénzemen,ahol termel valamit a piacra,és eladja,aztán visszaadja belőle a pénzemet.
  Azt hiszem,nem jól van az,hogy mindenki csak adjon,de ne legyen köze ahhoz,hogyan költik el.Megilletne néhány szó,szerényebb viselkedés,az igyekezet,vagy a jó szándék látszata.Tényleg járna cserébe nekem.
  A nagyképű lekezelés nem jó csere a pénzemért.Hagyhatom is,meg nem is.
  Persze,hogy a kormányzáshoz érteni kell.Jó fejű,jó szándékú emberek kellenének hozzá.
  Egyetlen év alatt megtalálnánk magunk között Őket.És megkérdezhetnénk,mit hogyan akarnak rendbe hozni.Aztán módosíthatnánk az Alkotmányunkat,miszerint ha valaki azt ígéri,hogy nem csap be,azt sóbányába zárhatjuk családostúl élete végéig,ha mégis.
  Gyűjtsük össze magunkat valahova beszélgetni a többiekkel.

 36. Sajnos a közvetlen környezetében is hiába harcol az ember,hiába mondja,hogy nem lesz ez így jó,az emberek nem látnak tovább az orruknál.Mióta elkezdődött a választási hercehurca próbáltuk a környezetünkbe lévőket meggyőzni.Ne szavazzanak a FIDESZ-re támogassák szavazatukkal a civileket akik egyik párthoz sem tartoznak,tehát nem kell utasításokat végrehajtaniuk nem hallgattak ránk.Itt van tessék megszívtuk.Tudtuk-nem lesz jó ez a kétharmados többség hisz így azt tesznek amit akarnak.Már előre látható volt ,hogy egyik pártban sem szabad megbízni hisz ha arról van szó/ a saját juttatásaikról,fizetésükről/ mind egy követ fújnak.
  Ez nagyon jól látszott akkor amikor a népszavazáshoz elegendő aláírást gyűjtöttünk össze / a képviselői költségtérítéssel kapcsolatosan / a parlament egy emberként söpörte el a népszavazási kezdeményezést,melyben a Köztársasági Elnökünk is részt vett hisz majdnem egy 24 óra alatt megváltoztatták a juttatás nevét,így téve lehetetlenné a nép akaratát.
  Hát itt tartunk.Egyetértek az előttem íróval.Össze kéne szedni azokat,akik nem értenek egyet.

 37. Kedves László , vezeték nevünk mg egyezik de politikai nézetünk , egyes részletekben találkozik. De meg kell jegyeznem, nagyon sok baloldali irka- firka van benne.Magyar nemzetnek egyike baja az, hogy nem tart össze és a kulisszák mögé bújva politizál . Nagyon sok a kishitű köztünk, még azok között is akik a FIDESZ.MP.SZ tagjai. Ebben a szövetségben , mint más pártokban , nagyon sok ember van akinek vaj van a fején, még az MSZMP- idejéből. Ezekkel takaróznak az Oligarchák , akik dominálnak a a provinciai helyi szervezetekben – de az országos tagozatokban és a vezetőségben.
  Politikai tapasztalatom az, hogy minden becsületes magyarnak tudni kell, hogy hol a helye és ne legyen megalkuvó , ne legyen kishitű. Merje kimondani amit kell és van hozzá tudása és tapasztalata. Ne engedjék, hogy tapasztalatlan oligarchák és technokraták zárt körerei vezessék a poltrónokat – ki használva
  idndólenciájukat , és tetszelgési ösztöneiket.
  Az Angolok azt mondták, hogy minden liberális anarchia után , bizonyos időre
  diktaúra szükséges , de nem a hazugságok leplezésére.Ez a nemzet amely
  az emberiség történelmének egyike legrégibb élő tagjai, nem engedheti meg magának Dr. Orbán Viktor, Navracsics Tibor, Semjén Zsolt, Lázás János, és a többi, hogy hazugsággal hozzá járuljanak ennek a népnek- nemzetnek a temetéséhez. Mindenkinek tudnia kell, hogy az elszámoltatás nem csak a földön létezik, hanem ott mely helyről nagyon kevesen tudnak valamicskét. De tudjátok meg vagyunk itt többen is akik , szemlélői és kritikusai vagyunk a látszat politikának. Belső ellenzék a legrosszabb , amit el lehet képzelni egy nemzet életében és ha azok a történelem meghatározóivá vállnak !

