Az Amerikai Magyar Népszava Szabadságban 2010. augusztus 10-én megjelent írás.

Orsós Jakab László helyében nem lennék nyugodt, a forradalom guillotine-ja könnyen levághatja a fejét. Eddig annyi jelent meg a forradalom hivatalos lapjában, hogy valami alapítványt hozott létre, amelynek gazdálkodását a felettes szerv nem ismerte. Orsós ezt cáfolja, de ezt majd elmondhatja a cellatársaknak. Mert azért az nekünk is feltűnt, hogy az Extrémly Hungary sorozatba beleszámoltak szinte mindenkit, aki leszállt a Kennedy repülőtéren. Ne legyen igazam, de ilyen alapítványról könnyen kiderülhet, hogy ezen keresztül mosták ki a pénzt. Orbánéknál ez akár koncepciós eljárás is lehetne, de nem biztos, hogy szükségük lesz koncepcióra: elég, ha átnézik a könyvelést, ha egyáltalán van ilyen.

Orsós Jakab Hiller István kulturális miniszter barátjával úgy tapsolt el itt 3,5 millió dollárt, ahogyan azt előre megmondtuk: semmi nyoma, semmi haszna, ma már senki nem is emlékszik arra, hogy Extrém Hungary lett volna New Yorkban (amelynek csúcspontja a bajuszverseny és egy ordenáré kabaré volt, valamint húsz magyarországi újságíró iderepültetése és teljes ellátása, hogy az otthoni propaganda jól sikerüljön. A Fesztiválzenekar nyitókoncertjét ne számítsuk ide, mert az egy régen betervezett bérletes hangverseny volt a Carnegie Hallban, amit szintén “beemeltek” az extrém hangeri programjába. A többi programhoz hasonló esemény extrém hungari nélkül is zajlik itt folyamatosan).

A gyér látogatottságú rendezvények többségén a megjelentek 95 százaléka amerikai magyar (vagy amerikai magyar által elhívott amerikai ismerős) volt. Ebből az következne, hogy a programokat az amerikai magyar lapban is illett volna hirdetni, nemcsak a New York Timesban. De az egyetlen országos amerikai magyar újságban, amely ráadásul egy szabadelvű lap (liberálbolsevik, ahogy ezt egyes helyeken mondják), vagyis a mi lapunkban, összesen 180 dollárért hirdettek a 3,5 millió dollárból. Ezeknek vagyok én állítólag az ügynöke. Ezt is csak azután, hogy megírtam az “Üdvözöljük nyelvrokonainkat” című cikkemet és bojkottfelhívással fenyegetőztem. Amint lezajlott botrány nélkül a megnyitó, többet már nem is hirdettek. Kellett a pénz másra. Szerintünk ez önmagában hűtlen kezelés, mert elköltötték a pénzt anélkül, hogy a potenciális közönséget értesítették volna.

Ehelyett egy méregdrága New York-i marketingcégnek fizettek kisebb vagyont, amelynek az volt az egyik dolga, hogy amikor magyar újságírók keresték Orsóst, megadták az igazgató úr interneten is elérhető telefonszámát. Én kezdettől fogva azt mondtam, hogy ez ránézésre szélhámosság, pénzmosás, talán még lopás is, de mindenképpen disznóság és arcátlanság, amellyel csak megutáltatták megint Magyarországot az itteniekkel. Felháborító volt, amilyen lekezelően, szemtelenül, nagyképűen és megalázó módon bántak Orsósék az itteniekkel. És azért itt nemcsak hülyék vannak. Megjegyzem, ha olasz, orosz, kínai, koreai, görög vagy lengyel kulturális évadot rendeznek New Yorkban, és ennyire semmibe veszik az itt élő saját nemzetiségüket, minden rendezvényüket felgyújtották volna a helyiek. Mi nem ilyenek vagyunk. Hiába. Gyáva népnek nincs hazája.