 38. gyurkán ferenc

  Sok jogos kritika van itt kérem. Már csak az érdekelne, hogy a sok díjat elnyert szerző, vajon a 2002-2010 közötti hazugságáradatot is így ostorozta-e? Ha van erről cikke kedves László, tegye meg, hogy ad egy linket hozzá. Különben csak egy linkelésnek fogom ezt itt gondolni. :)

 39. Es eljott az ido, amikor a szelsojobb szo szerint atveszi Bartus Laszlo cikket, mert kenytelen vele egyeterteni!
  http://prohungaria.ning.com/profiles/blogs/mar-keszuel-a-kollaborans?xg_source=facebookshare

 40. Bekker Ilona

  Kedves Bartus László Úr!
  Ön írta egy előző cikkében, hogy ordítanunk kellene már! Sajnos kevesen vagyunk még mindig, akik ordítanak! 9 hónap elteltével is, ha most lennének a választások a Fidesz győzne! Nem szörnyű, hogy Orbán és bandája az emberek nagy részét agymosottá tette? Nem szörnyű, hogy még mindig hivatkoznak Orbánék arra, hogy a 8 év kormányzása miatt kell ilyen nehéz intézkedéseket hozni? Senki nem mondja meg nekik ordítva a képükbe (közelről, bele), hogy uraim Önök a 8 év alatt, valamint a 9 hónap kormányzásuk elteltével akkora károkat okoztak az ” zembereknek”, amit miatt, a szegények még szegényebbé, a gazdagok még gazdagabbá váltak!
  Mikor ébrednek fel ebből a kómából a Fidesz hívők nem tudom! Érthetetlen, hogy nem látják, hogy Orbán egy szociopata, érzéketlen, hatalommániás szörnyeteg! Ki kell mondanunk, hogy most olyan rendszerben élünk, amit talán Rákosi rendszerében tapasztaltak az emberek. Legfeljebb még nem jött el az ellenzékért a fekete kocsi. Bár ki tudja, itt minden lehetséges!
  Nincs demokrácia, nincs normális élet! Egy nem normális országban, nem lehet élni! A nyugdíjasokat büntetik azzal is, hogy azokat a gyógyszereket emelik fel 50 %-kal, amelyek a korral járó magasvérnyomás, a csontritkulás miatt elengedhetetlen. Tudom, hogy Kósa és Orbán is kijelentette, hogy a nyugdíjasok felélik a fiatalok jövőjét. Valóban megengedhetetlen, hogy sokáig éljenek! Ez erősen megmutatkozik a jelenlegi intézkedésekben és kinyilvánulásokban is!

 41. Kedves Bekker Ilona!
  Még Önnel tudok leginkább egyetérteni.
  Bartus László úr cikkeit igen nagy érdeklődéssel olvasom és nagyon sok mindenben igazat adok neki. Mégis, mire is buzdít bennünket?
  Sajnos mind a polgárháború, mind az nagyon is valószínűen bekövetkezik, hogy vér fog folyni. A fiaimé, az unokáimé. Az enyém már nem számít, mert betöltöttem már a 77-et és sokmindent láttam, tapasztaltam már. Nem kár értem, de az “áldozatom” sem sokat ér.
  Nem értem, hogy magas képzettségű értelmiségii ismerőseim is miért komcsiznak még mindig és miért vakítja el őket az a hazugság-áradat, amivel nap, mint nap etetnek bennünket. Miért is kell nekünk feltétlenül ellenség-kép és miért is hiszünk annyira a “magyarok” szupremáciájában? Nem csak pótlékként etetnek bennünket ezekkel?
  A magyarok legjobbjai 56-ban is képesek voltak – teljesen reménytelen helyzetben – az életüket áldozni a szabadságért. 1848-ban is. Hagyomány ez vajon? 56-ban is hiába reménykedtünk bármilyen nyugati segítségben. Most sem fogják “kívülről” megoldani a gondjainkat.
  Nem volt még olyan nemzedék, amelynek a problémáit az öregjeik oldották volna meg. Mit tudunk tenni? Ha pl. nem lesz elegendő a nyugdíjam arra, hogy megfizessem az inzulinokat, amiket a cukorbetegségem miatt KELL naponta injekcióznom, akkor tulajdonképpen elvárnám, hogy létesítsenek olyan eutanázia-központokat, ahol megszabadulhatok attól a dilemmától, hogy kenyérre költsem-e a nyugdíjam, vagy orvosságra.
  Tisztelt Bartus Úr! Minden szava igaz s mégsem ad semmilyen útmutatást arra, hogy az adott helyzetben mi lehetne valamilyen reális cselekedet, megoldás. Kiabáljunk – mondja, de a csendes civil tüntetéseket túl kevésnek, túl szelídnek tartja.

 42. MINT BÉKA A FORRÓ VIZBEN….

  Ki ne próbálják, de állítólag, ha egy békát a forró vízbe dobnak, akkor az állat abban a pillanatban kiugrik belőle. Ám ha szép lassan és gyöngéden csúsztatják a meleg vízbe, akkor a békának eleinte tetszik a dolog, a kellemes meleg fürdő. S ha ekkor lassan elkezdik melegíteni a vizet, akkor a béka már csak akkor kapcsol, amikor túl késő. Amikor félig megfőtt, és nem marad ereje kiugrani. Az ember ugyanígy „megfőhet”, szép lassan, ahogy észrevétlenül hozzászokik az élet forróságaihoz és kényszerhelyzeteihez – a többiekkel majdnem mindenkivel együtt, nem is sejtve, hogy korábban azért még ki lehetett volna ugrani ebből a slamasztikából.

  Csak nehogy felboruljon a lábos.

Írja meg véleményét!