Ha másért nem, hát ezért üdvözöljük a forradalmi magyar kormányt, amely ennek az extrém hangerinek és Orsós pénzügyeinek alaposan utánanéz. Jó pár rendezvényről hallottuk a résztvevőktől, hogy beírták őket a programba, de Orsóséktól egy vasat nem kaptak. De ha ők se, mi se, akkor ki? 3,5 millió dollár nagy pénz Amerikában. 750 millió forint állami pénz semmi Magyarországon, ennyit néhány hétvége alatt elloptak az MSZP-s pénzgyűjtők a BKV-nál és itt-ott. De Amerikában 3,5 millió dollár sok pénz. Bokor Balázs Los Angeles-i főkonzul a nyugati parton 0 dollár 0 centből majdnem ilyen értékes programsorozatot rendezett. Ugyanúgy azokból, akik amúgy is kijöttek volna Amerikába, csak ő is adott nekik egy sorozatcímet. 3,5 millió dollárból fel lehetett volna húzni itt a magyar infrastruktúrát, meg lehetett volna támogatni belőle az itteni magyar bázisokat, valóban hidat lehetett volna építeni (hogy idézzük Hiller István megnyitón elmondott zavaros beszédét, amelybe még magyar nyelven is beletekeredett, mint macska a házicérnába). De ez a pénz elszállt a semmibe. Majd a vizsgálatok kiderítik, mi lett vele: Orsósnak van igaza vagy nekünk. Reméljük, hogy azokat a külügyeseket is megkérdezik majd, akik Orsósnak végig elvtelenül falaztak, bennünket pedig zsaroltak és fenyegettek.

Ennek kapcsán szólnunk kell arról a meglehetősen megromlott, korrupt és tehetségtelen pártról, amely Orsóst ideküldte, s ahol a legtöbben saját pecsenyéjéket sütögetik. A Magyar Szocialista Pártról beszélek, amely vélhetően annak köszönheti még a létét, hogy bejutott a parlamentbe, különben már talán a történelem szemétdombján végezték volna, ahova leküzdötték magukat. Ha így folytatják, hogy még ellenzéknek sem jók, valószínűleg ez sem várat sokáig magára. Most előbb kettészakadnak az önkormányzati választások után, aztán lehet, hogy darabokra hullanak. Miközben a kormányzáshoz nem értettek (tanuljanak belőle: ilyen gyengekezű kormánya még nem volt Magyarországnak a rendszerváltás óta, kivéve Bajnait), egymás ellen áskálódtak és egymás kinyírásával múlatták a drága időt (arról nem megfeledkezve, hogy közben közülük jópáran a saját zsebeiket jól megtömjék). Ők a felelősei annak, hogy a nyilasok és nácik megerősödhettek, hogy Orbán Viktort kétharmaddal rászabadították az országra. Ők tehetnek arról, karöltve szabaddemokrata barátaikkal, hogy az ország egyik fele (amely kvázi rájuk bízta magát) demokratikus képviselet és politikai védelem nélkül maradt. Ma már úgy tűnik, útjában állnak a demokratikus oldal önszerveződésének, miután eddig is mindenki rájuk várt, hiszen ők voltak helyzetben. Őket mentegették a leglehetetlenebb helyzetekben is, mert nem maradt más. De ennek is lesz egy határa.

A kedves szocialistákról kiderült, hogy loptak, mint a szarkák, de csak a zsebükre gondoltak, nem támogatták azt az infrastruktúrát, amelynek a nevében loptak. A magyar szisztéma szerint ugyanis nem juthat nyilvános pályázatokon támogatáshoz a szellemi “értékközösség” nagy része, csak a pártok által kilopott közpénzek útján. A Fidesz ebből milliárdos médiabirodalmat és intézményi hátteret épített fel, míg a másik oldalon magánvagyonként bántak az ellopott pénzzel. Pedig azt azért lopták el jó lelkiismerettel, mert az “értékközösség” számára vették el. De nem volt szívük ennek a pénznek nagy részét arra fordítani, amire lopták. Másrészt az egykori közpénzzel, utóbb pártpénzzel, egyesek úgy bántak, mint a magánvagyonukkal, és zsarolási potenciáljuk növelésére használták. Ezért aztán elszegényedett és lepusztult körülöttük minden, saját önzőségük és széthúzásuk már a létüket fenyegeti. Ezért nincs bázisa, ereje ennek a pártnak, ezért nincs megfelelő infrastruktúrája a demokratikus oldalnak, amely kiszolgáltatottá vált nekik. Elszívták a levegőt minden elől. Ha náluk nem lesz gyökeres fordulat, a forradalom ellenfeleinek erről a pártról le kell mondania, mert nem számíthat rájuk, és nem kompromittálódhat még jobban velük. Hagynia kell őket szép csendben kimúlni, és létrehozni valami olyat, aminek a helyét ők most már csak bitorolják. Az új ifjú elnök tökéletesen alkalmatlan a feladatára és az MSZMP KB legszebb éveit idéző jeleket mutat (nem lehet tudni, hogy később megérett-e volna valamire), egyetlen érdeme, amiért megválasztották, hogy nem Gyurcsány Ferencnek hívják. Tipikus MSZP-s gondolkodás. Ez nem megújulás. Vereségük ugyan kommunikációs vereség is, de ez is azért lehetett, mert egyeseknek tetszett a párton belül, ha a Fidesz leamortizálja a belső ellenfeleket. Még olyanok is voltak, akik titokban a Fidesz-szel értettek egyet, ennyiben valóban élnek még a kommunista maradványok.

Szembe kell néznie a demokratikus gondolkodású magyaroknak azzal, hogy az MSZP súlyos hibái miatt kerülhetett kormányra olyan ember, aki az ország jövőjét, demokratikus berendezkedését veszélyezteti, aki nacionalista színezetű szocializmust, operettországot épít, ahol lassan már félni is kell, ha valaki nem érzi magáénak a forradalmat. Ez az ő felelősségük. Ha nem változnak meg, ezután sem lehet többet várni tőlük. Azért kerülhettek korábban is hatalomra, azért élhették túl a rendszerváltást, mert akkor még őszintén ellenálltak a szélsőjobboldalnak, a létező fasiszta veszély, majd Orbán ellen ők jelenthettek védelmet. De amikor ezt már csak arra használták fel, amivel sokáig hamisan gyanúsították őket, hogy ezekkel riogassanak, ellene viszont nem tettek semmit, nem maradt miért rájuk szavazni. Ez a párt ma sem tudja, mit akar, mit képvisel. Távolról nézve élősködővé vált. Ha ezen nem változtat, nincs jövője. Néhány éve van Magyarországon az ország sorsáért aggódó demokratáknak, hogy egy tisztességes pártot létrehozzanak (az LMP alkalmatlan az űr betöltésére), és ha gyökeresen nem változik meg, akkor az MSZP nevű zárványtól megszabaduljanak. AZ MSZP-nek nincs sok ideje arra, hogy teljesen átalakítsa magát. Ez a párt most visszatért oda, ahonnan jött: pontosan úgy néznek ki és olyan illatot ársztanak, mint amilyenek a rendszerváltás előtt voltak. Még rosszabbak. Velük nem fogja senki leváltani a forradalmi együttműködést. Nincs sok idejük arra, hogy teljesen új ábrázattal jelenjenek meg a nyilvánosság előtt. És ez nem az ellenség hangja.

Ezzel csak azt akartam mondani, hogy Orsós méltó képviselőjük volt New Yorkban. Cseppben a tenger. Nem tudjuk, ki váltja majd Orsós Jakabot, nincsenek illúzióink. De Orsós távozására itt mindenki pezsgőt bontott. Függetlenül attól, milyen világnézetet képvisel. Legyen ez intő jel annak a pártnak, amely ideküldte.

No comments

Írja meg véleményét!